Theater

Fat men in Skirts van Nicky Silver door Teatro/De Theatercompagnie & het Rozentheater. Bizarre komedie die de beestachtige kant van de mens toont....

Een zomerdag van Jon Fosse, een Toneelschuurproductie. Asle woont met zijn vrouw bij een fjord, totdat hij op een dag plotseling verdwijnt. Vertaling: Karst Woudstra. Tot en met 12 december in de Toneelschuur in Haarlem, première vrijdag.

't Paerd van en door Levend Wild. De leden van een carnavalsvereniging staan onder grote druk, omdat daags voor het feest de praalwagen nog niet af is. Van 28 november t/m 1 december in Bellevue in Amsterdam, première vrijdag.

Engelen van en door Stut Theater. Een stuk over homo's en lesbo's uit de volkswijken. Vrijdag in het Polanentheater in Amsterdam.

Tel uit je winst van Ray Cooney, een V & V Entertainment-productie. Brave kantoorbediende komt op een dag thuis met het verkeerde koffertje. Première 2 december in Theater a/d Parade in Den Bosch.

Jezus door Helmert Woudenberg, solo waarin hij deze bijbelse figuur tegen het licht houdt. Vanavond in het Oude Raadhuis in Hoofddorp, 30 november in Het Molenhuis in Beuningen. Van 3 t/m 5 december in Bellevue in Amsterdam.

Don Juan van Molière door Het Gevolg. Regie: Ignace Cornelissen. De klassieker over liefde, gebroken harten en de keuzes die men maakt. Op 3 december in de Goudse Schouwburg, 17 december in Odeon in Zwolle.

Orlando door Catherine ten Bruggencate (NT), monoloog naar het verhaal van Virginia Woolf. Bewerking en regie: Karst Woudstra. Fictieve biografie van een androgyne personage dat zo'n 400 jaar leeft. Tot en met 30 november in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, maandag in Stadsschouwburg Eindhoven, dinsdag in Het Kruithuis in Groningen.

De nacht van de bonobo's van Oscar van den Boogaard door Toneelgroep Amsterdam. Een groep vrienden ontmoet elkaar op een zonnig eiland. Hoe ze ook hun best doen, het wil maar niet sprankelen. Tot en met zaterdag in Stadsschouwburg Amsterdam, 2 december in Stadsschouwburg Eindhoven, 4 december in het Chassé Theater in Breda.

Hetze van Pieter Hilhorst door Theatergroep Toetssteen. Over de gevolgen van een aanslag op de fractievoorzitter van Weerbaar Nederland. Regie: Ger Beukenkamp. Tot en met 29 november in De Pompoen in Amsterdam.

Lavalounge van Oscar van den Boogaard door het RO Theater. Een man probeert drie vrouwen gelukkig te maken. Guy Cassiers regisseert Marieke Heebink, Katalijne Damen en Annet Kouwenhoven. Tot en met 30 november in het RO Theater. De entree is gratis, waarmee het Ro Theater onder het motto 'verbeelding heeft geen prijs' inspeelt op de kritiek dat kunst elitair zou zijn. Op 30 november na afloop een slotdebat o.l.v. Michael Zeeman met Marcel Möring (schrijver), Godfried Engbersen (hoogleraar sociologie) en Sabine Hentzsch (directeur Goethe Instituut).

Snowbirds van en door Golden Palace. Over overwinterende bejaarden ('snowbirds'), die allemaal het onderste uit de kan willen halen. Regie: Ingrid Kuijpers. Vanavond in 't Beest in Goes, vrijdag in De meervaart in Amsterdam, zaterdag in De Lieve Vrouw in Amersfoort, 3 en 4 december in het Laktheater in Leiden.

Het Zouthuis van Peer Wittenbols door Theatergroep Oostpool. De dood van een kind is de aanleiding voor een familiebijeenkomst. Regie: Rob Ligthert. Tot en met 22 december in Huis Oostpool (Nieuwstraat 58-64) in Arnhem.

Chinindrest takeaway van en door Dood Paard is een verontwaardigd protest tegen de manier waarop de welvaart in de wereld is verdeeld. Vrijdag in Theater Kikker in Utrecht.

Shakespeare is dead - get over it van Paul Pourveur. Over de wil tot verandering en het gevecht met de traditie. Regie: Willibrord Keesen. Vanavond in Theater a/h Spui in Den Haag, verijdag in 't Hemeltje in Wageningen, zaterdag en zondag in LUX in Nijmegen.

Bash, werkhuisvoorstelling van Neil Labute door Het Nationale Toneel. Trilogie van bekentenissen die elk de donkere zijde van de menselijke natuur onthullen. Regie: Maaike van Langen. Tot en met 1 december in het Paradijs van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Het Jaar van het Paard van Ernest van der Kwast, Jorg Schellekens en Jules Terlingen door Würz. Vijf jongeren hebben gezamenlijk een paard gekocht om hun jongensdroom - leven als een cowboy - in vervulling te zien gaan. Vanavond t/m zaterdag in Frascati in Amsterdam.

Het vuil, de stad en de dood van Fassbinder door het Nationale Toneel. Regie: Johan Doesburg. Drama over door het leven zwaar gehavende en extreem getekende mensen. Zaterdag in de Twentse Schouwburg in Deventer, dinsdag in De Meerse in Hoofddorp, woensdag in Schouwburg Arnhem.

Cloaca van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Willem van de Sande Bakhuyzen regisseert Pierre Bokma, Gijs Scholten van Asschat, Jaap Spijkers, Peter Blok en Marleen Stolz. Ontmoeting tussen vier studievrienden. Vanavond in het Zaantheater in Zaandam, vrijdag in De Kunstmin in Dordrecht, zaterdag in Stadsschouwburg Haarlem, 2 t/m 8 december in Stadsschouwburg Amsterdam.

Othello van William Shakespeare door het Noord Nederlands Toneel. Herneming. In de regie van Koos Terpstra wordt deze klassieker 'een hoogst vermakelijke avond', aldus Marian Buijs. Vanavond in De Meesre in Hoofddorp, vrijdag in het Stadstheater in Zoetermeer, zaterdag in de Leidse Schouwburg, dinsdag in Schouwburg Ogterop in Meppel, woensdag in Stadsschouwburg Eindhoven.

Requiem voor een Zwaargewicht van Rod Sterling. Joop van den Ende-productie in het Compagnietheater in Amsterdam. Met Victor Löw als topbokser Mountain die in handen van foute managers valt. Verder met Susan Visser, Jappe Claes, Hugo Metsers en Johan Ooms. Tot en met 29 december.

Flatzooi, 59ste stuk van Alan Ayckbourn is een romantische thrillerkomedie met o.a. Lottie Hellingman en Olaf Malmberg. Regie: Andy Daal. Vanavond in De Vest in Alkmaar, vrijdag 't Spant in Bussum, zaterdag in het Chassé Theater in Breda, dinsdag in het Muntheater in Weert, woensdag in De Nobelaer in Etten-Leur.

Twee stemmen, bejubelde voorstelling door Jeroen Willems van ZT Hollandia. Aan een rijk gedekte dis speelt Willems zes topindustriëlen. Naar teksten van Pier Paolo Pasolini en een regie van Johan Simons. Woensdag in De Kring in Roosendaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden