THEATER

Theater na Water speelt Ruwbouw in een blok rijtjeshuizen in de Literatuurwijk (tegenover de Bartokweg). Over wat er zich afspeelt achter de gordijnen in een gemiddelde nieuwbouwwijk....

Almere

Amsterdam

Nienke Rooijakkers bedacht en regisseerde Stad, of het magazijn, een productie van het Amphitheater. Met Julia van de Graaff, Marcel Faber, Joep Onderdelinden e.a. Van 1 t/ 12 juli in het Amphitheater om 21 uur.

In de Nestheaters en de Theaterschool nog tot en met zondag het Internationaal Theaterschool Festival (ITs). De Amsterdamse Theaterschool brengt onder meer Gelukkige Dagen en Not I van Beckett door respectievelijk de mime-afdeling (vanavond) en regie-afdeling (26 en 27 juni); Flansen i.s.m. Mark Rietman (26 en 27 juni); Silicone van Rijnders (28 en 29 juni); Een goed hoofd van Herzberg (28 juni) en Grieks van Berkoff (27 juni). De Toneelacademie Maastricht speelt Jespers Dusel van Jankowiak en Echtelijk Bed van Belbel, op 25 en 26 juni); de Arnhemse Toneelschool brengt De Pijn van Duras (28 en 29 juni) en Forget it! How about another drink van O'Neill (26 en 27 juni). Studio Herman Teirlinck speelt Moeders van Eljon (27 en 28 juni) en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht brengt Crankybox van Herzberg (27 en 29 juni). Daarnaast nog enkele buitenlandse producties en op 28 en 29 juni De doorspeler van Ramsey Nasr, de winnaar van de Philip Morris Scholarship 1995. Deze prijs wordt zondag om 23 uur uitgereikt in de Theaterschool.

Maatschappij Discordia speelt De Kersentuin van Tsjechov, haar jaarlijkse 'fin de saison'. Tot en met 29 juni en van 1 t/ 6 juli in Felix Meritis.

En nu naar bed is de tweede musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink uit 1971. Destijds speelden Mary Dresselhuys, Conny Stuart, Jenny Arean en Frans Halsema de hoofdrollen, nu zijn dat Arry den Ouden, Carla Lipp, Merel Holl, Rob Pelzer van theatergezelschap Parbleu. Op 26, 27 en 28 juni in de Kleine Komedie.

Het Veemtheater presenteert De Getuigen, een tekst van Hugo Claus, t/m 29 juni in het eigen theater aan de Van Diemenstraat 410. Een regie van Moon Tummers.

De Joop van de Ende-productie Schakels van Herman Heijermans, met een glansrol voor John Kraaijkamp, staat vanavond, vrijdag en zaterdag in de Stadsschouwburg.

Adèle Bloemendaal en Hans Dorrestijn staan vanavond, vrijdag en zaterdag nog 'samen solo' in het Nieuwe de La Mar Theater.

Dordrecht

Het Micro Festival, dat deze week begon en nog duurt tot en met zondag 29 juni wordt gehouden vanuit de overtuiging dat poppentheater moet plaatsvinden in kleine besloten ruimtes met een beperkt aantal toeschouwers. In de 12de editie van dit internationale poppentheaterfestival ligt het accent op voorstellingen waarin het kostuum een al dan niet belangrijke rol speelt. Als vanouds is er de huiskamerroute (zaterdag 28 en zondag 29 juni) waarbij het publiek wordt uitgenodigd in huiskamers in de binnenstad van Dordrecht. Voorstellingen uit onder anderen Bulgarije, Polen, Israël, Colombia vinden plaats op verschillende locaties. Centraal informatiepunt is de festivaltent op het Buddingh'plein.

Groningen

Tot en met 6 juli dient de Der Aa-kerk als decor voor De engel en de duizend doden, een locatietheatervoorstelling van het Munnekeholm Theaterproject: 130 vrijwilligers nemen het publiek mee op een theatrale zoektocht die voert langs steile trappen en biechthokjes. Voorstellingen op vrijdag, zaterdag en zondag elk uur van 13 tot 22 uur en op woensdag en donderdag tussen 16 en 22 uur (niet om 18 uur).

Leiden

In de Blonkgarage aan de Nieuwstraat 33-41 hebben tien jonge kunstenaars afgelopen weken gewerkt aan Oervlucht. Over de naïeve Leonardo die een vogelobject wil laten vliegen. Voorstellingen vandaag (try-out), vrijdag en zaterdag om 20.15 en 22 uur, zondag om 14, 15.45, 20.15 en 22 uur.

Maastricht

Winter 1889. Een verlaten gehucht ergens in het Wilde Westen. Vier mensen worden, na 17 jaar isolement, bestolen. De Federatie speelt April (1864-1889), een Hollandse western van Peer Wittenbols, geregisseerd door Rob Ligthert in het oude ETC/Sphinx gebouw aan de Boschstraat 5b, t/m 5 juli. Op 28 juni en 5 juli rijdt een bus tussen Amsterdam en Maastricht. Reserveren: 020-6243954 of 043-3252770.

Rotterdam

Het Onafhankelijk Toneel speelt Eternal Curse van Manuel Puig, een coproductie met het Amerikaanse Seven Stages Theatre uit Atlanta. Gerrit Timmers bewerkte en regisseerde het verhaal van de Argentijnse schrijver over een oude, zieke man en een jonge, werkloze politicoloog die meer dan geïnteresseerd raakt in het verleden van de dementerende man. Van 1 t/m 5 juli in het O.T. Theater aan de Müllerpier, St. Jobsweg 3. Het is een Engelstalige voorstelling.

Tot en met 29 juni in het Museumpark Parade primeurs, een festival met de voorstellingen die later met het reizende theaterfestival De Parade 'en route' gaan. Loes Luca en Peter Blok dingen als dans-echtpaar Esther en Frans mee naar de hoogste prijzen in het Paradetheater in de voorstelling Draaikonten (om 20 en 22 uur). Het Rotterdamse gezelschap Never Nooit Nie brengt in Teatro Quatro de theater-soap Een ruk naar rechts (om 20.15 en 21.30 uur). In 't Zaaltje zingen de dames van De Levende Jukebox 'klassiekers' op verzoek, Van Houts en De Ket file-entertainment staan daar drie maal per avond met de voorstelling Sta even stil..., en Helga en Helmut brengen mooie warme liedjes in het Schlagerfestival.

Honderd jaar geleden werd aan het Museumpark de bouw van de Remonstrantse kerk voltooid. Reden voor bewegingstheater Bewth om een productie ter plekke te maken. Voorstellingen t/m 5 juli, steeds om 17 en 19 uur. Reserveren (noodzakelijk), tel. 020-6826650.

Zaandam

In de voormalige Bruynzeelfabriek in de Pieter Ghijsenlaan in Zaandam t/m 6 juli Hollandia met Menuet van Louis Paul Boon. Reserveren tel. 075-6310231.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden