Theater

Celluloids door Orkater, een voorstelling op en voor het filmdoek van Het Ketelhuis op het Westergasfabrieksterrein in Amsterdam. Een concept van Thijs van der Poll....

Monk, Lin & Walker van en door De Maan. Drie gestrande criminelen bepalen een nieuwe koers in hun leven. Regie: Kirsten Roosendaal. Tot en met 23 december in Theater Kikker in Utrecht, première vanavond.

Braakland van Philip Ridley door theatergroep Zeenzucht. Over kinderen van deze tijd die vluchten in fantasie en de roes van drugs. Regie: Erik Koningsberger. Première vanavond in de Toneelschuur in Haarlem.

Arturo Ui van Bertolt Brecht door het Noord Nederlands Toneel. Over de gangster Arturo Ui die zich uit de onderwereld omhoog werkt. Regie: Marc Becker en André Studt. Tot en met 29 december in De Machinefabriek in Groningen.

Coriolanus van Shakespeare door Aluin. De Romein Coriolanus is een heetgebakerde vechtmachine, die zich alleen maar in de strijd op zijn gemak voelt. Regie Erik Snel. Tot en met 21 december in Theater Kikker in Utrecht.

Esprit van Margaret Edson door De Theatercompagnie. Edson ontving voor dit stuk, dat gaat over een kankerpatiënte en haar ervaringen in het ziekenhuis, de prestigieuze Pulitzerprijs. Frans Strijaards regisseert Nettie Blanken. Vanavond in de Goudse Schouwburg, vrijdag in De Harmonie in Leeuwarden.

De Meid van Herman Heijermans door Olga Zuiderhoek en Ria Eimers. Het verhaal van de meid die haar mevrouw treitert, als ze erachter komt dat madame is vreemdgegaan. Tot en met 29 december in Betty Asfalt Complex, Amsterdam.

Garmisch-Partenkirchen, een wintervertelling van Frank Houtappels als lunchvoorstelling in Bellevue in Amsterdam. Met Elsje de Wijn, Carla Mulder, Joep Onderdelinden en Yolanda Entius. Tot en met 30 december.

2x2=5 door 't Barre Land is een verkenning van het werk van de Russische schrijver Dostojevski. Zijn helden zijn bezeten van een idee en kennen geen maat. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, vrijdag en zaterdag in de Lieve Vrouw in Amersfoort.

Aladdin en de Ayatollah van Paul Feld door Growing Up In Public. Islamitische broedertwist op Hollandse bodem. Vanavond in de Roestbak in Almere, vrijdag in Theater Bis in Den Bosch, zaterdag in De Verbeelding in Purmerend, 26 t/m 29 december in Bellevue in Amsterdam.

Troilus en Cressida van Shakespeare door Keesen & Co. Twee mensen verliefd ten tijde van de Trojaanse oorlog. Bewerking en regie van Willibrord Keesen. Tot en met 22 december in Frascati in Amsterdam.

John Gabriel Borkman van Henrik Ibsen door Toneelgroep Amsterdam. Ex-bankdirecteur slijt zijn dagen in een luxueuze villa na beschuldigd te zijn van fraude. Regie: Mirjam Koen. Vanavond in De Muzeval in Emmen, vrijdag en zaterdag tot slot in de Toneelschuur in Haarlem.

Pi, Po, Pu, Pa & Pé door Carver. Een feuilleton over het wel en wee van een muizenfamilie. Idee en spel van Beppie Melissen, Leny Breederveld en René van 't Hof. Tot en met 22 december en 16 t/m 26 januari in Amsterdam (Theater Bellevue).

Het verhoor van Ronald Harwood. Het proces tegen de Duitse dirigent Furtwängler die uit liefde voor de muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland bleef. Vanavond in Uden (Markant), vrijdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Hoofddorp (De Meerse).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden