THEATER

Toneelgroep Haarlem opent dit seizoen met Oom Wanja van Tsjechov, in een bewerking van Peter van Bokhorst. Oom Wanja en nicht Sonja wonen op een familielandgoed in de provincie....

Amsterdam

In de Palonizaal van Theater Bellevue een reprise van Zilver, de lunchvoorstelling naar het boek van Adriaan van Dis, in de regie van Netty Droog. Tot en met 9 maart, om 12.30 uur.

De Trust herneemt in een licht gewijzigde cast de succesvoorstelling Drie Zusters van Tsjechov, in een regie van Theu Boermans. Tot en met 8 maart in het nieuwe theater (Kloveniersburgwal 50).

Maatschappij Discordia speelt Familie van Arthur Schnitzler, vanavond en vrijdag in Felix Meritis. Tot en met zaterdag in Felix Meritis Ja & Nee, een film/theater-tweeluik van Dick Hauser, bestaand uit de korte speelfilm 'Ja' en het theaterstuk 'nee'. Daarna op tournee.

Eveneens in Felix Meritis de Belgisch-Nederlandse repertoirevereniging De Vere, die van 4 tot en met 8 maart elke avond een nieuw programma presenteren. Met scènes, fragmenten, acts, live internetverbindingen, interviews, kortom alles wordt uitgeprobeerd.

Pierre Bokma en Lineke Rijxman spelen opnieuw Ashes to Ashes bij Toneelgroep Amsterdam, het nieuwe stuk van Pinter over een man en een vrouw, het heden en hun verleden. Tot en met 28 februari in het Transformatorhuis van de Westergasfabriek.

Op hetzelfde terrein speelt in het Machinehuis Tijdelijk Ensemble II van 5 tot en met 13 maart Elektra van Sofokles, waarvoor amateurspelers werden geworven onder studenten van UvA, VU en Hogescholen. Remco van Rijn en Michiel Dijkema regisseren.

The In Players speelt Dr. Faustus, Goethes verhaal in de versie van Christopher Marlowe, tot en met zondag in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

De voorleessessie van Mary Dresselhuys op 24 februari in het Nieuwe de la Mar is reeds uitverkocht. Ze treedt op 10 maart nog een keer op en praat dan met Paul Haenen.

Arnhem

Als onderdeel van het tweejaarlijkse literaire festival De Wintertuin vanavond en vrijdag Pisstof het nieuwe toneelstuk van Rob de Graaf bij InDependance, in de Oude Foyer Schouwburg.

Breda

Het Zuidelijk Toneel speelt de laatste voorstellingen van Flirt, naar het oorspronkelijke stuk van Arthur Schnitzler, 'Liebelei', dat door Willem Jan Otten werd vertaald. Peter van Kraaij regisseert. Vrijdag en zaterdag in het Chassé Theater.

Den Haag

Toneelgroep Drang speelt op locatie de voorstelling Straat, gebaseerd op 'Road' van Jim Cartwright. 'Straat' speelt zich af op de zeventiende verdieping van een tijdelijk niet in gebruik zijnd gebouw van Rijkswaterstaat, aan de Koningskade 4 (nabij het Malieveld). Tot en met 22 maart. Reserveren op tel.nr. 070-3522406, kaarten afhalen bij de hoofdingang.

Groningen

In de Machinefabriek brengt het Noord Nederlands Toneel zaterdag (première) en zondag Vlieg mijn draak, gebaseerd op 'Vole mon dragon' van de schrijver, fotograaf en fotocriticus Hervé Guibert, die overleed aan de gevolgen van aids. In 'Vlieg mijn draak' toont Guibert het schrikbeeld van onthechting en uitputting. Karst Woudstra regisseert. Op 4 en 5 maart in Haarlem (Toneelschuur).

Haarlem

Zaterdag gaat in de Stadsschouwburg Antigone van Sofokles in première. Het Haarlems Toneel speelt deze tragedie over de strijd van het individu tegen de gevestigde orde. Krzysztof Babicki regisseert. Daarna op tournee.

Hoorn

Warner & Consorten speelt Kruipolie, een vervolg op 'Kachel in Vrieshuis' uit 1996. Een interdisciplinaire voorstelling in een oude autowerkplaats, annex showroom, die gesloopt gaat worden. Vrijdag om 18.30 en 20.30 uur in De Garage, Pakhuisstraat 18.

Rotterdam

Zaterdag zal het Rotterdams Centrum voor Theater (Mathenesserdijk 293) worden omgebouwd tot de nachtclub 'Chez Arnold'. Achttien travestiesterren brengen daar de voorstelling Arnold het leven van een travestiet. Tot en met 23 maart.

Vanavond en vrijdag Dineren tijdens Currie, of Dineren met Currie: in het Maastheater presenteert Nanette Currie een 'theaterdinerspektakel', met tapdans.

Tilburg

De Vorstproductie brengt vrijdag in het eigen theater De Vorst Variatie omtrent eend, naar 'Duck Variations' van David Mamet, in een regie van Oda Buijs. Een eend vormt voor twee mannen een veilige manier om levensvragen te bespreken.

Utrecht

Vrijdag gaat in de De Utrechtse School de voorstelling House of Bamboo van Harm van Geel in première, in samenwerking met het Vlaamse gezelschap Victoria. Uitgangspunt is Geels fascinatie voor de misdaadfilm. Tot en met 5 maart.

Tournee

Het Zuidelijk Toneel speelt de laatste voorstellingen van Trojaanse Vrouwen van Euripides. Johan Simons regisseert. Met Frieda Pittoors, Chris Nievelt, Elsie de Brauw e.a. Zangeres Astrid Seriese neemt het Koor voor haar rekening. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), zaterdag in Middelburg (Stadsschouwburg).

Hanebuurt heet het nieuwe toneelstuk van Bouke Oldenhof, die eerder naam maakte met het voetbalspektakel 'ABE'. In 'Hanebuurt' vinden twee mannen elkaar op een ziekenzaal in hun gemeenschappelijke verleden. Vanavond in Hoogeveen (De Tamboer), op 6 maart in Maastricht (Toneelacademie). 'Mede dankzij de glasheldere regie van Matthijs Rümke behoort deze bescheiden voorstelling tot de mooiste van dit seizoen.' (Marijn van der Jagt)

Lidwien Roothaan regisseert de voorstelling van Het Groene Balkon, Het huis van Bernarda Alba, naar het verhaal van Federico Garcia Lorca. De Spaanse schrijver-dichter schreef deze tragedie enkele maanden voordat hij door Franco-aanhangers in Granada werd doodgeschoten. Vanavond in Leiden (Laktheater), vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Schouwburg), op 5 maart in Emmeloord (Theater 't Voorhuys). 'Roothaan heeft een schitterende ploeg actrices bij elkaar gebracht (. . .) Vanzelfsprekend is het gemak waarmee Juul Vrijdag, die als dienstmeid alles weet en alles hoort, het toneel beheerst. Zij geeft Heuer weergaloos partij; de scènes tussen die twee zijn adembenemend.' (Marian Buijs)

In einem Jahr is een voorstelling gebaseerd op de film 'In einem Jahr mit dreizehn Monden' van Fassbinder uit 1978. Rob de Graaf vertaalde het filmscript over de stervende rechter Erwin Weishaupt. Vanavond in Tilburg (De Vorst), op 1, 2 en 3 maart in Amsterdam (Veemtheater).

Theater van het Oosten speelt De Thuiskomst van Harold Pinter in een regie van Jeroen van den Berg. Vanavond in Winschoten (De Klinker), vrijdag en zaterdag in groningen (Het Kruithuis), op 4 maart in Tiel (Agnietenhof), 5 maart in Emmen (De Muzeval).

Het Noord Nederlands Toneel speelt De Twaalf Gezworenen van Reginald Rose, over twaalf juryleden die uitspraak moeten doen in een moordzaak. Een regie van André van den Heuvel. Vanavond in Meppel (Ogterop), vrijdag in Nieuwegein (De Kom), zaterdag in Lelystad (Agora), op 4 maart in Cuijk (Streekschouwburg), 5 maart in Tilburg (Stadsschouwburg). 'De acteurs van het NNT maken geen clichémannetjes van de juryleden, maar echte karakters met mooi uitgespeelde details.' (HJ)

Ton Vorstenbosch bewerkte de roman De Stille Kracht van Louis Couperus tot een toneelstuk. Over het conflict op Midden-Java tussen resident Van Oudijck en zijn inlandse medebestuurder Soenario. Met Peter Tuiman, Margo Dames en Linda van Dyck. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), op 3 en 4 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg), 5 maart in Zaandam (De Speeldoos).

Het Vlaamse Kollektief D & A speelt Tijlozen, naar de bloemen die op een ongewone tijd ontluiken. Curiosa die ook onder de menselijke soort te vinden zijn. Vanavond in Groningen (Kruithuis), vrijdag in Goes ('t Beest).

Antigone speelt De Kersentuin van Tsjechov in een regie van Ignace Cornelissen. Over de Russische intellectueel, zijn lafheid, zijn slapheid, zijn afstomping. Vanavond in Bergen op Zoom (Stadsschouwburg), vrijdag in Amstelveen (CC), zaterdag in Dordrecht (De Kunstmin), op 3 maart in Rotterdam (Theater Zuidplein).

Ingeborg Elzevier schittert in de monoloog Amanda van Walter van den Broeck. Een Mexicaanse vrouw blikt terug op het leven met haar Belgische echtgenoot tegen wie ze nooit 'nee' heeft durven zeggen. Vanavond in Hoogeveen (De Tamboer), zaterdag in Leiden (Leidse Schouwburg), op 4 maart in Groningen (Stadsschouwburg).

Henk van Ulsen presenteert zijn solovoorstelling 'Een zijn zonder verandering', vanavond in Helmond ('t Speelhuis), zaterdag in Groesbeek (CC), op 4 maart in Heerlen (Stadsschouwburg), 5 maart in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Theater De Korre brengt de laatste voorstellingen van Wolven huilen van Erik Vlaminck. Vanavond in Zutphen (De Hanzehof), vrijdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Alphen aan de Rijn (Parktheater).

Stomme koe! heet de bijtende komedie van Ben Elton van het Haarlems Toneel, 27 en 28 februari Amsterdam (Nieuwe de la Mar), 6 maart Vlaardingen (Stadsgehoorzaal).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden