THEATER

Orkater belooft met Collodi's waanzin 'un grande spettacolo fonico'. Het is een bewerking van het Pinokkio-verhaal en het begint daar waar de schrijver zich door grote schulden gedwongen ziet een verantwoord kinderverhaal te schrijven....

Sexual perversity in Chicago van David Mamet gaat vanavond in de regie van Nienke Rooijakkers in première in de Haarlemse Toneelschuur. Freerk Bos, Stella Denier van der Gon, Tsitske Reidinga en Jaap ten Holt spelen vier jonge mensen met wie het maar niet wil lukken in de liefde. Tot en met 13 maart in Haarlem.

Corina van Eijk, die al jaren opera's ensceneert in het Friese Spanga, regisseert Adam & Evert, naar een script van Helmert Woudenberg. Drie verhalen over macht en macht, schuld en onschuld. Met Wivineke van Groningen, Bruun Kuijt en Lysbeth Welling. Zaterdag première in de Leidse Schouwburg, 10, 11 en 12 maart in Bellevue, Amsterdam.

De Vlaamse groep De Roover speelt samen met Jan Joris Lamers en Annet Kouwenhoven van Maatschappij Discordia De Rechtvaardigen van Albert Camus. Over de passies en angsten in een terroristische groep. Van 12 tot en met 16 maart in De Brakke Grond in Amsterdam.

In de gloria van Compagnie de Koe is 'theater zonder drama'. Hoeveel geluk kan een mens verdragen? Met Frank Focketyn, Peter van den Eede en Hilde van Mieghem. Woensdag in Den Haag (Theater a/h Spui), op 15 en 16 maart in Haarlem (Toneelschuur).

Theatergroep Hollandia speelt Kadavercantate in de regie van Jolien Wanninkhof. Tot en met 17 maart in het kerkje van Ruigoord, info: 075-6310231. 'Misschien wel het opvallendste aan deze produktie: toneelschrijver Duijns, doorgaans een sentimentele harlekijn, is uitgegroeid tot een wanhopig redenaar met gevoel voor humor.' (Ronald Ockhuysen)

In De Toneelfabriek presenteert Toneelgroep Amsterdam het toneelschrijfdebuut van Hugo Koolschijn, Zangles. Koolschijn speelt zelf deze monoloog waarin het uiteindelijk draait om een tevreden, oude man en een zeurende jongere man. Na afloop van Zangles volgt een muzikale toegift door de TGA-band Mook'm. Van 14 tot en met 23 maart in het Transformatorhuis in Amsterdam.

Theatergroep De Kern speelt Lou Andreas Salomé, of Was will das Weib in de Bovenzaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg, van 14 tot en met 21 maart.

De toneelmaker van Thomas Bernhard door De Appel in de regie van Aus Greidanus. De hele maand maart en april in het Appeltheater in Den Haag. 'Het is een prachtig samengaan van desillusie en humor, deze versie van De Toneelmaker. Dat er gelachen kan worden om de waard, de moeder, de zoon en de dochter (. . .) maakt deze onttakeling van de verbeelding des te wranger.' (Ronald Ockhuysen)

In de regie van Rob Ligthert brengt de Federatie, een jonge theatergroep uit Maastricht, Zog van Peer Wittenbols, een tekst gebaseerd op de Griekse mythe van Demeter en Kore over macht en chantage. Met Hans Hoes, Marisa van Eyle, Remco Melles, Erik de Visser en Monic Hendrickx. Van 12 tot en met 15 maart in Plaza Futura in Eindhoven. Première op 14 maart.

Agaath Witteman regisseerde Medea bij het Noord Nederlands Toneel. Vanavond in Middelburg, zaterdag in Doetinchem, dinsdag in Amersfoort, woensdag in Hoofddorp, donderdag in Delft. 'Witteman toont het mechanisme van repressie en onderdrukking zonder commentaar. Daarom wellicht laat ze Josée Ruiter de titelrol zo ongenaakbaar en onheilspellend koel spelen.' (Hein Janssen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden