Theater

Circus Shakespeare, een productie van Zuidelijk Toneel Hollandia en de Stadsschouwburg in Utrecht die daarmee zijn 60ste verjaardag viert. Een circusvoorstelling met een tekst ('Timon van Athene') van Shakespeare....

XL Larger than life door Carla Mulder en Annelies Herfst met tekst en advies van Gerardjan Rijnders. Twee uitgerangeerde modellen op zoek naar iets nieuws, iets echts, maar ze herkennen zichzelf niet meer. Van 22 t/m 24 mei in de Toneelschuur, Haarlem.

De Hel, solo door Helmert Woudenberg, waarin hij verhaalt over zijn foute grootvader, zijn vader die in de oorlog sneuvelde en zijn moeder die hij ook niet heeft gekend. Van 22 t/m 26 mei in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, Amsterdam; van 29 mei t/m 2 juni geeft Woudenberg daar een masterclass.

Stille dag in Tanger van Tahar Ben Jelloun door RO Theater, bewerkt en geregisseerd door Patrizia Filia. De monoloog van een oude Marokkaanse man, die vecht tegen eenzaamheid en de ouderdom. Van 17 t/m 19 en 24 t/m 26 mei in het RO Theater, Rotterdam.

Jij - de stad van Fiona Tempelton, stadstocht van twee uur dwars door Rotterdam, voor één toeschouwer. Een productie van de Rotterdamse Schouwburg, Onafhankelijk Toneel, Bonheur, Jeugdtheater Hofplein en RO Theater. Tot en met 9 juni, kaartverkoop via Rotterdamse Schouwburg.

Ik likte de deodorant van een straathoer van Jim Cartwright door toneelgroep Drang m.m.v. twee dansers. Over een hoer en een loser, voor wie ze een zwak gaat voelen. Tot en met 2 juni in Theater de Regentes in Den Haaag.

Theater op lokatie (in Breda): teksten van Don Duyns, Peter Dictus en Ad van den Kieboom, geregisseerd door respectievelijk Paul Terwijn, Jan Hetsen en Mireille Verhoeven. 'Op' van Duyns wordt gespeeld in een bakkerij, 'Tranen van binnen' van Hetsen bij een zwembassin en 'De verkeerde hoek' van Van den Kieboom in een boksschool. Publiek dient zich om 19.45 uur te verzamelen bij café 't Roode Hert (Haagsemarkt). Van 17 t/m 20 en 23 t/m 26 mei. Kaartverkoop via Chassé Theater.

Hert Tandoori van Just Vink (tekst/regie) door Theater te Water. Over de liefde tussen een Indiase koning en het meisje Sakoonthala en de jacht op het hert. Tot en met 19 mei ligt de boot aan het Hoge der Aa in de stad Groningen.

Hunker, 'Crave', van Sarah Kane, in reprise bij Het Vervolg. Een 'hartstochtelijke levenskreet' en een 'hilarisch gevecht om aandacht' door Marie-Christine de Both, Mieneke Bakker e.a. Vanavond in Nijmegen (Lux), vrijdag in Breda (Chassé Theater), 22 t/m 26 mei in Amsterdam (Bellevue).

Flus door mimetheatergezelschap De Daders/Jan Langedijk. Over de verwarring die ontstaat als handeling en geluid niet synchroon lopen. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam.

Leonce en Lena van George Büchner door De Roovers en muziektheatercollectief Walpurgis. Op 18 en 19 mei in Amsterdam (De Brakke Grond).

Macbeth van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam met Pierre Bokma en Marieke Heebink als Macbeth en zijn Lady. Regie: Gerardjan Rijnders. Vrijdag en zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, 22 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg), 23 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Duet door Yahya Gaier en Susan Gritzman (Cosmic) in regie van Loes van der Pligt. Een verliefd stel leert elkaar pas echt kennen als er een klein ongelukje gebeurt. Vanavond in Enschede (Concordia), vrijdag in Groningen (Kruithuis), zaterdag in Alkmaar (Provadja), dinsdag in IJmuiden (Witte Theater), 23 mei in Leiden (LAKtheater) en 26 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Rhodos/de trilogie/'In Holland staat een huis' door Monk. Een tekst van Eric de Vroedt i.s.m. Ton Kas. Op 24 mei in Alkmaar (Provadja), op 25 en 26 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Berichten, in het kader van 'Cement 2001': voorstellingen op verschillende locaties tijdens een wandeling door de stad. Vanavond t/m 19 mei vanaf Bis in Den Bosch (tel. 073-6131363).

Temple, Taylor & Garland, lunchvoorstelling van Bodil de la Parra over Shirley Temple, Elizabeth Taylor en Judy Garland op vergevorderde leeftijd. Regie: Matthijs Rümke. Vandaag t/m 20 mei om 12.30 uur in Theater Bellevue, Amsterdam.

Eau Rouge van Paul Pourveur, een Gasthuisproductie, geregisseerd door Alexandra Koch. Over het verlangen voluit te gaan. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot 24 mei in IJmuiden (Witte Theater).

Familie Tót van István Örkény, absurdistische voorstelling door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Vanavond in Heerlen (Stadsschouwburg), vrijdag in Leiden (Schouwburg), zaterdag in Deventer (Schouwburg), 22 mei in Hoorn (Het Park), 23 mei in Alkmaar (De Vest).

Neanderdal van Rob de Graaf en Marien Jongewaard door Nieuw West. Vier jongemannen putten zich uit in agressief nihilisme. Op 25 en 26 mei in Rotterdam (Schouwburg), 31 mei in Nijmegen (Lux).

Waarom. . . Daarom, een tekst van Nathalie Sarraute over vriendschap, door Van Houts en De Ket. Laatste voorstellingen: zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura) en van 22 t/m 25 mei in Amsterdam (De Brakke Grond).

De Trojaansen door het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Met Ria Eimers, Joke Tjalsma, José Kuijpers, Marlies Heuer e.a. Vanavond t/m 25 mei in Schiecentrale (Lloydstraat 5), Rotterdam, 29 mei t/m 7 juni in Amsterdam (Bellevue).

Lulu van Wedekind door de Theater Compagnie in regie van Theu Boermans. Met Halina Reijn als de vrouw die al het vrouwelijke in zich verenigt. Vanavond t/m 26 mei in het Compagnietheater, Kloveniersburgwal in Amsterdam.

Een hechte samenzwering van Ineke ter Heege door De Kern. Over de zusjes Virginia en Vanessa Bell, middelpunt van de Bloomsbury-groep. Vanavond in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), zaterdag in Amersfoort (De Flint) en tot slot op 25 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Mijn Elektra van Koos Terpstra door Noord Nederlands Toneel. Zaterdag en zondag laatste voorstellingen in Stadsschouwburg, Groningen.

Het Leven van Galileï van Brecht door het Nationale Toneel in regie van Ger Thijs. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), vrijdag in Arnhem (Schouwburg) en tot slot zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater).

Het Huis van Bernarda Alba van Lorca door het Nationale Toneel. Vrijdag t/m zondag, 22 t/m 26 mei in Stadsschouwburg, Amsterdam.

Blokhut, familiedrama door Alex d'Electrique met Sam Bogaerts, Aat Ceelen, René van 't Hof e.a. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater) en tot slot op 18 en 19 mei in Arnhem (Schouwburg).

Mexico The Paradise in Me door Mug met de Gouden Tand in regie van Michiel van Erp. Met Maureen Teeuwen en Malou Gorter. Vanavond t/m 19 mei in Amsterdam (De Brakke Grond), 23 t/m 26 mei in Utrecht (Blauwe Zaal).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden