THEATER

Agaath Witteman regisseert bij het Noord Nederlands Toneel Eugene O'Neills Rouw past Elektra, in een vertaling van Ger Thijs. Een Griekse tragedie in het Amerika van vlak na de Burgeroorlog....

Tournee

Vriendschap, erotiek en de dood zijn belangrijke thema's in Zwarte vijvers, een stuk van Karst Woudstra, dat wordt gespeeld door een nieuw Vlaams gezelschap, Het Laatste Kwartier. Op 21 oktober in Alkmaar (de Vest), 24 oktober in Deventer (Bouwkunde), 28 oktober in Vught (De Speeldoos).

Jos Brink speelt zelf de hoofdrol in Sassafras, een 'vrolijk blijspul' over een acteur die opeens over paranormale gaven blijkt te beschikken en het dan hoog in zijn bol krijgt. Vrijdag in Ede (De Reehorst), zaterdag in Papendrecht (De Willem), 18 en 19 oktober in Haarlem (Stadsschouwburg).

In de serie sterke vrouwen brengt Theatergroep De Kern een portret van Hildegard von Bingen, de middeleeuwse non die faam verwierf met haar visioenen en gezangen. Door Ineke ter Heege, Jan-Jaap Jansen, Margreet Heemskerk e.a. Vanavond t/m zaterdag in Breda (Chassé Theater), 23 oktober in Wassenaar (De Warenar), 24 oktober in Den Haag (Nieuwe Kerk).

Het Vlaamse gezelschap Theater Zuidpool speelt, in regie van Koen De Sutter, Onder het Melkwoud van Dylan Thomas. Op 18 oktober in Amersfoort (De Flint), 20 oktober in Apeldoorn (Orpheus), 21 oktober in Zwolle (Odeon) en 9 november in Deventer (De Leeuwenbrug).

In De Wachtkamer ontmoeten een Tibetaanse onderwijzer en zijn zwangere vrouw een Chinese fotograaf en twee muzikanten in een ziekenhuis. Het gesprek gaat over de implicaties van de jarenlange overheersing van China in Tibet. Een tekst van Bernard Bredero en een regie van Helmert Woudenberg. Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Soeterijn), zaterdag en zondag in Groningen (Kruithuis), dinsdag in Roosendaal (De Kring), 21 en 22 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui).

Mensch, durf te leven!, eigenzinnig volkstoneel door Kas & de Wolf, Marien Jongewaard en Sylvia Kristel, vanavond, vrijdag en zaterdag in Utrecht (Theater a/d Werf), 22 oktober in Eindhoven (Plaza Futura).

Wilhelmina: je maintiendrai van Ton Vorstenbosch. Met een glansrol voor Anne-Wil Blankers als vorstin. Vanavond en vrijdag in Amstelveen (Cultureel Centrum), 17 en 18 oktober in Veenendaal (De Lampegiet), 21 oktober in Heerlen (Stadsschouwburg).

Will van Kralingen en Edwin de Vries als het echtpaar Marianne en Johan in Scènes uit een huwelijk van Ingmar Bergman, nu als productie van het Nationale Toneel. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Nieuwe de la Mar), zondag in Alkmaar (de Vest), 21 oktober in Rotterdam (Zuidpleintheater).

Amsterdam

In de Melkweg op 16, 17 en 18 oktober The strange case of dr. Jekyll and mr. Hyde, een bewerking van Stevensons roman door The Anglo American Theatre Group.

Peter Pluymaekers regisseerde Trainspotting, Irvine Welsh' hartekreet over de jeugd zonder toekomst in de ranzige buurten van de grote stad, bewerkt door Harry Gibson. Met Daniël Boissevain, Roef Ragas, Tjitske Reidinga en Ad Knippels. Vanavond t/m 24 oktober in Theater Bellevue.

De koorts is, na 'Rouwklacht', het tweede stuk van Wallace Shawn bij de Trust. Een monoloog door Sylvia Poorta, t/m 25 oktober in het Trusttheater.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg De Contrabas van Süskind, een solo door Kim Soepnel. Soepnel, die als contrabassiste meewerkt aan de programma's van cabaretier Maarten van Roozendaal, speelt in travestie een verlegen man die een haat-liefde verhouding heeft met zijn contrabas. Voorstellingen vanavond t/m zondag.

Courage brengt een locatievoorstelling in de Stadsschouwburg, Hart van Steen, een tekst van Renate Dorrestein over een gezin dat in een nachtmerrie terecht komt. Vanavond t/m 30 oktober.

Sehnsucht is een eenakter over de RAF-terroristes Ulrike Meinhoff en Gudrun Ensslin op basis van improvisaties. Door Rosa Knaup en Bo Sikkens, onder begeleiding van Marja Kok. Vanavond, 18 t/m 21, 25 t/m 27 oktober in het Werkteater, om 20 uur.

Den Haag

Ger Thijs regisseerde bij het Nationale Toneel Schnitzlers De komedie van de liefde. Met o.a. Geert de Jong, Rik van Uffelen, Antoinette Jelgersma en Kees Coolen. In De Regentes, t/m 24 oktober.

Maastricht

Het Vervolg speelt Cocu Magnifique van Fernand Crommelynck. In zijn verlangen naar de absolute liefde vervalt een man tot een vernietigende jaloezie. Hans Trentelman regisseert o.a. Mieneke Bakker en Geert Jan Romeijn. Laatste voorstellingen van 20 t/m 24 oktober in het Vervolg Theater.

Nijmegen

In het Anatomisch Museum van de Katholieke Universiteit op het Geert Groteplein speelt theater Adhoc van 19 t/m 23 oktober De paradox van Pergamon. Een komedie over misdaad en wetenschap in de vorm van een alternatieve anatomische les.

Rotterdam

De Sleutel, van het RO Theater, is een multidisciplinaire voorstelling van regisseur Guy Cassiers waarin ook video wordt toegepast. Met Catherine ten Bruggencate en Joop Keesmaat als een echtpaar dat zijn liefde voor elkaar 'geheim' houdt. Naar een verhaal van de Japanner Junichiro Tanizaki. Voorstellingen uitsluitend in de Schouwburg: vanavond t/m 18 en 20 t/m 24 oktober.

Utrecht

Met the Waste Land brengt Toneelgezelschap 't Barre Land een serie kleine voorstellingen waarvan steeds twee of drie op één avond te zien zijn. Gespeeld worden stukken van Tsjechov, Topor, Canetti, maar ook 'Alaska' van Marijke Schermer en 'Revue' en 'Nappie' van Gillis Biesheuvel. Van 21 t/m 25 en 28 oktober t/m 1 november in gebouw A7, de voormalige snijzaal Diergeneeskunde in de Hoefijzerstraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden