theater

Slangenvel van Orkater gaat over `vriendschap, verlies en verval`. Wimie Wilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra spelen drie vriendinnen van boven de zeventig die weinig meer hebben dan elkaar....

De bamboesnijder, een sprookje voor volwassenen door ToneelgroepOostpool. Een tekst van Peer Wittenbols op basis van een oud Japanssprookje over liefde en vergankelijkheid. Vanavond, vrijdag, 4 januari t/m4 februari in Huis Oostpool, Arnhem.

Fragmenten van Olivier Provily toont een kaleidoscoop van menselijkegedragingen, portretten van mensen die het geluk zoeken. Door Het ZuidelijkToneel, 27 december in Breda (Chassé Theater), 3 januari in Enschede(Twentse Schouwburg).

Kerstlied van een vrek, een solo van Bruun Kuijt op basis van AChristmas Carol van Dickens. Vanavond t/m zaterdag in Theater Bellevue,Amsterdam.

In ademnood richting de dood, lunchvoorstelling door achttheaterstudenten in regie van Allan Zipson en Daniël Samkalden, die ookde tekst schreef. Een klucht over de vrijwillige dood en onvrijwilligebekentenissen. Vandaag t/m 30 december om 12.30 uur in Bellevue, Amsterdam.

Rode Sneeuw door Het Vervolg laat de sprookjesschrijver Hans ChristianAndersen zien als een onzekere, eenzame man die terugkijkt op zijn leven.Vanavond t/m 21 januari in Derlon Theater, Maastricht.

Tirannie van de tijd door Het Zuidelijk Toneel in regie van MatthijsRümke. Associatief relaas van negen reizigers op een perron na een heftigeontploffing. Vanavond en vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), 27 t/m 30december in Amsterdam (Stadsschouwburg). Aanvang steeds 19.30 uur.

Camille Claudel door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Overde beroemde beeldhouwster die zich uit de schaduw van Rodin moest vechten.Vanavond t/m 14 januari in De Paardenkathedraal, Utrecht.

Dorst, een tragikomedie van Tjeerd Bischoff over drie vrouwen en grotegevoelens op het Drentse platteland. Door Petra Laseur, Elsje de Wijn,Trudy de Jong en Theo de Groot. Vanavond in Capelle a/d IJssel (IsalaTheater), vrijdag in Vlissingen (Arsenaaltheater), 25 t/m 29 december inBellevue, Amsterdam.

Extase, onderzoek van Suver Nuver naar de verschillen tussen deNederlandse en Arabische cultuur. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Kikker),5 en 6 januari in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Nexlach van Theatergroep Würz is een `anti-humor komedie` zijn, waarinvijf wintersporters vast komen te zitten in een file van dertien uur.Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Frascati).

De Nimfen, een tekst van Peer Wittenbols over vier zussen dieonvrijwillig herenigd zijn. Door Toneelgroep Oostpool, met Marie-Christinede Both, Diane Lensink, Sylvia Poorta en Juul Vrijdag. In regie van LidwienRoothaan. Vanavond t/m zaterdag in Theater Bellevue, Amsterdam, 3 en 4januari in Apeldoorn (Orpheus).

De Barones, een Van den Endeproductie in regie van Anny van Hoof. MetKitty Courbois als de strijdbare barones van het vredige Laerhoven, waarde rust wreed wordt verstoord door fanatieke milieuactivisten. Vrijdag inLeidse Schouwburg, 25 en 26 december in Den Haag (Kon.Schouwburg), 29december in Zaandam (Zaantheater), 30 december in Veldhoven (De Schalm).

Showroom Survival door Het Syndicaat en Boogaerdt/VanderSchoot in regievan Daniëlle Wagenaar. In een laboratorium waar verlangen wordtonderzocht, raken vier experts verstrikt in hun eigen onderzoek. Laatstevoorstellingen vanavond en vrijdag in Frascati, Amsterdam.

Macbeth van Shakespeare in regie van Marc Becker door het NoordNederlands Toneel. Een poppenkast-spektakel voor volwassenen. Vanavond envrijdag in Groningen (Stadsschouwburg), 4 en 5 januari tot slot in deAmsterdamse Stadsschouwburg.

Brak door Mugmetdegoudentand in regie van Michiel van Erp. Door OlgaZuiderhoek en Leny Breederveld als twee oudere zusters die elkaar in eenpsychologische wurggreep houden. Vanavond en vrijdag in De Brakke Grond,Amsterdam.

De Finalisten door Theo Nijland en Paul Selwyn Norton. Een zanger en eendanser komen tot het besef dat hun kunsten vluchtig zijn. Bang voor devergetelheid doen ze in een museum, de plek waar eeuwigheidswaarde nogbestaat, een laatste poging zichzelf onsterfelijk te maken. Op 27, 28, 29december in Sugar Factory, Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden