Theater

Via Maria van en door Koning Carlos. Sprookje over drie volwassenen die nog bij hun moeder wonen. Regie: Joris van Midde....

Kain, wenn & aber door Nico and the Navigators. Beeldend theater over mensen die het lot in eigen handen proberen te nemen. Vrijdag en zaterdag in het Grand Theatre in Groningen.

Geslacht van Rob de Graaf door Dood Paard. Een bittere komedie over 'het menselijk tekort in een wereld vol overvloed'. Op 25 februari in Schouwburg Arnhem, op 26 en 27 februari in het Grand Theatre in Groningen.

Peer Gynt van Ibsen door het Toneelhuis. In Stefan Percevals bewerking wordt Ibsens stuk lang, fysiek gedicht over de kleine jongen in de held die niet volwassen wil worden. Op 24 februari in Stadsschouwburg Groningen.

Show, komedie van Jeroen van den Berg over een wereld waarin jezelf spelen synoniem is aan jezelf zijn. Met o.a. Bill van Dijk, Huib Rooijmans en Ivar van Urk. Tot en met 7 maart in het Werkteater in Amsterdam.

Woyzeck van Br door het Barre Land/Maatschappij Discordia. Gaat er denken vooraf aan het toebrengen van een doodssteek? Dat vraagt het Barre Land zich af in hun versie van dit nooit voltooide stuk van Georg Br over drie moordzaken. Tot en met 28 februari in de Snijzaal in Utrecht (www.barreland.nl).

Vrouwen van Picasso van Brian McAvera, monoloog door Will van Kralingen van Het Nationale Toneel. Regie: Digna Sinke. Over de drie vrouwen van de Spaanse schilder Picasso. Tot en met 10 april in Het Paradijs in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De Naam van John Fosse door De Theatercompagnie. Regiedebuut van Jacob Derwig. Minimalistisch stilleven over menselijke verhoudingen. Met o.a. Anneke Blok, Nadja Her en Bart Klever. Tot en met 21 februari in het Compagnietheater in Amsterdam.

The Monkey Trial door Stan. In 1925 werd een biologieleraar veroordeeld, omdat hij onderwees in de evolutieleer. Tg Stan maakte een voorstelling over dit 'apenproces'. Van 19 t/m 21 februari in de Brakke Grond in Amsterdam, 4 maart in het Laktheater in Leiden.

Tamtam van Toneelgroep Amstervandam gaat zijn laatste weekeinde in. Vanavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg nog Othello, Shakespeares drama van de alles vernietigende jaloezie, met getourmenteerde legergeneraals en onschuldige vrouwen. Verder nog een-op-een theater in het Toneelbordeel, monologen en rondleidingen. Vrijdagavond het slotfeest Drama

vijf theatermonologen over Gerard Spong, Zekeriya G Ayaan Hisi Ali, Dyab Abou Jajah en Regilio Tuur. Concept: Khaldoun Elmecky, de nieuwe artistiek leider van Cosmic. Tot en met 6 maart in Cosmic in Amsterdam.

Blauw/Oranje van Joe Penhaal door Het Nationale Toneel. Kamerdrama over een schizofreen, die na ontslag uit de kliniek dakloos dreigt te raken. Regie: Peter Tuinman. Vanavond in De Kloostertuin in Woerden, 20 en 21 februari in de Rotterdamse Schouwburg, 24 februari in de Ogterop in Meppel, 25 februari in De Voorvegther in Hardenberg, 26 februari in de Koornbeurs in Franeker, 27 februari in de Kunstmin in Dordrecht, 28 februari in de Roestbak in Almere, 1 maart in de Maaspoort in Venlo, 2 maart in de Agnietenhof in Tiel.

Gaga door Alex d'Electrique, 'een schofterige komedie over de angst van de ene generatie voor de andere'. Regie: Ko van den Bosch. Vanavond in De Veste in Delft, 20 februari in De Cirkel in Heemskerk, 21 februari in De Vorst in Tilburg, 25 februari in Stadsschouwburg Groningen, 26 februari in het Zaantheater in Zaandam, 27 februari in de Goudse Schouwburg, 28 februari in de Metropool in Almere, 3 t/m 6 maart in Lantaren/Venster in Rotterdam.

De Twaalfde Nacht (8+) naar Shakespeare door Laika/RO Theater. Iedereen is verkikkerd op de verkeerde in deze uitbundige familievoorstelling. Regie: Jo Roets. Op 24 februari in Stadsschouwburg Amsterdam, 28 februari in Stadsschouwburg Nijmegen.

Glazen Speelgoed van Tennessee Williams door het Nationale Toneel. Mark Rietman regisseert o.a. Anne-Wil Blankers. Vanavond in Cultureel Centrum Harderwijk, 21 februari in Amphion in Doetinchem, 24 en 25 februariin De Lawei in Drachten, 26 februari in De Klinker in Winschoten, 27 februari in Schouwburg Deventer, 28 februari in de Kunstmin in Dordrecht, 3 maart in Theater van Vlaardingen.

Crazy Gary's Mobile Disco van Gary Owen door Huis van BourgondiDrie versies van een 'kl*te' karaoke-avond. Regie: Domien Van der Meiren. Tot en met 21 februari in Frascati in Amsterdam, 25 februari in Theater a/h Spui in Den Haag, 26 februari in Plaza Futura in Eindhoven.

De Revisor van Gogol door De Paardenkathedraal. Over een slaperig stadje dat plotseling een inspecteur (revisor) op bezoek krijgt. Regie: Dirk Tanghe en Paula Bangels. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, 20 februari in Stadsschouwburg Nijmegen, 21 februari in de Metropool in Almere, 24 en 25 februari in De Harmonie in Leeuwarden, 26 februari in de Twentse Schouwburg in Enschede, 27 februari in De Flint in Amersfoort, 2 en 3 maart in Stadsschouwburg Amsterdam.

De Gesluierde Monologen van Adelheid Roosen, die vrouwen met een islamitische achtergrond interviewde.

Op 20 t/m 22 februari in Schouwburg Deventer, 25 en 26 februari in Podium Twente in Enschede, 3 en 4 maart in in De Roestbak in Almere.

Pygmalion van Shaw door Noord Nederlands Toneel. Komedie over een spraakleraar die een plat sprekend meisje omtovert tot een dame van stand. Regie: Koos Terpstra. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht, 20 februari in De Muzeval in Emmen, 25 en 26 februari in de Toneelschuur in Haarlem, 27 februari in Stadsschouwburg Eindhoven, 28 februari in De Veste in Delft, 2 maart in Stadsschouwburg Nijmegen, 3 maart in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Vrouwen van Tsjechov door JosRuiter. Solo over twee vrouwen die zich allebei op hun manier verbonden voelen met Tsjechov. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Amstelveen (Schouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden