THEATER

Tournee..

Theater Cosmic maakt een tournee met de eenakters uit Hollandse Nieuwe: 25 en 26 november in Den Haag (Volksbuurtmuseum) en op 1 en 2 december in Utrecht (Rasa).

Growing up in Public neemt Madonna's Man in reprise, het eigenzinnige kerstverhaal van Daphne de Bruin: Maria, Jozef en God vertellen 2000 jaar na de geboorte van Christus hun eigen verhaal. Vanavond t/m zaterdag in Arnhem (Schouwburg), woensdag in Enschede (Concordia), 30 november in Apeldoorn (Gigant).

Komisch en absurd is de taal in Ionesco's klassieker De kale zangeres door het Muztheater, dinsdag in Emmeloord ('t Voorhuys), woensdag in Gorinchem (De Nieuwe Doelen).

Voor het Nationale Toneel bewerkte Ger Thijs Marcellus Emants' roman Een nagelaten bekentenis tot een solovoorstelling. Hij speelt daarin de man die moet bekennen dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Vrijdag in Amsterdam (Bellevue), woensdag in Tilburg (Schouwburg), 30 november in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Sasja Danse is een bewerking van Tsjechovs 'Ivanov' door Jan Decorte & de Onderneming. Op 24 en 25 november in Groningen (Grand Theatre).

Conijn van Olland door Orkater. Over de allereerste koning van Holland, een gevoelige ziel die hardhandig op de troon werd gezet door zijn broer, keizer Napoleon. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), vrijdag in Gouda (Schouwburg), 28 november t/m 2 december in Den Haag (Theater a/h Spui) en tot slot 7 t/m 23 december in Amsterdam (Theater Bellevue).

Het evangelie volgens Maria is een hedendaags mysteriespel van Rogier Schippers (tekst/regie), waarin Maria en Jozef na tweeduizend jaar terugblikken op de gebeurtenissen in het jaar nul. Door Productiehuis Brabant, met José Kuijpers, Michel van Dousselaere en Remco Melles. Vanavond in Helmond (Gaviolizaal), 9 december in Utrecht (Huis a/d Werf).

Ellen Vogel speelt in Verzameld Werk van Donald Margulies een bekende schrijfster die ontdekt dat haar leven de inspiratie vormt voor de roman van een jonge schrijfster (Roos Ouwehand), met wie ze bevriend is. Vrijdag in Wassenaar (Warenar), dinsdag in Veldhoven (De Schalm), 30 november in Leeuwarden (De Harmonie).

Op basis van de bundel 'Twee oude vrouwtjes' van Toon Tellegen maakten Lidwien Roothaan (regie), Ria Eimers en Carla Mulders de voorstelling Spes Bona ('hoop op het goede'). Over twee vitale oude vrouwtjes die de dood proberen te bezweren. Vanavond in Tilburg (De Vorst), vrijdag in Deventer (Bouwkunde), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 30 november in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Sigrid Koetse neemt afscheid van Toneelgroep Amsterdam met de komedie Bernhard van Gerardjan Rijnders. Haar dochter Sjoera Retèl speelt haar dochter. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), zaterdag in Breda (Chassé Theater), dinsdag in Haarlem (Stadsschouwburg), 29 november t/m 2 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Het Vervolg met Berlin Alexanderplatz van Alfred Döblin, waarin Hans Trentelman Franz Biberkopf speelt, de Berlijnse arbeider die strijd levert tegen het noodlot. Op 28 november in Rotterdamse Schouwburg, 29 november in Roermond (De Oranjerie), 30 november in Laren (Singer Concertzaal).

Het RO Theater herneemt Nacht asiel van Maxim Gorki in regie van Alize Zandwijk. Over een bont gezelschap van werklozen, sukkelaars, dieven en vagebonden, die leven in een kelder. Vanavond in Venlo (De Maaspoort), vrijdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), dinsdag in Schiedam (Theater a/d Schie), woensdag in Almere (De Metropole), 30 november in Alkmaar (De Vest).

ELS Inc bewerkte 'Bakeliet' van Gerardjan Rijnders tot Savage Grace, een 'theatrale documentaire over noodlottige decadentie'. Over de ondergang van een schatrijke familie. Een regie van Arie de Mol. Zaterdag in Groningen (Kruithuis), 30 november in Haarlem (Toneelschuur).

De knecht van twee meesters van Goldoni door De Appel in regie van Aus Greidanus, vanavond in Deventer (De Leeuwenburg), vrijdag en zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 28 en 29 november in Utrecht (Stadsschouwburg), 30 november in Amersfoort (De Flint).

Familie is een tekst van Maria Goos voor Het Toneel Speelt, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen. Vader en moeder nodigen zoon en dochter en aanhang uit voor een weekje wintersport - het wordt een weekje met pijnlijke confrontaties. Met Petra Laseur, Bram van der Vlugt, Peter Blok e.a. Vrijdag t/m zondag in Leiden (Schouwburg), woensdag in Drachten (De Lawei), 30 november in Groningen (Stadsschouwburg).

Oscar van Woensel 'hertaalde' Shakespeare's 'Richard de Derde' voor Het Syndicaat tot Richard, dat werd geregisseerd door Danielle Wagenaar. Vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Ostadetheater), dinsdag in Leiden (Schouwburg) en 29 november in Utrecht (Kikker).

Op bezoek bij meneer Green, met John Kraaijkamp als de nukkige meneer Green en Jasper Boeke als de homoseksuele yup, die de oude man uit zijn isolement moet halen. Vanavond in Veldhoven (De Schalmei), vrijdag in Rijswijk (Schouwburg), dinsdag in Breda (Chassé Theater).

Vermoorde onschuld is een solo van Carola Arons (Hollandia) naar het boek van Karin Overmars. Over een meisje dat een treurige reis maakt langs familieleden, desolate hotelbars en feesten waar ze niemand kent. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), zondag in Amsterdam (Theater Bellevue).

Amsterdam

In De Brakke Grond op 28 en 29 november Theater Antigone met Autis in Onan, een tekst van Anne Vegter. Over een gezin dat de autistische zoon als speelbal gebruikt.

Peter van de Witte schreef Flysk, een eenakter over een ruziënd echtpaar dat op een klein eiland een hotel runt dat plaats biedt aan één gast - rust zal die er niet vinden. Een lunchvoorstelling in Theater Bellevue, vandaag t/m 8 december.

Play Back, The Story of their Lifes is een voorstelling van Mug met de gouden tand, gemaakt door Ricky Koole en Marcel Musters. Ze vormen een muzikaal duo, met dien verstande dat zíj wil zingen en hij liever zwijgt. Vanavond t/m zaterdag in De Brakke Grond; zaterdag feest ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan.

In Hoop en glorie op de dag van de heilige drie-eenheid (16+) van Hans van den Boom leveren moeder en zoon een strijd op leven en dood. Door Stella Den Haag, vanavond, vrijdag en zaterdag in Frascati.

Den Haag

Herman Naber van De Appel speelt de solo De botten van Bach, een tekst van Hubert Fermin over een duivelse figuur die de botten van Bach bewaart op de zolder van de universiteit. Het wordt gespeeld in het Gemeentemuseum, waar eerst, vanaf 19.30 uur de tentoonstelling 'Bach schatten' bezocht kan worden. Vanavond t/m zaterdag, 29 en 30 november en 1 t/m 23 december (wo t/m za). Reserveren via Appeltheater (070-3502200).

De Duitse regisseur Wilfried Minks regisseerde Maat voor Maat van Shakespeare bij Het Nationale Toneel. Een tragi-komedie over principes en morele dilemma's. Met Rik van Uffelen, Lou Landré, Angelique de Bruijne, Guusje van Tilborgh en anderen. Van 27 november t/m 10 december in de Koninklijke Schouwburg.

De Nieuw Amsterdam speelt Kama Sutra, een tekst van Jenny Mijnhijmer, in regie van Aram Adriaanse. Over een charismatische leermeester die paren de gelegenheid geeft zich te verfijnen in het liefdesspel. Op 8 en 9 december in het Theater a/h Spui.

In de Guido de Moorzaal van de Koninklijke Schouwburg t/m 2 december Penetrator van Anthony Neilson. Een werkplaatsvoorstelling van het Nationale Toneel in regie van Ivar van Urk. Over twee vrienden die een oude bekende op hun dak krijgen, waar ze niet zo makkelijk meer vanaf komen.

Haarlem

In de Toneelschuur vanavond (première), vrijdag en zaterdag Zonder getuige door Theatergroep Carrousel. Marlies Heuer en Tom Jansen spelen een echtpaar dat een 'angstaanjagend' gevecht voert met elkaar.

Maastricht

In Terracotta het portret van twee jongeren, neef en nicht, die een gemeenschappelijk verleden blijken te hebben. Een tekst van Jeff Walters, in regie van Jules Terlingen. Door het Huis van Bourgondië, vanavond t/m 2 december in het Huis van Bourgondië. Première op 24 november.

Léon van der Sanden bewerkte het boek De gelukkige huisvrouw van Heleen van Royen tot de gelijknamige voorstelling bij Het Vervolg. Over een vrouw wier zorgeloze bestaan drastisch verandert als ze in een postnatale depressie terecht komt. Vanavond t/m 9 december in het Derlon Theater.

IJmuiden

De laatste locatievoorstelling van Hollandia heet Vuile dieve en is te zien op het terrein van de Hoogovens. Elsie de Brauw speelt een oude vrouw, wier verhaal wordt gezet naast die van de 'alternatieve' zakenvrouw Anita Roddick, gezongen door Jannie Pranger. Tot en met 17 december; reserveren tel. 075-6310231.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden