THEATER

Orkater presenteert Hoti, een muzikale tragikomedie over jaloezie, zweefvliegen, het nut van recepten, mannen met snorren en zo meer. Leopold Witte regisseert....

Ivo van Hove regisseerde bij het Zuidelijk Toneel opnieuw een onbekend stuk uit het wereldrepertoire: De Onbeminden van François Mauriac. Met Hans Croiset, Chris Nietvelt en Camilla Siegertsz. De vertaling van 'Les Mal-Aimés' is van Eric de Kuyper en Céline Linssen. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Oss (De Lievekamp), zaterdag in Hoorn (Het Park), op 6 en 7 mei in Groningen (Schouwburg).

Francis Wijsmuller en Paul R. Kooij spelen Jason van stichting Sequoia. Over Jason die op het schip de Argo met vijftig mannen vertrekt naar een onbekend en mysterieus gebied. Naar een idee van beeldend kunstenaar Frans Huisman, die de voorstelling ook regisseerde. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Theater Kikker), zaterdag in Tilburg (De Vorst), van 6 tot en met 10 mei in Amsterdam (Frascati).

Peter de Baan regisseerde bij het RO Theater Woyzeck van Georg Büchner. Met Stefan de Walle als Woyzeck en Sabriana van Halderen als zijn vrouw Marie. Vanavond in Heerlen (Stadsschouwburg), op 7 mei in Enschede (Schouwburg). 'Herhaaldelijk klinkt het sprookje uit Büchners tekst over een kind dat helemaal alleen op de wereld is. Dat is Woyzeck. En dat is aan het einde van deze ontroerende voorstelling ook het kind van Woyzeck, gespeeld door Maartje Simons (...)' (MvdJ)

Het Nationale Toneel speelt de Elizabethiaanse wrekerstragedie Titus Andronicus van William Shakespeare, in een regie van Johan Doesburg. Vanavond in Drachten (De Lawei), vrijdag in Gouda (Schouwburg), zaterdag in Amersfoort (De Flint), op 6 mei in Eindhoven (Schouwburg). 'Doesburg heeft een voorliefde voor het thema geweld, en voor theatraal geweld als uiting daarvan. Beide aspecten zijn in Titus Andronicus volop aanwezig, maar subliem gedoseerd dit keer. Het maakt deze productie tot een van de meest memorabele Shakespeare-opvoeringen van de laatste jaren.' (Hein Janssen)

Henry heet de solovoorstelling van en door Peter De Graef, die hij samen met Arne Lievens regisseerde. Vrijdag in Goes ('t Beest), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), op 6 mei in Maastricht (Toneelacademie). 'In Vlaanderen is Henry een hit (...) Wie dit fenomeen wil zien, moet snel zijn. De manier waarop hij met taal omgaat en de intensiteit waarmee hij het publiek bestookt, is ongeëvenaard.' (Marian Buijs)

Theatergroep De Federatie speelt Noordeloos. Het verhaal van Peer Wittenbols over drie onbaatzuchtige mensen die troost proberen te vinden. Rob Ligthert regisseerde. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag en zaterdag in Leiden (Laktheater). 'Noordeloos is een prachtig nieuw Nederlands toneelstuk vol onderhuidse tragiek, met eigenzinnige humor opgeschreven door Peer Wittenbols.' (HJ)

Lucifer is de langverwachte coproductie van het Zuidelijk Toneel en Cie. De Koe. Regie: Peter Van den Eede. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), vrijdag en zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), op 6 mei in Tilburg (Schouwburg). 'Focketyn is een echte Cie. de Koe-acteur, lichter en absurder dan de vaste spelers van Het Zuidelijk Toneel. Die geven met hun zwaardere speelstijl een aangename verdieping van de sprankelende ideeën van Teeken en Van den Eeden.' (MvdJ)

Dirk Tanghe maakt zijn regiedebuut bij De Paardenkathedraal in Utrecht met Strindbergs 'Freule Julie' dat in deze Utrechtse versie Fröken Julie heet. In Fröken Julie treffen twee jonge mensen elkaar in de keuken van een landhuis tijdens een broeierig midzomernachtsfeest. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Enschede (Schouwburg).

In het toneelstuk Vuist van Hendrik Koebrugge viert Mefisto zijn verjaardag. Henri van Zanten regisseerde 'Vuist' bij De Gasten Komen. Vrijdag in Wageningen ('t Hemeltje), op 9 mei in Nijmegen (O42).

Engelen - Drie Vingers heet het stuk van de Vlaamse toneelschrijver en regisseur Kathelijne Damen. Zes acteurs spelen deze voorstelling vol geheimen, hysterie, jaloezie en hartstocht. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), op 7 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

Jeroen van den Berg regisseerde het zelfgeschreven stuk De laatste dagen bij theatergroep het Oranjehotel. Vrijdag in Alkmaar (Provadja), zaterdag de laatste voorstelling in Maastricht (Toneelacademie). 'Van den Bergh bewijst opnieuw dat hij niet alleen een vaardig regisseur is, maar ook een getalenteerd schrijver. Het is de verdienste van zijn spelers dat ze verder komen dan amusante typetjes. (MB)

Het Toneel Speelt brengt Een Sneeuw van Willem Jan Otten. Albert Lubbers regisseerde het stuk over een familie die maar niet uit de voeten kan met het verleden. Vanavond in Nijmegen (Stadsschouwburg), vrijdag in Zutphen (Hanzehof), zaterdag en zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), op 6 mei de laatste voorstelling in Sittard (Stadsschouwburg). 'Het is de allermooiste toneelvoorstelling van dit seizoen (...)' (HJ)

De Gebroeders Flint brengen de muziektheatervoorstelling 'Dief van Liefde', gebaseerd op het omvangrijke oeuvre van Hugo Claus. Het stuk wordt begeleid door pianist Paul Prenen en klarinettist Michel Marang. Vanavond in Uden (Theater Markant), op 10 mei in Zoetermeer (Stadstheater).

De Wetten van Kepler brengt Macbeth van William Shakespeare, het sluitstuk van een drieluik over de mens in oorlog. In de regie van Wim Berings. Vanavond in Nijmegen (O42), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Ton Vorstenbosch bewerkte de roman De Stille Kracht van Louis Couperus tot een toneelstuk. Met Peter Tuinman, Margo Dames en Linda van Dyck. Vanavond in Naaldwijk (CC), vrijdag in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), zaterdag in Roosendaal (Schouwburg), van 5 tot en met 9 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Het Haarlems Toneel speelt het klassieke toneelstuk Antigone van Sofokles. Krzysztof Babicki regisseerde. Op 4 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg), 8 mei de laatste voorstelling in Haarlem (Stadsschouwburg).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden