Theater

Assen blues

Nationale Toneel. Première 18/10 in de Deventer Schouwburg. Tournee t/m 27/11.

nationaletoneel.nl

Rob de Graaf schreef speciaal voor Ali Çifteci een stuk over ontheemding op elk gebied. Twee vreemden, een man en een vrouw, wachten op hun trein op het verlaten perron van station Assen. Hij gaat naar zijn geboorteland Turkije, dat hij alleen uit de verhalen kent. Zij naar de academie in Groningen waar ze les geeft. De twee treinreizigers raken met elkaar in gesprek. De eerste keer dat ze een trein voorbij laten gaan zonder in te stappen is nog een hele stap, maar al snel hebben ze de moed om te spijbelen. Met Ali Çifteci en Camilla Siegertsz in regie van Johan Doesburg.

India Dans Festival

Van 18/10 t/m 2/11 in Korzo, Den Haag.

korzo.nl

Van Bharatanatyam tot Urban Indiase dans en van Odissi tot aan moderne dans: twee weken lang is Korzo het podium voor grote en beginnende talenten in de hedendaagse Indiase dans uit India maar ook uit Maleisië, Singapore, Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Munch en van Gogh

Ulrike Quade Company. Première 19/10 in Theater Bellevue in Amsterdam. Tournee t/m 27/4. ulrikequade.nl

Ulrike Quade maakt prachtige poppenvoorstellingen. In deze tweede internationale co-productie die ze met de Noorse regisseur Jo Strømgren maakt, ontmoeten Vincent van Gogh en Edvard Munch elkaar in een populaire talkshow op televisie. Dit jaar vieren ze hun 150ste (Munch) en 160ste (Van Gogh) geboortejaar en zijn ze commerciële supersterren, terwijl ze in hun eigen tijd allebei miskende genieën waren. Wat een sensationele uitzending zou moeten worden, mondt uit in een bizarre confrontatie tussen verleden en heden als de kunstenaars zich weigeren te voegen naar de spelregels van de talkshowhost.

Tam Kai

Pichet Kluchun Dance Company. Première 19/10 in Danstheater Den Haag. ervaardaarhier.nl

In het kader van Ervaar Daar Hier Theater doet de Thaise choreograaf Pichet Klunchun ons land aan. Vergelijkbaar met wat choreograaf Akram Khan doet met de klassieke Kathak uit Noord-India, zo slaat Klunchun in Tam Kai een brug tussen traditie en moderniteit door de klassieke Thaise dans Kh¿n te laten 'meegroeien' met de hedendaagse dans.

De tijd voorbij

Première 20/10 in DeLaMar Amsterdam. Aldaar t/m 4/12. delamar.nl

Rabbit Hole was een succes op Broadway, won in 2007 de Pullitzerprijs en werd verfilmd met Nicole Kidman in de hoofdrol. In de Nederlandse bewerking De tijd voorbij zien we Tjitske Reidinga en Peter Blok als Betty en Hugo, een gelukkig getrouwd stel. Door een noodlottig ongeluk wordt hun leven op zijn kop gezet en lijken ze onomkeerbaar uit elkaar te groeien. Het contact met Jasper, de jongen die betrokken was bij het ongeluk, lijkt Betty steun te geven en biedt zelfs een nieuw perspectief. Regie: Antoine Uitdehaag.

God van de slachting

Senf Theater. Première 20/10 in Stadsschouwburg Haarlem. Tournee t/m 1/3.

senf.nl

God van de slachting is een tragikomedie van Yasmina Reza over twee echtparen die samenkomen om een oplossing te zoeken voor een ruzie tussen hun elfjarige zoontjes. Al gauw ontaardt het in een clash tussen de volwassenen. Met rollen voor Huub Stapel, Johanna ter Steege, Anneke Blok en Paul R. Kooij.

Oh jee, Papadag

Onno Innemee. Première 21/10 in de Leidse Schouwburg. Tournee t/m 29/11.

onnoinnemee.nl

In deze klucht neemt cabaretier Onno Innemee alle verschillende typetjes voor zijn rekening. Hij rent zich rot, wringt zichzelf in teveel bochten en loopt regelmatig tegen een muur.

Herfst in Schoorl

Première 23/10 in Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 31/5.

toneelgroephetvolk.nl

Toneelgroep Het Volk speelt Herfst in Schoorl. Een ouder echtpaar gaat er nog één keer op uit. De keus valt op het eenvoudige pensionnetje 'Duinzicht' in Schoorl, de badplaats waar ze elkaar ooit hebben leren kennen. Ze blikken terug op een lang niet altijd soepel verlopen huwelijk en bereiden zich voor op de ouderdom en bijbehorende gebreken. Er komt een tijd dat ze elkaar zullen moeten loslaten. Maar hoe doe je dat? Van en met Bert Bunschoten en Wigbolt Kruyver. Regie: Aike Dirkzwager.

Eindeloos

Spiriet. Première 17/10 in de Leidse Schouwburg. Tournee t/m 31/1. spiriet.nl

Wanneer iemand zelfmoord pleegt, worden de nabestaanden gekweld door die ene grote vraag: Waarom? In Eindeloos gaat een familie op zoek naar het antwoord. Als de mysteries worden ontrafeld, blijkt niets wat het ooit leek te zijn. Met o.a. Marit van Bohemen, Job Bovelander en Diana Dobbelman.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden