THEATER

Tournee..

Theatergroep Carver nam een verhaal van Raymond Carver als uitgangspunt voor Ex, een voorstelling over 'zielsarmoede en egoïsme'. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 30 maart in Breda (Chassé Theater), 31 maart in Deventer (De Leeuwenbrug), 1 en 2 april in Leiden (LAKtheater).

Compagnie de Koe speelt, in regie van Peter van Kraaij, Ritter, Dene, Voss van Thomas Bernhard, vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 2 en 3 april in Groningen (Grand Theatre).

Voor Het Nationale Toneel vertaalde en bewerkte Ger Thijs de novelle Het Jachtgeweer van de Japanner Yasushi Inouë. Over de verwoestende gevolgen van overspel. Met Geert de Jong, Antoinette Jelgersma en Bodil de la Parra. Vanavond (première) t/m 27 maart in Den Haag (Theater a/h Spui), 30 maart t/m 3 april in Amsterdam (Bellevue).

Theatergroep Carrousel met De Ernst van Ernst van Oscar Wilde in regie van Matin van Veldhuizen, met Marlies Heuer als Lady Bracknell. Vanavond in Den Bosch (Theater Bis), 26 en 27 maart in Den Haag (Theater a/h Spui), 30 maart in Groningen (Stadsschouwburg), 31 maart in Alkmaar (de Vest). 'Er zijn niettemin twee redenen om wellicht toch naar deze Ernst te gaan: het stuk zelf, dat werkelijk amusant, scherp en onverwoestbaar is, en Marlies Heuer.' (Hein Janssen)

Voor Drie Ons uit Tilburg schreef Luc Frans een tekst naar aanleiding van het koningsdrama 'Edward the Second' van Christopher Marlowe. Ives Thuwis regisseerde deze 'theatertriller over politiek, liefde en eigenzinnigheid'. Vanavond in Groningen (Kruithuis), 27 maart in Breda (Chassé Theater), 1 april in Waalwijk (De Leest).

Voor het RO Theater bewerkten Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar Tolstoj's Anna Karenina tot een vier uur durend toneelstuk. In de titelrol Catherine ten Bruggencate, Guy Cassiers regisseerde. Vrijdag in Alkmaar (de Vest), 31 maart en 1 april in Haarlem (Toneelschuur), 3 april in Breda (Chassé Theater) - let op afwijkende aanvangstijden! 'Maar als vanzelf gaat de aandacht toch uit naar Anna, naar Catherine ten Bruggencate, die van haar meteen een klassiek toneelpersonage maakt. (...) Ze maakt van Anna geen slachtoffer, maar eerder een psychologische studie.' (HJ)

Het Zuidelijk Toneel brengt opnieuw De Kus van de Spinvrouw van Manuel Puig in de regie van Dora van der Groen. Johan van Assche en Steven van Watermeulen spelen twee gevangenen in een Zuid-Amerikaans land, een linkse verzetsstrijder en een homoseksueel. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), 26, 27 en 28 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg), 30 maart in Leeuwarden (de Harmonie), 31 maart in Groningen (Stadsschouwburg).

De eerste striptease-act in Parijs, ruim honderd jaar geleden, was getiteld Le Coucher d'Yvette. Paul Pourveur schreef een drieluik onder die titel waarin lingerie, en met name de beha, een belangrijke rol speelt. Willibrord Keesen regisseerde het stuk bij Keesen & Co. Zaterdag in Wadway (Theaterkerk), 31 maart in Velp (Kunsthuis 13), 1 april in Groningen (Kruithuis).

Regisseur Ivar van Urk combineert in de montagevoorstelling Aran en Titus of Wraak en Weerwraak de gelijknamige tekst uit 1641 van Jan Vos met scènes uit het gewelddadige boek 'American Psycho' van Brett Easton Ellis. Door Het Oranjehotel, vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Bellevue), 31 maart in Zoetermeer (Stadstheater), 1 april in Eindhoven (Plaza Futura), 2 april in IJmuiden (Witte Theater) en tot slot 3 april in Alkmaar (Provadja).

Het Nationale Toneel met Hamlet van Shakespeare, vanavond en vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), zaterdag in Deventer (De Leeuwenbrug), maandag in IJmuiden (Schouwburg Velsen), 30 maart in Gouda (Schouwburg), 31 maart in Enschede (Twentse Schouwburg). 'Hoe fraai en vindingrijk de mise-en-scène ook is, de troef van deze voorstelling is Gijs Scholten van Aschat. Hij zet een diep wanhopige Hamlet neer. (. . .) En zonder voorbehoud voel je met hem mee.' (Marian Buijs)

Amsterdam

Würz speelt De Vader van Strindberg, een 'herkenbare en genante vertoning over voortdurende liefde, onmacht en verloren vertrouwen', geregisseerd door Jules Terlingen. Vanavond t/m 10 april 0m 21 uur in de Schram Studio's aan Grasweg nr 35. Reserveren tel. 020-6201250.

Nog tot en met zaterdag in De Brakke Grond voorstellingen van Malpertuis, de Vlaamse theatergroep van Sam Bogaerts. Vanavond en vrijdag Tjechov-voorstellingen en om 23 uur bovendien 'De Kikvorskoning', een sprookje dat per se niet voor kinderen is bedoeld; zaterdag om 17 uur teksten van Heiner Müller en 's avonds 'Kleur is alles' van Jan Decorte.

In de Studio Courage van de Stadsschouwburg speelt Courage in regie van Margrith Vrenegoor Berlin Alexanderplaz naar het boek van Alfred Döblin. Met Har Smeets, Kathenka Woudenberg, Wivineke van Groningen en Arie Kant. Vanavond t/m 1 mei, 31 maart première.

In Theater Bellevue Noorderzon, de lunchpauzevoorstelling van Moniek Kramer over twee zusters, gevangen in de sleur van alledag. Door Petra Laseur en Ria Marks. Vrijdag t/m zondag om 12.30 uur.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg vanavond t/m zondag One Way Ticket, een monoloog van de Engelse actrice Debby Mulholland over vluchten in de vele betekenissen van het woord; van 30 maart t/m 4 april Hans Man in 't Veld en Guido Kleene in Zoals de amoebe naar het licht staart, naar de roman 'A single man' van Isherwood.

Den Haag

Chiara Tissen en Hans Croiset (Het Toneel Speelt) spelen Het lichaam, anders niets, een hommage aan Hugo Claus. Vrijdag t/m zondag, 2 en 3 april in Branoul.

Toneelgroep De Appel speelt Na de repetitie van Ingmar Bergman in een regie van Aram Adriaanse. Met Eric Schneider als de oudere regisseur die in gesprek raakt met een jonge actrice en haar moeder. Tot en met 11 april in Studio I van het Appeltheater (daarna tournee). In de grote zaal van het Appeltheater t/m 1 mei, steeds woensdag t/m zaterdag én zondagmiddag Macbeth in de regie van Aus Greidanus met Marcel Otten in de titelrol.

Maastricht

Maaike van Langen regisseerde bij Het Huis van Bourgondië een tekst van Rick Schoonenberg, Moordmeiden. Drie vrouwen spreken af in een lege fabriekshal. 'Wie moet er dood?' Een voorstelling op locatie: men dient zich om 20.30 uur te verzamelen bij Hoogfrankrijk 27. Vanavond, vrijdag, zaterdag, 3, 6 t/m 10 april.

Utrecht

Ignace Cornelissen regisseerde bij Het Gevolg een nieuwe tekst van Walter van den Broeck, De Ronde van Vlaanderen (Mooi en Meedogenloos). Het portret van een familie in een Vlaams dorp, op de dag dat de befaamde wielerkoers voorbijkomt. Op 30 maart in de Blauwe Zaal.

Esther is een solo door Esther Snelder, 'een ontroerend portret van een koningin in wording', geregisseerd door Ine Rietstap. De bezoeker voelt zich op een verjaardagsfeestje, waar 'Esther' zich geen raad weet met de belangstelling. Wie een cadeautje meeneemt, krijgt korting bij de kassa. Vanavond t/m 27 maart om 19.30 uur in het Huis a/d Werf.

Westzaan

Bewegingstheater Bewth brengt de voorstelling in het vroeg achttiende-eeuwse houten gebouw de Zuider Vermaning (Zuideinde 231) in reprise. Op 27 en 28 maart, 3, 4, 10 en 11 april, steeds om 12.30 en 14.30 uur. Reserveren tel. 020-6826650.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden