THEATER

Tournee..

Theatergroep Hollandia brengt Ongebluste kalk in reprise. Dit 'elektrisch muziektheater' over Marinus van de Lubbe wordt gespeeld door Fedja van Huêt en Marike Nieuwint (poppen). Live muziek van Florentijn Boddendijk en Remco de Jong. De tekst is van Martin Schouten. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Alkmaar (De Vest).

Ja Zuster Nee Zuster, de familievoorstelling van het RO Theater is een juweeltje. Niet in de laatste plaats door regie en decor van Pieter Kramer en Rieks Swarte. Met o.a. Loes Luca als Zuster Klivia en Paul Kooij als een hele Boze Buurman Boordevol. Vanavond in Drachten (De Lawei), 22 en 23 januari in Groningen (Stadsschouwburg), 25 en 26 januari in Eindhoven (Stadsschouwburg), 27 januari in Maastricht (Theater a/h Vrijthof). Op 10 februari in de Rotterdamse Schouwburg een extra voorstelling t.b.v. het afgebrande Hofpleintheater (kaarten 100 gulden).

Mooi weer vandaag van David Storey door Toneelgroep Amsterdam. Met Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Joop Admiraal en Jacques Commandeur als de vier oude mensen die keuvelen over het verleden, het weer en de voorbijgangers. Vanavond in Hoogeveen (De Tamboer), vrijdag in Heerenveen (Posthuis), zaterdag in Almere (De Metropole), dinsdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), woensdag in Tilburg (Schouwburg).

Zoonlief is een 'bitterzoet familiedrama', geschreven en geregisseerd door Natasja d'Armagnac i.s.m. Peer Wittenbols. Over een jong stel en hun baby en een schoonmoeder, die haar zoon niet kan loslaten. Een voorstelling van Productiehuis Brabant, vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (De Brakke Grond), 26 en 27 januari in Utrecht (Huis a/d Werf).

Ingeborg Elzevier en Kees Coolen spelen Herfst in Riga van Alexej Arbusov. Vanavond in Nieuwegein (De Kom), vrijdag in Gorinchem (De Nieuwe Doelen), zaterdag in Leiden (Schouwburg), woensdag in Hardenberg (Voorveghter).

In De onverwachte man van de Frans-Iraanse schrijfster Yasmina Reza ontmoet een vrouw haar favoriete schrijver in een treincoupé. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie, waar beiden geen raad mee weten. Gijs de Lange regisseert Linda van Dyck en Jules Croiset. Vanavond in Zoetermeer (Stadsstheater), zaterdag in Rijswijk (Schouwburg), vrijdag in Cuijk (Streekschouwburg), 25 januari in Gouda (Schouwburg), 26 januari in Middelburg (Stadsschouwburg), 27 januari in Delft (De Veste),

Marlies Heuer regisseerde Vampirella bij Carrousel, een hoorspeltekst van Angela Carter over een verdwaalde fietser die het slachtoffer wordt van een bloeddorstige gravin. Met Dik Boutkan, Dic van Duin, Marlies Heuer e.a. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), dinsdag in Hoorn (Het Park), woensdag in Arnhem (Schouwburg).

In Schnitzlers Reigen maken mannen en vrouwen een rondedans om de liefde. In de voorstelling van De Paardenkathedraal spelen Peter de Graef en Marie-Louise Stheins alle rollen, in regie van Dirk Tanghe. Vanavond in Rotterdam (Schouwburg), vrijdag in Spijkenisse (De Stoep), zaterdag in Dordrecht (De Kunstmin).

Mannenschool is een voorstelling van Ingrid Kuijpers over mannen 'in het keurslijf van de aanpassing', die na hun kantoorwerk naar de Mannenschool gaan waar de overheid ze 'bijstuurt'. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 21 en 22 januari in Amsterdam (De Brakke Grond), 26 januari in Utrecht (Huis a/d Werf), 27 en 28 januari in Den Haag (Korzo).

Think Big, Minnie Mouse for President is een 'striptheatervoorstelling' over het Amerikaanse Denken, en over de 'desastreuse verhouding tussen een nachtwaker en een schoonmaakster' naar het model van de Monica Lewinsky-affaire. Daphne de Bruin schreef de tekst voor Growing up in Public en InDependance Theaterproductiehuis. Paul Feld regisseerde. Vanavond in Enschede (Concordia), 21 januari in Alkmaar (Provadja), 22 januari in Purmerend (De Verbeelding), 25 t/m 29 januari in Amsterdam (De Brakke Grond).

MUF is een theatervoorstelling van Don Duyns (tekst, regie), Harm van Geel en Christine van Stralen (spel) over het 'onvermijdelijke verstrijken van de tijd'. Een man en een vrouw zoeken steun bij elkaar, maar kan ware liefde nog bestaan? 'Muf' is een coproductie van Groep van Stralen en Growing up in Public. Vrijdag in Heemskerk (De Circel), zaterdag in Den Haag (Korzo), 26 januari in Velp (Kunsthuis 13), 28 januari in Doetinchem (Gruitpoort) en tot slot zaterdag 29 januari in Hoorn (Theaterkerk Wadway).

Amsterdam

Laten we flink zijn is een voorstelling van Sanne van Rijn, die eerder 'La Sylphide en James' maakte en Roy Peters, die o.a. 'Eeuwige Lente' maakte. Vanavond (première) t/m 29 januari in Gasthuis (M.v.B. Bastiaansestraat 54).

Xaviera Hollander organiseert een voorstelling bij haar thuis (Stadionweg 17). Van 20 t/m 23 januari de solo What mother never told me door Lisa Lipkin, het relaas van de tweede generatie overlevenden van de holocaust. Reserveren tel. 020-6733934.

Toneelgroep Amsterdam met Kwartet van Heiner Müller naar 'Les liaisons dangereuses'. Met Gerardjan Rijnders en Marieke Heebink als Vicomte de Valmont en Markiezin de Merteuil, twee intriganten die zijn uitgespeeld. Vanavond t/m 22 januari in het Transformatorhuis.

Den Haag

Lodewijk de Boer schreef en regisseerde De Herinnering (Een Europeesche Komedie), dat zaterdag bij De Appel in het Appeltheater in première gaat. In het hiernamaals vindt een ontmoeting plaats tussen Zarah Leander en haar zuster, Anne Frank, een aartsbisschop en een SS-officier. Met Sacha Bulthuis, Çanci Geraedts, Carol Linssen e.a. Vanavond en vrijdag try outs. Ook op 26 t/m 29 januari.

Groningen

Het Noord Nederlands Toneel nodigde een tiental jonge theatermakers uit een voorstelling te maken die ze 'eigenlijk altijd al hadden willen maken'. Koos Terpstra koos vier cabaretiers voor Wachten op Godot van Beckett om de humor uit de tekst naar boven te halen. Van 25 t/m 29 januari in De Machinefabriek.

Haarlem

Na 'In de rui' en 'In concert/Benefiet nu' brengt Mug met de gouden tand het derde deel van deze trilogie over moeder Pia en haar zoon Roy, In de lucht. Met Marjan Luif, Marcel Musters en Dirk Kuiper. Vanavond (première) t/m zaterdag in de Toneelschuur.

Vrijdag en zaterdag in de Toneelschuur de Vlaamse groep Het Toneelhuis met Lieve Arthur van Judith Herzberg. Drie zussen komen na jaren bijeen, één van hen is lang in Afrika geweest en is haar echtenoot verloren. De andere twee trekken zich daar weinig van aan.

Maastricht

Donuts & Hot Dogs is een 'hysterische comedy over mooi, jong en gelukkig zijn' door Het Vervolg. Hans Trentelman regisseert 'Jonge Gasten', dit zijnvijf jonge acteurs die (nog) geen deel uitmaken van het ensemble. Vanavond t/m 12 februari in het Derlon Theater.

Rotterdam

In Bloeddorst van Theatergroep Hollandia spelen Peter Paul Muller en Jeroen Willems twee vrienden die steeds weer in een broedertwist verzeild raken. Een grand guignol-voorstelling met bloederige taferelen. Rust en vrede brengen de madrigalen van Monteverdi die de mannen geregeld zingen. Vanavond t/m zaterdag in de Schouwburg.

In de Schouwburg zaterdag en zondag de Needcompany met King Lear, geregisseerd door Jan Lauwers. Een voorstelling over de dood, volgens Lauwers de essentie van deze Shakespeare.

Adriaan Van den Hoof en Wouter Hendrickx spelen Wet deck, 'een cocktail van theatertekst, filmscenario's en eigen werk'. Twee filmscenaristen op zoek naar het ultieme scenario, overnachten voor de zoveelste keer op kantoor. Daar escaleert de boel. Vanavond (première) in Theater Lantaren/Venster.

De Nieuw Amsterdam speelt John en Joanna, een Nederlands/Surinaamse 'Romeo en Julia', die zich afspeelt in het koloniale verleden. Regie: Alida Neslo. Vrijdag première in Zuidplein Theater.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden