THEATER

Tournee..

Rieks Swarte regisseert De Hollandsche Revue, waarin de ouderwetse revue tot leven wordt gebracht, met dressuurnummers, sketches en liedjes uit het repertoire van Louis Davids, Jacques van Tol, Karl Valentin en Tristan Rémi. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Den Bosch (Theater Bis), zaterdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), 26 september t/m 1 oktober in Amsterdam (Theater Bellevue).

Na een aantal voorstellingen in het Holland Festival gaat Het Zuidelijk Toneel op tournee met Alice in bed van Susan Sontag. Met Joan MacIntosh als de bedlegerige Alice, die is geïnspireerd op Alice James, de zus van twee beroemde broers die haar ziekte gebruikte om vorm aan haar leven te geven. Vanavond in Amsterdam (Stadsschouwburg), 15 en 16 september in Utrecht (Stadsschouwburg), 19 en 20 september in Rotterdamse Schouwburg.

In samenwerking met Theater van het Oosten brengt Het Oranjehotel de komedie Polaroid, een tekst en regie van Jeroen van den Berg. Over de wankele basis van succes. Vanavond t/m zondag in Arnhem (Theater a/d Rijn), 19 en 20 september in Den Haag (Theater a/h Spui), 21 september in Maastricht (Toneelacademie).

Op bezoek bij meneer Green, de succesvolle voorstelling met John Kraaijkamp, is opnieuw op tournee. Dit keer speelt Jasper Boeke de rol van de homoseksuele yup, die de oude, nukkige meneer Green uit zijn eenzaamheid moet halen. Vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Hoorn (Schouwburg Het Park), dinsdag in Utrecht (Stadsschouwburg), woensdag in Tilburg (Schouwburg), 21 en 22 september in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Amsterdam

Art & Pro neemt Familiegeschiedenis Belgrado van de Servische schrijfster Biljana Srbljanovic in reprise. Volwassenen spelen kinderen die vader en moedertje spelen en zo hun kijk op de wereld van de volwassenen geven. Srbljanovic is enige tijd geleden door Servische autoriteiten van landverraad en spionage beschuldigd. Vanavond t/m zaterdag16 september in Rozentheater.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg vanavond t/m 17 september het Ierse gezelschap AJTC met Beside Picasso. In het hiernamaals ontmoet Picasso zijn biograaf Jaime Sabartes, die hem confronteert met de consequenties van zijn zelfzuchtige leven. In de Studiozaal van de Stadsschouwburg bovendien vanavond t/m 30 september Courage i.s.m. Het Speeltheater met De Sterrenmaker naar de gelijknamige film van Tornatore.

Maarten en Nicolien, gebaseerd op Voskuils' boeken, door Marja Kok, Shireen Strooker en Helmert Woudenberg. In Felix Meritis, vanavond t/m zaterdag, 20 t/m 23 september.

Op de Transformatorzolder van de Westergasfabriek het 'Debut de Saison' van Maatschappij Discordia en verwante gezelschappen. Vanavond 'Shakespeare dringend gesucht' en 't Barre Land met 'Nijnski Dagboek'; vrijdag en zaterdag 'Fin de Partie' van Beckett; zondag 'Der Theatermacher'; dinsdag 'De kersentuin' en woensdag 'Hedda Gabler'.

Den Haag

Toos Sax van der Weyden speelt Honds, een solo op basis van drie verhalen van Helga Ruebsamen. Vanavond t/m zaterdag, 21 t/m 23, 28 t/m 30 september in Theater Branoul.

Haarlem

Toneelschuur, Patronaat, Stadsschouwburg en Concertgebouw organiseren samen een festival ter opening van het seizoen, De stad als podium, vanavond t/m zaterdag.

Maastricht

Vrouw alleen is een monoloog van Don Duyns, gespeeld door Margien van Doesen. Een vrouw belandt door een verkeersongeluk in een situatie waarin ze alle tijd heeft na te denken over haar verlangens en dromen. Vanavond (première) t/m 23 september in Het Huis van Bourgondië.

Hans Trentelman regisseert bij Het Vervolg het Griekse drama Agamemnon van Aischylos. Na afloop van de tien jaar durende oorlog met Troje keert koning Agamemnon terug naar huis, waar zijn vrouw Klytaimnestra het morrende volk met moeite onder de duim heeft weten te houden. Vanavond t/m 7 oktober in het Derlon Theater.

Rotterdam

Jack Wouterse en Peter Paul Muller (RO Theater) maakten met Veldheren II een vervolg op 'Veldheren' uit 1996. Dit keer bewegen de mannen zich op een filmset in een voorstelling over 'jaloezie, achterklap en belangrijkdoenerij'. Met regieadviesen van Herman Gilis. Vanavond t/m 23 september in het RO Theater; première op 16 september.

In het kader van het September Festival speelt de Britse groep Forced Entertainment in de Schouwburg vrijdag vanaf 23.59 uur een 24-uurs marathon, 'Who can sing a song to unfrighten me?', die dus duurt tot zaterdagnacht. Met verhalen, muziek en beelden worden de 'verschrikkingen van de nacht' verjaagd. In- en uitlopen is toegestaan, de hal van de Schouwburg is ingericht als lounge met dj's. Op 22 en 23 september in de Kleine Zaal van de Schouwburg 'Dirty Work' van Forced Entertainment.

Keuze van de Schouwburg: vanavond Black Box van Paul Binnerts; in de Kleine Zaal vanavond en vrijdag Gras door Het Syndicaat en zaterdag Bring my family back door Dox; zondag de jeugdvoorstellingen Mooi gif (8+) om 13 uur en Wiesje wast zich af (4+) om 15 uur.

'Over een benjamin die met zijn camera haat en liefde, overspel en trouw, verliefd-zijn en niet, tussen banken en verschillende culturen, de bruiloft van bloedverwanten heeft opgenomen' is de lange titel van de toneelproductie die regisseur Paul Röttger maakte in het Rotterdams Centrum voor Theater. Vanavond t/m 1 oktober. Reserveren noodzakelijk, tel. 010-4773891 of theater & school@rcth.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden