THEATER

Het duo Echte mannen bestaat uit Rik Hoogendoorn en Bruun Kuijt, De Rode Kamer heet hun nieuwe voorstelling, geregisseerd door Jurriën Rood....

Tournee

Zinsbegoocheling (L'Illusion Comique) van Corneille van Toneelgroep Amsterdam is een regie van Gerardjan Rijnders. Een vader op zoek naar zijn zoon die hij tien jaar geleden heeft verstoten. Met Jacques Commandeur, Pierre Bokma en Sigrid Koetse. 'Een adembenemend schouwspel' en 'een vermakelijke en superieure toneelavond', volgens Hein Janssen. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), 28, 29 en 30 oktober in de Rotterdamse Schouwburg.

Karst Woudstra regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Oscar Wilde's beroemde komedie Het belang van Ernst. Met Pleuni Touw als Lady Bracknell. Een 'hilarische, perfect gespeelde voorstelling', volgens Marijn van der Jagt. Vanavond in Haarlem (Stadsschouwburg), vrijdag in Hoofddorp (de Meerse), zaterdag in Lochem (Schouwburg), dinsdag in Roermond (de Oranjerie), woensdag in Sittard (Stadsschouwburg), 30 oktober in Heerlen (Stadsschouwburg).

Het publiek dat Koppen van het Zuidelijk Toneel gaat zien, kan plaatsnemen op een tweepersoonsbed. Het stuk, naar 'Faces', een filmscenario van John Cassavetes, beschrijft een dag uit het leven van een echtpaar dat het failliet van zijn huwelijk onder ogen moet zien. Een regie van Ivo van Hove. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (de Brakke Grond), 28 en 29 oktober in Utrecht (Blauwe Zaal), 30 en 31 oktober in Groningen (Stadsschouwburg).

Het Vlaamse Theater De Korre met Het Luizengevecht: vier personages wachten tot ze hun solo-act kunnen doen en vertellen elkaar verhalen. Vanavond in Veenendaal (de Lampegiet), vrijdag Amersfoort (de Lieve Vrouw), 29 oktober in Terneuzen (Zuidlandtheater), 31 oktober in Roosendaal (de Kring). 'In deze voorstelling krijgt alles glans: de mensen, hun verhalen en alles wat zij aan verdriet of vazen met zich meetorsen.' (Marijn van der Jagt)

Suver Nuver speelt Vlees en Bloed, een bewerking van 'The Family' van Lodewijk de Boer. Een regie van Moniek Merkx. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Amersfoort (de Lieve Vrouw), 30 oktober in Nijmegen (O'42), 1 november in Enschede (Concordia). '(. ..), de manier waarop de spelers elkaar en hun slachtoffers rondzeulen of beschutting zoeken bij elkaar, het is allemaal zo perfect van ritme, timing en beeld, dat deze bewerking zich in alle opzichten kan meten met het origineel.' (Marian Buijs)

De Federatie met Noordeloos, een benauwend huwelijksdrama van Peer Wittenbols. Met Juul Vrijdag, Han Römer en Joke Tjalsma. Vanavond in Hoorn (Het Park), vrijdag in Roosendaal (De Kring), laatste voorstelling zaterdag in Breda (Chassé Theater).

Jim van der Woude, René 't Hof en Kas & de Wolf spelen Desperado, een voorstelling over vier 'keurige' heren die gefascineerd zijn door het Wilde Westen. Vanavond (première), vrijdag en zaterdag in de Toneelschuur, 29 oktober in Enschede (Twentse Schouwburg), 30 oktober in IJmuiden (Witte Theater), 31 oktober in Eindhoven (Plaza Futura).

Growing up in Public met Zomertrilogie, een drieluik van Franz Xaver Kroetz, geregisseerd door Don Duyns. Drie stukken over drie echtparen die uit alle macht proberen nader tot elkaar te komen maar daarin niet slagen. Vanavond in Leeuwarden (de Harmonie), 24 oktober in Alpen a/d Rijn (Parktheater), 25 oktober in Groningen (Kruithuis) en tot slot op 30 oktober in Hoofddorp (Oude Raadhuis).

De Grote Prijs van het Theaterfestival ging naar Hollandia voor Twee stemmen: twee solo's door Betty Schuurman en Jeroen Willems naar teksten van Marguerite Duras en Pier Paolo Pasolini, vanavond in Goes ('t Beest), 24 oktober in Alkmaar (de Vest), 6, 7 en 8 november in Utrecht (Theater a/d Werf).

Vrijdag van Hugo Claus door Theater Malpertuis, in de regie van Sam Bogaerts, 29 oktober in Leeuwarden (de Harmonie), 30 oktober in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), 31 oktober in Alkmaar (de Vest), 1 november in Arnhem (Stadsschouwburg).

Amsterdam

Voor Theatergroep Toetssteen schreef Dick van den Heuvel De Zaak L.A. Ries, over mr Leopold Abraham Ries, een briljante, hoge ambtenaar op het ministerie van Financiën die eind jaren dertig werd beschuldigd van ontucht met minderjarigen. Vanavond première in De Engelenbak, daar t/m 8 november.

Theater Malpertuis met de monoloog De meester van Koekelare door Dries Vanhegen in regie van Sam Bogaerts, 29 oktober t/m 1 november in de Brakke Grond.

Jonathan Harvey, auteur van de film 'Beautiful Thing', schreef Boom-Bang-A-Bang, een komedie over een Songfestivalfeestje in de Londense gayscene. De Haagse Anglo-American Theatre Group speelt de Engelstalige voorstelling van 29 oktober t/m 1 november in de Melkweg.

Lof der zotheid is een solo door Johannes Kemkens op basis van het gelijknamige werk van Erasmus, van 28 oktober t/m 2 november in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Het Amsterdam Chamber Theatre brengt A ball shaped symphony, een absurdistische komedie, gebaseerd op het werk van de Russische auteurs Charms en Vedenski. Vanavond t/m zondag in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

De Maastrichtse groep Het Vervolg herneemt De Avonden, een bewerking van het boek van Gerard Reve met Mieneke Bakker en Hans Trentelman als de ouders en Erik de Visser als zoon Frits. Een overtuigende voorstelling, vanavond, vrijdag en zaterdag in Theater Bellevue.

Arnhem

Jeroen van den Berg regisseert Dora Kremer van Herman Heijermans bij Theater van het Oosten. Dora trouwt met herenboer Karel Kremer omdat ze uit huis wil, maar al snel heeft ze spijt van het huwelijk. Dan is daar opeens een knappe luitenant. Vanavond try-out, vrijdag première in Theater aan de Rijn, daar t/m 1 november.

Den Haag

Bob Schwarze speelt 'Gregor Samsa' in de monoloog De gedaanteverwisseling van Kafka in de regie van Manon Barthels, vanavond t/m 15 november elke donderdag, vrijdag en zaterdag in Branoul (Maliestraat 12).

De Franse groep Quai No. 5 brengt Les trompettes de la mort, een komische tekst en regie van Tilly over twee vriendinnen die elkaar lang niet hebben gezien. Op 28 oktober in Theater aan het Spui.

Toneelgroep De Appel met De mensenhater van Molière in een vertaling van Laurens Spoor. Met o.a. Sacha Bulthuis, Hubert Fermin, Lou Landré. Tot half december in het Appeltheater. 'Een heerlijke komedie, juist omdat het tussen de haat en de liefde zo wringt. In regie van Aus Greidanus zijn beide elementen in perfect evenwicht.' (Hein Janssen)

Theater de Regentes van Guusje Eijbers brengt Hamlet in de Vuilverbranding aan de Haagse Asmansweg. De uitspraak 'Something is rotten in the state of Denmark' krijgt op deze locatie een bijzondere invulling. Voorstellingen t/m 30 november. Reserveren tel. 070-3457457.

Leiden

Werkteater-actrices Marja Kok en Shireen Strooker speelden in 1978 'Mar en Sien op Kattengat 10'. In de Leidse Schouwburg vanavond, vrijdag, zaterdag het vervolg, Mar & Sien naar 2010.

Rotterdam

In het kader van het festival Latino Americano voor film en literatuur maandag in Lantaren/Venster de première van Querido Diego, geregisseerd door de Cubaan Carlos Diaz, gebaseerd op een verhaal van Senel Paz dat verfilmd werd tot Fresa y chocolate. Over de voorzichtige vriendschap tussen een oudere homoseksuele man en een student. Vladimir Cruz die in de film de jonge man speelt is ook in het toneelstuk te zien. Maandag om 14.30 uur een try-out, 's avonds première, ook dinsdag om 14.30 en 20 uur te zien. Aan de première gaat om 19 uur een gesprek vooraf met auteur Senel Paz.

De Rijp

In een fabriekshal op het industriegebied De Volger (gebouw Peacock, nr 25) in het Noord-Hollandse De Rijp speelt Hollandia Whale tale, een gastregie van Rebekka A. Ingimundardottir uit IJsland. Ooit lag De Rijp aan de Zuiderzee en werd de haven aangedaan door walvisvaarders. Vanavond try-out, vrijdag première, 29 oktober t/m 2 november.

Utrecht

Todje is een voorstelling over een broer en zus, een soort Bonnie & Clyde, die wild om zich heen slaan, maar vooral hunkeren naar een klein zusje. Een theaterwerkplaatsproductie van Harm van Geel i.s.m Huis aan de Werf. Op 26, 27, 28 (première), 29, 30 en 31 oktober in het Huis aan de Werf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden