Theater

Festival De Keuze

Rotterdamse Schouwburg. Van 19 t/m 29/9. dekeuze.nl

Het theaterseizoen in Rotterdam opent elk jaar met het festival De Keuze. Vanaf vandaag worden er op verschillende locaties zo'n 17 voorstellingen gespeeld uit binnen- en buitenland. Op het programma o.a. de dansvoorstellingen Solid Gold en Jolie, twee solo's uit Congo van Ula Sickle, Suddenly everywhere is black with people van Marcelo Evelin en OOOOOO van Guillio D'Anna. Het Rotterdamse Ro Theater speelt Vreugdetranen drogen snel/Gira la Musica en van Schwalbe gaat Schwalbe zoekt massa in première, waarvoor het gezelschap zich heeft uitgebreid met honderd figuranten.

Post Mortem

Toneelgroep Oostpool. Van 19 (première) t/m 29/9 in de Oude Steenfabriek in Arnhem. oostpool.nl

Rondom de herdenking van de Slag om Arnhem speelt Toneelgroep Oostpool samen met studenten van de ArtEZ Toneelschool Post Mortem van Noël Coward in een bewerking van Joeri Vos. Post Mortem vertelt het verhaal van de Engelse soldaat John Cavan, die sneuvelt in de Eerste Wereldoorlog. Dertien jaar later zoekt hij als geest de mensen op die belangrijk voor hem waren. De verschrikkingen van de oorlog lijken vergeten en met heldenverhalen wordt een nieuwe generatie warm gemaakt voor een volgende oorlog.

ITS-Hits on tour

Tournee t/m 26/10.

viarudolphi.nl

Via Rudolphi selecteerde tijdens het ITs Festival Amsterdam drie jonge theatermakers, in juni 2013 afgestudeerd aan één van de Nederlandse theater- of dansopleiding, om hun werk te laten zien in een rondtrekkend festival. Op het programma: Thinking no longer means anymore than checking at each moment whether one can indeed think van Erika Cederqvist en Julie Solberg, A whole lot of nothing van Wies Fest en Rundfunk? van Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout.

Ontspoord

De Toneelmakerij. Première 21/9 in Theater Bellevue in Amsterdam. Tournee t/m 30/11. toneelmakerij.nl

Muziektheatervoorstelling van Naomi Wallace voor jongeren (15+). In een stadje waar nooit iets gebeurt wachten Pace en Dalton elke dag op de trein van 19:10 uur. Zo hard mogelijk rennen ze erop af, om net voordat de trein de spoorbrug opraast, de overkant te halen. Een aarzeling is fataal. Met Frédérique Spigt, Bob Fosko, Tjebbo Gerritsma, Meral Polat en Wouter Zweers.

Jersey Boys

Joop van den Ende Theaterproducties. Vanaf 22/9 in het Beatrixtheater in Utrecht. musicals.nl/jerseyboys

De musical Jersey Boys vertelt het verhaal van de band Frankie Valli & The Four Seasons. De vier jongens uit arbeidersgezinnen in New Jersey vonden hun eigen muzikale geluid uit en verkochten meer dan 100 miljoen platen. Alle ups en downs passeren de revue, en natuurlijk hits als Beggin', Oh, What A Night, Can't Take My Eyes Off You en Sherry, die in de loop der jaren vele malen zijn gecoverd.

Levenslang Theater

Wallis Theaterproducties. Première 22/9 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Tournee t/m 31/12. wallisfinkers.nl

Een oude (Eric Schneider) en een jonge acteur (Beau Schneider) gunnen het publiek een blik achter de schermen van het theater. Ze praten in hun kleedkamer over de voorstelling, over andere acteurs en over elkaar. De oudere acteur vertelt voor de zoveelste keer sappige anekdotes.Tussendoor spelen ze allerlei scènes en soms is het niet duidelijk of ze spelen of zichzelf zijn. Gedurende het stuk kantelen de verhoudingen.

Oorlog & Vrede

Introdans. Première 21/9 in de Schouwburg in Arnhem. Tournee t/m 29/1.

introdans.nl

In Oorlog & Vrede brengt Introdans twee creaties samen met als thema strijd en onderdrukking. De Groene Tafel (1932) van de Duitse choreograaf Kurt Jooss laat de zinloosheid van oorlog van oorlog zien. Hierbij wordt de Dodenmars van Frederick A. Cohen live uitgevoerd op twee vleugels. De Amerikaan Robert Battle tekent voor de choreografie No Longer Silent. Hij gebruikte daarvoor Ogelala, een vergeten muziekstuk van de Tsjechische componist Erwin Schulhoff

Het Lied

André Manuel en Geert Hautekiet. Première 25/9 in De Kleine Komedie in Amsterdam. Tournee t/m 12/4.

bunkertheaterzaken.nl

Cabaretier en zanger André Manuel en instrumentbouwer en poëet Geert Hautekiet schrijven en zingen samen een lied dat liefst anderhalf uur duurt. In Het Lied: Opus 1 in G groot voor Opel Kadett en twee zangers begeven twee veertigers - tegenpolen - zich samen in een oude Opel Kadett op weg naar Johannesburg.

Happy Days

Theater Zeelandia. Op 23/9 in Stadsschouwburg Amsterdam.

theaterzeelandia.nl

Theater Zeelandia speelde op het Zeeland Nazomerfestival Happy Days van Samuel Beckett in het Zeeuwse landschap. Maandag is de voorstelling eenmalig te zien in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Met Marlies Heuer en Dic van Duin in de regie van Mirjam Koen.

Cirque Stiletto 2

Ellen ten Damme. Tournee t/m 15/1.

stardustcircus.com

In het vervolg op haar succesvolle circusshow Cirque Stiletto biecht rockdiva Ellen ten Damme haar zeven hoofdzonden op met zang, piano, viool, gitaar en acrobatiek. Ook deze keer wordt zij begeleid door de Wëreldbänd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden