Theater

Holland Festival: El Adolescente van en door Federico León is gebaseerd op het werk van Dostojevski. Deze Argentijnse theatermaker weet als geen ander de angst van de Argentijnse bevolking, die al dertig jaar onder erbarmelijke omstandigheden leeft, zicht- en voelbaar te maken....

Holland Festival: Donde mas Duele van Ricardo Bartís door Sportivo Teatral. Tweede HF-voorstelling van Argentijnse bodem. Bartís geldt evenals León als maatschappijkritische theatermaker, die de reële wereld bijna surreëel verbeeldt. Van 18 t/m 22 juni in Theater Bellevue in Amsterdam.

Holland Festival: To you, the Birdie! (Phèdre) door The Wooster Group. Een bewerking van Paul Schmidt van Jean Racines Phèdre. Regisseuse Elizabeth LeCompte koos voor het badmintonspel als metafoor voor het zeventiende-eeuwse Franse Hof. Op 12, 13 en 14 juni, en 15 juni om 15u in Theater Bellevue in Amsterdam. Vanavond een nagesprek met de acteurs.

Holland Festival: Enfants de nuit, voorstelling die de Franse kunstenaar Jean-Michel Bruyère maakte met en over zwerfkinderen uit Senegal. Nog op 12 en 13 juni van 19-20.30u, en 14 en 15 juni van 15-16.30u in Cosmic Theater in Amsterdam. Zaterdag om 18 uur spreekt Chris Keulemans met Bruyère in het Festivalcentrum in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Holland Festival: Poes Poes Poes door Victoria/De Koe. Cineast Paul Van Passel en regisseur Peter Van den Edde mixen film, televisie en theater door elkaar tot een experimenteel thea terfeuilleton. Gespeeld op onverwachte locaties, opgenomen met beperkte middelen en vertoond op filmdoek. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Paul Mennes en gaat over een klein dorp dat wacht op de zonsverduistering. Nog op 12 16, 19 en 23 juni om 22u in De Brakke Grond in Amsterdam, om 22u in De Rietwijker in Amsterdam en om 20.30u in De Meervaart in Amsterdam. Op 16 juni om 20.30u in de Brakke Grond een gesprek met Paul Van Passel en Peter Van den Eede.

Oerol Festival, Terschelling: Kraamtranen naar Woyzeck van Georg Büchner door De Appel is een caleidoscoop van verbeeldingen van twee mannen op zoek naar hun waarheid. Regie en spel: David Geysen en Marcel Ott. Van 14 t/m 21 juni in De Wabe in Baaiduinen op Terschelling; Nagras van Marcel Pagnol & Jean Giono door De Onderneming. Het wonderlijke verhaal over een jager die een vrouw vangt en dan boer wordt. Van 14 t/m 21 juni in het Tigerbos op Terschelling; Het Punthoofd van Lotte van den Berg door Het Huis van Bourgondië. Over mensen die aanspoelen, en bijna verdrinken in een te grote zee. Van 14 t/m 21 juni bij het drenkelingenhuisje in Hoorn aan Zee; Deluxe van Brigitte Defaix door Stichting Zoom. Een voorstelling waarin het publiek voyeur is van een man in een hotelkamer. Van 13 t/m 21 juni in Hotel Europa in Terschelling West; verder producties van o.a. Beppie Blankert, Buffo Operamakers, Compagnie Dakar, Sjoerd Wagenaar, Het Waterhuis, Els Inc. en De Kift (www.oerol.nl).

Parade 2003, de theaterkaravaan begint woensdag aan zijn dertiende tournee en gaat de strijd aan met de de normen & waardencultuur. Van 18 t/m 29 juni heeft de karavaan zijn tenten opgeslagen in het Museumpark in Rotterdam. Met dit jaar voorstellingen van o.a. Conny Janssen Danst, Levend Wild, Alex d'Electrique, RO Theater, Courage en van Houts & De Ket,

Dogtroep is neergestreken in de grootste Vinexlocatie van Nederland, de Leidsche Rijn bij Utrecht. Daar zijn ze van 18 juni t/m 26 juli te zien met een nieuw spektakel van Dogtroep-formaat. Er rijden vanaf station Utrecht Centraal speciale pendelbussen. Routebeschrijving voor de auto op www.dogtroep.nl. Tel. 0900-0192.

Mooi Weer Spelen, straattheaterfestival op 13, 14 en 15 juni in het centrum van Delft. Thema dit jaar is Voeten in de aarde. Hoofdact is Les Girafes door de Franse troupe Compagnie Off. Verder optredens van o.a. Dario Fo, Blikopener en Filmteam 009 (www.mooiweerspelen.nl).

Regiedagen afstudeervoorstellingen van de regie-opleiding Amsterdam. Van 13 t/m 28 juni in het Rozentheater, het Gasthuis en sportcentrum Hogendorp (Van Hogendorpstraat 921)in Amsterdam (www.regiedagen.nl).

Monument voor mijn vader van regisseur Hans Trentelman door Het Vervolg. Locatievoorstelling over het leven van Hoedemaker sr., een man die op verzoek van zijn zoon achttien cassettebandjes volpraatte over zijn leven. Met Frits Lambrechts en Tygo Gernandt. Tot en met 21 juni in staaloverslagbedrijf B.A.Geurts-Janssen (Industrieterrein 5727, Tsjalkkade 9), in Venlo. Tel 077-3207207.

De Vagina Monologen, tien monologen, gebaseerd op interviews van Eve Ensler met tweehonderd vrouwen. Gespeeld door o.a. Manon Uphoff, Johanna ter Steegem Adele Bloemendaal, Nelli Cooman en Mieke van der Weij. Tot en met 28 juni om 20.15u; zo 15, 22, en 29 juni om 15u in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Pony van Rob de Graaf, 'blues-opera' door Marien Jongewaard en Marja Kok, een productie van Nieuw West. Een echtpaar dat zijn eigen kind heeft vermoord, droomt van een ponykamp 'waar je leert te dresseren en gedresseerd te worden'. Tot en met 14 juni in Frascati in Amsterdam.

De Caracal van Judith Herzberg is een monoloog voor een vrouw die wacht op een telefoontje en anderen gaat bellen om de tijd te doden. Door Olga Zuiderhoek, in regie van Michiel van Erp. Tot en met 14 juni in Theater Bellevue, Amsterdam.

Kening Lear, een spektakelvoorstelling van regisseur Jos Thie bij Tryater, gespeeld in het Fries Paarden Centrum in Drachten. Met boventiteling voor niet-Friestaligen. Tot en met 22 juni. Tel. 0512-513344 (www.keninglear.nl).

Caligula van Camus door het Onafhankelijk Toneel, met Dik van Duin, Harm van Geel, José Kuijpers en Ruurt De Maesschalck. Over een tiran die wacht tot hem het zwijgen wordt opgelegd. Tot en met 28 juni in de Toneelschuur in Haarlem.

Vernissage van Vaclac Havel door Elsje de Wijn, Rudolf Lucieer en Sieger Sloot. Dit stuk uit 1975 van Havel wilde de bureaucratische mechanismes van het toenmalige Tsjechoslowakije blootleggen. Tot en met 20 juni aan de 1ste Helmerstraat 99II (linkerdeur) in Amsterdam; reserveren tel. 06-28463660 (tussen 15-18 uur).

Onze Jeugd! van Kenneth Lonegan. Vrije productie met Katja Schuurman, Johnny de Mol en Teun Kuilboer. Drie jonge mensen proberen hun leven zin te geven in een wereld van seks, drugs en rock 'n' roll. Regie: Peter de Baan. Tot en met 13 juni in het Oude Luxor Theater, Rotterdam.

De Mensenhater van Molière in een bewerking van Dirk Tanghe bij de Paardenkathedraal. Even wrang als komisch stuk over de misantroop Alceste en de gluiperds om hem heen. Met o.a. Thomas de Bres, Maike Meijer, Harriët Stroet en Bas Keijzer. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht laatste voorstelling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden