THEATER

De Londense theatergroep Desperate Optimists brengt Stalking Realness, een (korte) voorstelling over hedendaagse obsessies met gebruikmaking van video- en geluidstechnieken....

Tournee

Een studie van humor. Zo luidt de ondertitel van de productie De slag van Glottis van het Vlaamse gezelschap Cie. de Koe. Frank Focketyn regisseerde. Vrijdag in Breda (Chassé Theater) en tot slot zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura).

Rieks Swarte regisseerde en ensceneerde Alice, Eva Meskers bewerking van Lewis Carolls beroemde boek over de wonderlijke dromen van een bijdehand meisje van zeven. 'De sterkste troef van deze voorstelling is niet de tekst of de soms tegen het melige aanzittende enscenering. Het is de hoofdpersoon Lies Vischedijk. Zij is de gedroomde Alice.' (Roy van de Graaf). Vanavond in Den Bosch (Theater Bis) en tot slot 29 en 30 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Dood Paard brengt een eigentijdse versie van de Medea-mythe. MedEia is een tekst van Oscar van Woensel, over 'liefde en de vele waarheden en leugens die daarmee gepaard gaan'. Vanavond in Leiden (LAKtheater) en tot slot 30 mei in Arnhem (Schouwburg).

Amsterdam

De Conformist is een voorstelling van toneelgezelschap Monk i.s.m. beeldend kunstenaar Thomas Bakker. Over 'de drang een uniek wezen te willen zijn of een anoniem deeltje van de massa'. Vanavond try-out, vrijdag première en daarna 30 mei, 2 en 3 juni in Lantaren/Venster.

De Trust speelt t/m 6 juni in het Trusttheater Shopping & Fucking van Mark Ravenhill. Over drie jongeren die alleen geloven in wat ze kunnen kopen. 'Drugshandel, sexindustrie, telefoonsex, het zit er allemaal in en toch is Ravenhills stuk nergens ranzig. (. . .) Shopping & Fucking is in-en-in romantisch, en op de juiste momenten ontroerend.' (Hein Janssen)

De Moed is een voorstelling van Mug met de Gouden Tand, 'spiritueel variété door drie vrouwen die balanceren op de grens van het mogelijke'. Hendrien Adams regisseert Paulette Smit, Arlène Hoornweg en danseres Mirjam Bos. In De Brakke Grond, 2 t/m 5 juni try-outs, daarna 9 t/m 19 juni (21.30 uur); première 6 juni.

Una donna passionata is een vierluik van Dacia Maraini, bestaande uit Spelbederf, Twee vrouwen uit de provincie, Dialoog van een prostituee met haar klant en Maria Stuart, geregisseerd door respectievelijk Porgy Franssen, Hilde Mulder, Aad Spee en Shireen Strooker. Vanavond, vrijdag en zaterdag, 2 t/m 6 juni in De Engelenbak.

Na tien jaar regisseert Frans Strijards opnieuw zijn eigen stuk Hitchcock's Driesprong, een familietragedie in de vorm van een thriller. Gespeeld door acteurs en actrices die net van de Toneelschool komen. Vanavond t/m zaterdag in het Rozentheater.

Beppie Melissen, René van 't Hof, Ton Kas en René Groothof vormen de spelersgroep van De verbouwing, de nieuwe voorstelling van Theatergroep Carver. Vanavond t/m 6 juni in Theater Bellevue.

Carrousel speelt Ibsens vrouwendrama Hedda Gabler, met in de titelrol Marlies Heuer, geregisseerd door Matin van Veldhuizen. 'Als een regisseur en haar spelers in de zo ongeveer 154ste opvoering van dit stuk Hedda toch weer in een nieuw daglicht plaatsen, dan is dat een knappe prestatie. Dat de toeschouwer daarbij een gevecht moet leveren, maakt dit theater nog belangwekkender. (Hein Janssen) Vanavond, vrijdag en zaterdag in Frascati.

In het Ostadetheater Bremer Freiheit, een toneelstuk dat Fassbinder baseerde op gebeurtenissen rond 1820 in Bremen: een vrouw bleek dertig mensen, waaronder haar ouders, echtgenoot en kinderen te hebben vermoord. Een regie van Ditmer Rouwenhorst, vanavond, vrijdag en zaterdag.

Vergif is een tekst van Bart Meuleman op basis van een idee van actrice Caroline Olde Rikkert: twee vrouwen, die net een ton hebben gekregen, fantaseren over heldendaden die ze kunnen verrichten. Ze durven er alleen niet mee naar buiten te komen. Marja Kok regisseerde. Vanavond, vrijdag en zaterdag om 21 uur in het Gasthuis.

Arnhem

In De Nieuwe Tijd brengt auteur Jeroen van den Berg vier vertegenwoordigers van het Nederlandse sociaal-culturele leven van deze eeuw samen: Herman Heijermans, architect/stedenbouwer H.P. Berlage, actrice Esther de Boer van Rijk ('Kniertje') en schrijfster Henriëtte Roland Holst. Een lunchpauze-voorstelling door Het Oranjehotel met Dries Smits, Els Ingeborg Smits, Huib Rooymans en Agaath Meulenbroek, vandaag, vrijdag en zaterdag Theater a/d Rijn, eveneens om 12.30 uur.

Den Haag

In Studio I en II in het Appeltheater een tweeluik met enerzijds een tekst van Ionesco in de regie van Robert Prager, gespeeld door Sacha Bulthuis, Trudy Labij, Carol Linssen en Mirjam Stolwijk. Anderzijds een lang gedicht van Joseph Brodsky, Hommage aan Jalta, verteld door Hubert Fermin, in regie van Sacha Bulthuis. Van 3 t/m 6 juni en 10 t/m 13 juni.

In het Volksbuurtmuseum vanavond t/m 13 juni De Koopman, een eigentijdse bewerking van Shakespeares 'Merchant of Venice' door Toneelgroep Drang in regie van Lucienne van Amelsfort.

In het Atrium van het Haagse stadhuis vanavond en vrijdag de laatste voorstellingen van Ifigeneia in Aulis door Hollandia. Een regie van Paul Koek en Johan Simons, Cornelis de Bondt componeerde de muziek. Met Betty Schuurmans, Ariane Schluter, Peter Paul Muller en Daniël Boissevain. 'In tegenstelling tot eerdere Griekse tragedies van Hollandia (...) is deze regie ijzingwekkend kil en gestileerd. (Hein Janssen)

Jan Ritsema regisseerde De Doden van James Joyce bij Het Nationale Toneel. Over een familiefeest in Dublin tijdens de kerst en een geheim uit het verleden. Met Marjon Brandsma, Frieda Pittoors en Ger Thijs. Laatste voorstellingen vanavond, vrijdag en zaterdag in Theater a/h Spui.

Laatste voorstellingen ook van Waterlanders door Het Nationale Toneel waarin dertien acteurs en actrices de geschiedenis van Nederland ná mei '45 vertellen. Een collage van herinneringen van de kinderen en kleinkinderen van de wederopbouw. Vanavond, vrijdag en zaterdag in De Regentes (Weimarstraat 63).

Aram Adriaanse regisseert De nacht, de moeder van de dag van Lars Norén bij De Appel. Met Christine Ewert en Eric Schneider als het echtpaar dat een hotel runt en Reinout Bussemaker en Marcel Ott als hun zoons. Hij drinkt, zij is apathisch en de zoons zoeken wanhopig warmte. In het Appeltheater, t/m 13 juni.

Groningen

Pterodactyls is een tragi-komedie van de Amerikaanse schrijver Nicky Silver over een gezin dat de schijn van huiselijk geluk probeert op te houden. Tot de dochter met haar verloofde thuiskomt. Een regie van Tom van Bauwel bij het Noord Nederlands Toneel, met Pleuni Touw, Joep Onderdelinden, Luk van Mello e.a. Vanavond t/m 7 juni in De Machinefabriek. 'Vooral dankzij het voortreffelijke stuk, met schwung vertaald door Benno Barnard, staat de productie als een huis. Silver scoort rigoreus zonder zich te bekommeren om tere zielen of goede smaak. En dat de regisseur aan het slot even doorschiet richting melodrama dat zijn we zo weer vergeten.' (Marian Buijs)

Ali Baba niet gezien is de nieuwe zomerproductie van Theater Te Water op het schip 'de Verwondering'. Het is bewerking van de verhalen van 'Duizend en één nacht'. Het schip ligt in de Zuiderhaven, waar de voorstelling vanavond, vrijdag en zaterdag te zien is. Vandaag ligt het schip in Garnwerd, op 30 en 31 mei in Schouwerzijl en 2 en 3 juni in Zoutkamp.

Laatste voorstelling van Kniel met je goeie been door Adelheid Roosen, Shireen Strooker, Hans Man in 't Veld, Titus Tiel Groenestege en George Groot. Zaterdag in de Stadsschouwburg.

Maastricht

De Toneelfabriek van Toneelgroep Amsterdam staat vandaag en vrijdag nog in Maastricht. In het Theater a/h Vrijthof en in Het Vervolg voorstellingen van Haar leven haar doden, Mooi, Wiplala en Herakles. Vandaag om 15 uur een 'toeristische toneelroute', vrijdag de resultaten van een workshop en 's avonds om 22 uur een slotfeest met de TGA-band Mook'm.

Rotterdam

Het Onafhankelijk Toneel speelt De vrouw van de zee van Ibsen, een regie van Mirjam Koen. Ellida is niet gelukkig in haar huwelijk met de oudere dokter Wangel. Ze is in ban van de zee, en van een zeeman die haar komt opeisen. Met José Kuijpers, Joke Tjalsma, Hans Dagelet e.a. Vanavond t/m 7 juni in het O.T. Theater a/d Müllerpier. 'In vrij korte tijd heeft het OT een aan alle kanten kloppende, eenvoudige en smaakvolle Ibsen-voorstelling gemaakt. (...) Met De vrouw van de zee sluit het OT een seizoen vol Ibsen hartveroverend af.' (HJ)

Sanatorium Clepydra is voorstelling in voortdurende gisting. Grenzen in tijd, theater, beeldende kunst, leven en dood worden constant afgetast in het stuk gebaseerd op het boek van de Poolse schrijver Bruno Schulz. Door Theater Bonheur, in het eigen theater aan de Eendrachtsstraat 81. Laatste voorstellingen vanavond, vrijdag en zaterdag.

Utrecht

Laatste voorstellingen ook van Tartuffe door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Burgeroorlog in familiekring is het resultaat als huisvader Orgon in blinde verering valt voor Tartuffe, een door hem uit de goot opgeraapte geloofsfanaticus. In De Paardenkathedraal, nog t/m 30 mei.

De titel Sevenup van de voorstelling door Suver Nuver en Growing up in Public slaat op de Zeven Hoofdzonden: Hebzucht, Onkuisheid, Gramschap, Nijd, Hoogmoed, Traagheid en Onmatigheid. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag op het Festival a/d Werf, in de Brandweerkazerne in de Korte Minrebroederstraat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden