THEATER

Tournee..

De roman 'Kleuren van verschrikking' van Jordan Ivantsjev werd bewerkt tot Kaalslag, een voorstelling over een 'posttotalitaire staat waar iedere beschaving is weggevallen en slechts een huiveringwekkende nachtmerrie rest die ''vlucht'' heet'. Door Tevengebroed, in regie van Bart Klever. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), op 3 mei in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Over de 'dodelijke' verering voor een succesvolle schrijver gaat Misery van Stephen King, dat werd verfilmd met James Caan en Kathy Bates. Eric Schneider en Geert de Jong spelen de rollen van de zwaargewonde schrijver en zijn verzorgster bij Het Nationale Toneel. Lodewijk de Boer regisseerde. Vanavond tot en met 29 april in Amsterdam (Stadsschouwburg), op 2 mei in Veenendaal (Lampegiet), op 3 mei in Venlo (Maaspoort).

Moniek Merx bewerkte De Tweeling van Tessa de Loo voor toneel. Over een tweeling die op jonge leeftijd wordt gescheiden en elkaar als volwassenen terugziet. Mette Bouhuijs regisseerde Yvonne van den Hurk, Els Ingeborg Smits, Trudy de Jong en Wivineke van Groningen. Vanavond in Hoofddorp (De Meerse), vrijdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), op 29 april in Leiden (Leidse Schouwburg), op 2 mei in Enschede (Twentse Schouwburg), op 3 en 4 mei in Den Haag (Theater a/h Spui).

't Barre Land speelt Tsjechovs jeugdstuk Platonov, met Jacob Derwig in de rol van de dorpsonderwijzer die zichzelf en de vrouwen om hem heen ten gronde richt. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), van 4 t/m 6 mei in Rotterdam (Schouwburg).

Don Q is een bewerking van het verhaal van Don Quichotte door Fred Delfgaauw, die poppen en andere attributen gebruikt in zijn voorstelling. Vanavond en vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), op 2 mei in Weert (Munttheater), op 3 mei in Haarlem (Stadsschouwburg).

Het Oranjehotel speelt Kleine Eyolf van Hendrik Ibsen in regie van Ivar van Urk. Met Renée Fokker en Maarten Wansink als de ongelukkige ouders van een gehandicapt kind. Vanavond in Heerenveen (Posthuis), vrijdag in Zwolle (Odeon), op 1 mei in Winschoten (Klinker), op 2 en 3 mei in de Rotterdamse Schouwburg.

Zorg en de Droomcentrifuge is een voorstelling van Paul Feld (tekst, regie) en Jeroen Kriek (regie) bij Growing Up in Public. De nachtmerrie van een postbode met een burn-out. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Huis a/d Werf), op 3 mei in Leiden (Schouwburg).

Amsterdam

Lente op het Leidseplein: Toneelgroep Amsterdam neemt in de Stadsschouwburg op veler verzoek vier stukken in reprise: Een ideale vrouw van William Sommerset Maugham, met Marieke Heebink als ideale vrouw in een regie van Gijs de Lange, op 3, 5 en 6 mei; Mooi weer vandaag van David Storey met o.a. Kitty Courbois en Joop Admiraal, in een regie van Titus Muizelaar, van 7 t/m 9 mei; De Cid van Pierre Corneille, een regie van Gerardjan Rijnders, op 10 en 11 mei; Oom Wanja van Tsjechov, door o.a. Pierre Bokma en Hugo Koolschijn geregisseerd door Titus Muizelaar, op 12 en 13 mei.

Lord of the Jungle is het verhaal van een tarzanfan. Een tekst van Mark Walraven en Rob Ruijzendaal. Van 1 t/m 20 mei in het Plantage Dok Theater, Plantage Doklaan 8-12.

Bocht en bumpers, een komedie van Paul Haenen door Olga Zuiderhoek en Peter Faber. Over een autoverkoper en zijn vrouw die langs elkaar leven. Vanaf dinsdag t/m 10 juni in het Nieuwe de la Mar Theater.

Zwaargewicht is een lunchpauzevoorstelling van Don Duyns en Mug met de gouden tand. Over grote lijven, grote gedachten, kilo's en gewichtige zaken. t/m 28 april om 12.30 uur in Theater Bellevue.

Den Haag

In Branoul de solo Idil, een meisje naar het boek van de Somalische schrijfster Yasmine Allas over een Afrikaans meisje dat zich verzet tegen haar traditionele opvoeding. Door Lemba de Miranda, vanavond t/m 29 april.

Guusje Eybers steekt Shakespeares Romeo en Julia in een nieuw en gewelddadig bomberjack. Een voorstelling over onmogelijke liefde en zinloos geweld, 'gewelddadig als een stiletto in een stille steeg, scherp als een mes dat bloed doet vloeien'. Vanavond t/m 30 april in de Julianakerk.

Haarlem

Ira Judkovskaja regisseerde Orgie van Pier Paolo Pasolini, een voorstelling 'over het verlangen om werkelijk te kunnen leven'. Gespeeld door Bas Heerkens, Lidewij Benus en Maoushka Kraal. In de Toneelschuur, t/m 29 april.

Na twaalf jaar bespeelt Bewth opnieuw de ruimte van de Nieuwe Kerk, een voorbeeld van heldere eenvoud in het oeuvre van architect Jacob van Campen. Een daglichtvoorstelling, elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om 13 en 15 uur t/m 29 april. Reserveren noodzakelijk, tel. 020-6826650 (10-14 uur).

Maastricht

Het Vervolg speelt Berlin Alexanderplatz, een theaterbewerking van Alfred Döblins roman over 'de grote strijd van een kleine man' in het Berlijn van de jaren twintig. Vanavond t/m 29 april in het Derlon Theater.

Rotterdam

Tribune door theatergroep Coolhaven is een muzikale performance, geïnspireerd op het syndroom van Gilles De La Tourette. Tot en met 4 mei in Lantaren/Venster, première vrij-dag.

Sassenheim

Pens is een nieuw stuk van Judith de Rijke die deze productie ook regisseert. Pens vertelt de geschiedenis van een familie die eens in het bezit was van een bloeiend bollenbedrijf, maar gaandeweg haar bedrijf zag aftakelen. Met Jacques Commandeur, Annelies van der Bie en Gusta Geleijnse. Tot en met 27 mei in Bollenschuur aan de Teylingerlaan.

Tilburg

40.000 sublime and beautiful thoughts, naar 'Selbstbezichtigung' van Handke, door Dood Paard. Woensdag in De Vorst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden