Theater

Blessuretijd van Jeroen van den Berg gaat over vier dementerende ouderen in een verzorgingshuis. Met Nettie Blanken, Helmert Woudenberg e.a....

theater
Vaders!, een tragikomedie van Haye van der Heyden met Piet Römer, Nienke Römer, Hymke de Vries en René van Zinnicq Bergmann. Over relaties, (on)trouw en een vader die iets vraagt wat hij zelf nooit heeft gegeven. Regie: Wannie de Wijn. Vanavond in Delft (de Veste), vrijdag en zaterdag (première) in Leidse Schouwburg; 26 oktober in Helmond ('t Speelhuis).

theater
Schitterend gebrek, het boek waarmee Arthur Japin in 2004 de Libris Literatuur Prijs won, is voor theater bewerkt door Jurgen Delnaet en Lucas Vandervost van De Tijd. De vrouw die het hart brak van de jonge, verliefde Casanova, blikt als oude vrouw terug op het verleden. Vanavond t/m zaterdag in het eigen theater in Antwerpen, dinsdag in Haarlem (Toneelschuur), 26 oktober in Maastricht (Toneelacademie), 29 oktober in Eindhoven (Stadsschouwbrug).

theater
Heine Hände Pistolen Poesjkin is beeldend theater van Feike Boschma, de nestor van het Nederlandse marionettentheater, en de zanger Guy Sonnen over 'het zoet, zout en zuur van de liefde', gebaseerd op het werk van de romantische schrijvers Heinrich Heine en Alexandr Poesjkin. Vanavond in Velp (Kunsthuis 13), vrijdag in Someren (De Ruchte), zaterdag in Utrecht (De Blauwe Zaal).

theater
Denne, solo door Barry Atsema over een 'vreemde' jongen met angsten en obsessies, die erbij wil horen en zich verzet tegen het beeld dan anderen van hem hebben. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Theater Kikker), 26 t/m 28 oktober in Amsterdam (Frascati).

theater
Breekbaar van Frans Strijards door Het Zuidelijk Toneel in regie van Matthijs Rümke. Met Ria Eimers en Bert Luppes als een echtpaar dat acteurs opleidt, maar de aansluiting verliest. Vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Enschede (Schouwburg), dinsdag in Uden (Markant), woensdag in Zoetermeer (Stadstheater).

theater
Hemel boven Berlijn door Toneelgroep Amsterdam in regie van Ola Mafaalani is een bewerking van Wenders gelijknamige film. Over engelen en en aardse liefde. Vanavond en vrijdag in de Amsterdamse Stadsschouwburg, maandag in Groningen (Stadsschouwburg), woensdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 26 oktober in Arnhem (Schouwburg), 27 oktober in Enschede (Twentse Schouwburg).

theater
Kale bomen ruisen niet, naar een tekst van Magne van den Berg, in regie van Jetse Batelaan. Twee vrouwen (José Kuijpers en Ria Marks) proberen elkaar heel te houden met de juiste woorden. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Theater a/d Werf), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 26 oktober in Goes ('t Beest).

theater
Troilus en Cressida, Shakespeare's tragedie over de oorlog die maar niet wil ophouden, door Noord Nederlands Toneel. Eerste grote zaalregie van Floris van Delft, vanavond t/m zaterdag laatste voorstellingen in De Machinefabriek, Groningen.

theater
Moordwijven, solo door Loes Luca naar Bombshells van J. Murray-Smith. Luca speelt vijf vrouwen die zich staande proberen te houden, van een neurotische moeder tot een paniekerige bruid. Regie: Aad Ceelen. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (De Kleine Komedie), 24 en 25 oktober in Delft (de Veste), 26 oktober in Papendrecht (De Willem), 27 oktober in Waalwijk (De Leest), 28 oktober in Raalte (Hoftheater).

theater
Me too - a sideshow is een objecttheatervoorstelling van Ulrike Quade over een Siamese tweeling. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 20 en 21 oktober in Alkmaar (Provadja).

theater
Vielfalt, een mengeling van acrobatiek, dans, illusionisme, slapstick, muziek en toneel, naar een idee van Jakop Ahlbom. Regie: Jeroen van den Berg. Vanavond in Goes ('t Beest), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 28 oktober in Eindhoven (Plaza Futura), 30 en 31 oktober in Amsterdam (Bellevue).

theater
Colette, solo van Josée Ruiter over de beroemde en ooit omstreden Franse schrijfster Colette (1873-1954), die een intense relatie had met haar moeder en haar eigen dochter aan de zorgen van een kinderjuf overliet. Vrijdag in Wageningen (Junushoff), op 7 november in Hoorn (Het Park).

theater
Liefde is kouder dan de dood gaat over het fenomeen loverboy, en de ondergang van twee goedgelovige meisjes. Door de makers van rZpkt. Regie: Titus Muizelaar. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), vrijdag in Beverwijk (Kennemer Theater).

theater
Odyssee - De wraak van de zee, Homerus' epos in een bewerking van Peter Sonneveld en Lex Bohlmeijer. Een solo door Paul R. Kooij bij Bonheur. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), vrijdag in Breda (Chassé Theater), 24 en 25 oktober in Amsterdam (Bellevue), 26 en 27 oktober in Rotterdam (Bonheur).

theater
Woord. van Gerardjan Rijnders (tekst) en Rieks Swarte (regie) gaat over twee architecten op zoek naar het geheim van de Gordobese gulden snede. Met nuchter commentaar van hun secretaresse (Joke Tjalsma). Vanavond in Rotterdamse Schouwburg en tot slot vrijdag in Dordrecht (Kunstmin).

theater
Grensgevallen van Peter Høeg werd bewerkt door Han Römer. Twee kinderen ontdekken dat ze pedagogische proefkonijnen zijn. Door Toneelgroep Oostpool, vanavond t/m 4 november in Huis Oostpool, Arnhem.

theater
Zijde, solo door Porgy Franssen, die de geschiedenis vertelt van een Franse handelaar in zijderupsen. Een tekst van Alessandro Baricco, geënsceneerd door Dirk Groeneveld. Met muziek van David Dramm. Een Orkater-productie. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Bellevue), 25 en 26 oktober in Utrecht (Huis a/d Werf), 27 en 28 oktober in Groningen (Grand Theatre).

theater
Drakengebroed van Gerardjan Rijnders laat de twee dochters van RAF-terroriste Ulrike Meinhof aan het woord, die terugblikken op het verleden. Door Marie-Louise Stheins en Antoinette Jelgersma van Het Nationale Toneel. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Theater a/d Haven), 27 oktober in Roosendaal (De Kring).

dans
Carmen, drieledig programma van Het Nationale Ballet met twee reprises, Carmen van Ted Brandsen en The Second Detail van William Forsythe, en een première van Krzysztof Pastor met het Carmen-thema. Vanavond t/m zondag in Het Muziektheater, Amsterdam; 25 oktober in Den Haag (Lucent Danstheater), 28 oktober in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

dans
For Heaven's Sake door Galili Dance bestaat uit een reprise van dit ballet, en een nieuw duet van Itzik Galili, op muziek van NO Blues. Vanavond in Franeker (De Koornbeurs), vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 25 oktober in Eindhoven (Stadsschouwburg).

dans
Wings of Wax van Nederlands Dans Theater I bestaat uit twee werken van Kylián, Wings of Wax en Click-Pause-Silence, en een première van Jacopo Godani, op elektronische muziek van duo 48nord. Vanavond en vrijdag in Den Haag (Lucent Danstheater) en tot slot zondag in Rotterdamse Schouwburg.

dans
Make Love, Not War van Introdans bestaat uit een nieuwe choreografie van Erik Constantin, een reprise van Wiggers' Gilles en De Groene Tafel, Kurt Jooss' beroemde dansstuk uit 1932. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), maandag in Utrecht (Stadsschouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden