Theater

De Wilde Eend van Ibsen, na tien jaar opnieuw door De Roovers opgevoerd. Zaterdag (première) in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht, 8 maart in Haarlem (Toneelschuur)....

4.48 psychose door Nanette Edens van ZTHollandia. De Britse toneelschrijfster Sarah Kane (1971-1999) schreef een stuk over een vrouw met psychische problemen die zelfmoord als enige uitweg ziet. Kane's laatste stuk voor ze zelf zelfmoord pleegde. Donderdag en vrijdag in Den Bosch (Verkadefabriek).

De Meiden door Het Nationale Toneel. Regie: Franz Marijnen. Naar het beroemde toneelstuk van Jean Genet. Twee dienstmeisjes brengen de vrouw des huizes en haar dochter op een gruwelijke manier om het leven. Met Marie Louise Stheins, Bien de Moor en Heike Wisse, t/m 19 maart op locatie Scheveningen Haven, Dr. Lelykade 160.

Simon door Theatergroep de Kern. Bewerking van de gelijknamige roman van Marianne Frederiksson door Kjell Sundstedt, vertaling Karst Woudstra. Regie: Elisabeth Karlsson. Zaterdag in Heerenveen (Het Posthuis Theater), 26 februari in Deventer Schouwburg, 1 maart in Capelle a/d IJssel (Isala).

Zonde! door Bellevue Lunchtheater. Betoog voor de liefde waarbij zeven acteurs de slechtste eigenschappen van de mens aan de hand van de zeven hoofdzonden belichten. Vanavond t/m 13 maart (behalve za/ma) in Theater Bellevue in Amsterdam.

Omvallen door Sanne van Rijn met Lotte Dunselman en Anna Schoen. Eerste voorstelling van Van Rijn bij het Gentse stadstheater. Op 26 februari in Rotterdam (Schouwbrug), 2 en 3 maart in Haarlem (Toneelschuur), 5 maart in Roelofarendsveen (WCA ALkenburg).

De Methode Ribadier van Georges Feydeau (1862-1921) door het Nationale Toneel. Komedie over ontrouw met Arian Schluter, Gijs Scholten van Aschat, Stefan de Wallen, Jeroen Spitzenberger en Vincent Linthorst. Regie: Frans Strijards. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), 25 februari in Meppel (Schouwburg Ogterop), 2 maart Tiel (Schouwburg Agnietenghof), 4 en 5 maart in Stadsschouwburg in Utrecht, 7 t/m 9 maart in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

Atreus en Thyestes door Dood Paard, geschreven door Oscar van Woensel en Gillis Biesheuvel. De bloederigste broedermythe uit de Griekse geschiedenis. Met trompettist Boy Raaymakers als derde stem op het toneel. Vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 3 maart in Groningen (Grand Theatre), 4 en 5 maart in Leiden (LAKTheater).

Bedrog door Toneelgroep Amsterdam van Harold Pinter uit 1978. Regie: Peter van Kraaij. Het stuk laat zien hoe de verhouding onstaat en het bedrog zich voltrekt. Vanavond in Dordrecht (Schouwburg Kunstmin), 4 en 5 maart in Nijmegen (Theater Lux).

Kasimir en Karoline door Els inc. In een wereld waar het draait om vermaak en geld wil de liefde tussen de werkeloze chauffeur Kasimir en zijn verloofde niet bloeien. Met deels gezongen toneeltekst en liederen Regie: Arie de Mol. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), 25 februari in Heemskerk (De Cirkel), 5 en 6 maart in Utrecht (Kikker).

Scènes uit een huwelijk door Toneelgroep Amsterdam. Hoofdpersonen Johan en Marianne lijken het perfecte koppel, maar scène na scène wordt dit mooie beeld ontmanteld. Regie: Ivo van Hove. Vanavond en vrijdag in Rotterdamse Schouwburg.

De theatermaker van Thomas Bernhard, regie Dirk Tanghe. Treurige komedie over grote dromen en de troosteloze werkelijkheid. Vanavond in Veenendaal (De Lampegiet), 25 februari in Tilburg (Schouwburg), 26 februari in Zoetermeer (Stadstheater), 1 en 2 maart in Leeuwarden (De Harmonie), 3 t/m 5 maart in Groningen (Stadsschouwburg).

Een aantal van de Britse toneelschrijfster Caryl Churchill waarin ze een toekomstbeeld schetst, vertaald door Laurens de Spoor. Zoon Bernard komt erachter dat hij is gekloond en confronteert zijn vader hiermee. Regie: Ursul de Geer. Van 1 t/m 3 maart in Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam, 4 maart in Enschede (Twentse Schouwburg).

Dood van en door ZDWZK (Ze Doen Wat Ze Kunnen). Voorstelling over een jaloerse homo op leeftijd - die zijn einde voelt naderen - zijn veel jongere partner en een dandy-achtige thuishulp. Met Joop Admiraal, Dik Botkan en Martin van Poppel. Vanavond in Goes (Podium 't Beest), 26 februari in Hilversum (Achterom).

Nijinsky & Diaghilev, gek van dans vertelt het verhaal van de driehoeksverhouding tussen de legendarische danser Vaslav Nijinsky, Serge Diaghilev en Romola. Tekst van Pieter van de Waterbeemd, choreografie, kostuums en decor van Toer van Schaik. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag in Amsterdam (Stadsschouwburg).

The odd couple, komedie van Neil Simon, vertaald door Peter Lusse en in regie van Bruun Kuijt. Twee mannen die bij hun vrouw weg zijn, besluiten te gaan samenwonen. Met Cees Geel en Peter Lusse in de hoofdrol, naast Annick Boer. Vanavond in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 25 februari in Venray (Schouwburg), 27 februari in Amsterdam (De Meervaart), 3 maart in Nieuwegein (De Kom), 4 maart in het Theater van Vlaardingen, 5 maart in De Reehorst in Ede.

Pygmalion door het Ro Theater is een bewerking van de musical My Fair Lady van Ko van den Bosch. Olga Zuiderhoek speelt professor Higgins en Loes Luca het bloemenmeisje Lize Doolittle. Vrijdag t/m zondag in Stadsschouwburg Utrecht, 2 maart in Hengelo (Rabotheater), 4 maart in Breda (Chassé), 6 maart in De Flint in Amersfoort, 8 maart in Schouwburg Tilburg.

Trilogie van het Verlies, combinatie van Goedbloed en de wat oudere voorstellingen Het Zouthuis en Zullen we het Liefde noemen door Toneelgroep Oostpool. Trilogie met variaties over het thema verlies van Peer Wittenbols en regisseur Rob Ligthert. Op 2 en 3 maart in Maastricht (Academietheater), 6 maart in de Rotterdamse Schouwburg, 12 en 13 maart in Theater a/h Spui in Den Haag.

Painicilline van Ko van den Bosch door Alex d'Electrique is een absurd-komisch drama waarin vijf mannen zich staande proberen te houden in een wereld zonder moraal. Vrijdag en zaterdag in Nijmegen (Lux), 2 t/m 5 maart in Den Haag (Theater a/h Spui).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden