THEATER

Thuiswerk was het eerste toneelstuk van de Duitse schrijver Franz Xaver Kroetz. Kroetz beschrijft steevast mensen die, murw geslagen door de samenleving, nauwelijks nog in staat zijn met elkaar te communiceren....

Amsterdam

19 juni.

Theu Boermans, artistiek leider van De Trust, schreef en regisseerde Rutger Le Poole in de monoloog Jezus van Oldenzaal. Over het leven en werk van een conciërge van de Akademie voor Woord en Gebaar. Op 12, 13 en 14 juni in het Fijnhouttheater, Jacob van Lennepkade 334h.

De ballade van de twee saloons is een western: de wereld van sheriffs en outlaws, van de geladen revolver en het primitieve denken. Een tekst en regie van Helmert Woudenberg, een productie van de Bovenzaal en Studio 5. Van 17 t/m 21 juni in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, première op 18 juni.

In een verlaten fabriekshal heeft de redactie van een succesvol reality-TV programma haar intrek genomen. Als de realiteit geen interessant genoeg materiaal meer geeft, zetten ze één en ander in scène. Galg van Michiel Zeegers en Ewout Eggink t/m 14 juni in de Westergasfabriek.

Maatschappij Discordia presenteert als 'Fin de saison' Anton Tsjechov's Kersentuin. Voorstellingen t/m 15 juni, 24 t/m 29 juni en 1 t/m 6 juli in Felix Meritis.

De Trust introduceerde in 1989 de Oostenrijkse toneelschrijver Rainald Goetz met de triologie 'Oorlog', 'Veldslag' en 'Koliek' (1992). Nu speelt de Trust het laatste deel van een nieuwe triologie van Goetz, Cataract, in het eigen theater aan de Kloveniersbrugwal 50. Voorstellingen tot en met 21 juni, aanvang 21.30 uur.

Den Haag

De finlandisering van de lust behandelt een oeroud thema, die van de liefde. Een literaire tekst 'met theatrale pretenties' van Ton Theo Smit, gebracht door Toneelgroep Drang. De term 'finlandisering' is afkomstig uit de tijd van de Koude Oorlog toen zowel de Russen als het Westen Finland onder hun invloedssfeer wilden brengen. De Finnen liepen daar - 'nurks naar links en rechts grijnzend' - op hun tenen tussendoor. Op 12, 14 en 15 juni in Literair Theater Branoul, Maliestraat 12.

In het Appeltheater tot en met 14 juni Driestuiversopera van Bertolt Brecht, op muziek van Kurt Weill. Geregisseerd door Aus Greidanus.

Haarlem

Kas & de Wolf brengen vanavond in de Toneelschuur Ambitie in première. 'Ambitie' gaat over 'de angst om anoniem te blijven'. Spel van Nina Deuss, Bea Graumann, Caroline Olde Rikkert, Loes Wouterson en Kas & de Wolf.

Lelystad

Ruwbouw is een nieuw lokatieproject van Theater na Water in rijtjeshuizen in aanbouw. Welke geheimen verdragen het daglicht niet. Voorstellingen nog op 13, 14, 15 juni. Informatie: tel. 036-5342727.

Maastricht

Winter 1889. Een verlaten gehucht ergens in het Wilde Westen. Vier mensen worden, na 17 jaar isolement, bestolen. De jacht wordt geopend en de prooi blijkt een mooie vrouw. De Federatie presenteert de locatie-voorstelling April (1864-1889), een Hollandse western van Peer Wittenbols, geregisseerd door Rob Ligthert in het voormalige ETC/Sphinx gebouw aan de Boschstraat 5b. Van 17 juni t/m 5 juli, première 19 juni. Omdat het niet mogelijk is om na de voorstelling vanuit Maastricht met het openbaar vervoer terug te keren naar de randstad, rijdt er op de zaterdagen én de premièredag een bus tussen Amsterdam en Maastricht. Reserveren per fax: nr. 020-6276009 (op 19 en 21 juni vóór 16 juni, en 5 juli vóór 27 juni).

Rotterdam

Van 12 tot en met 15 juni vindt in theater Bonheur, Eendrachtsstraat 81, voor de vijfde maal het Klein Bonheur Festival plaats. Voorstellingen in en rond het theater van o.a. Artemis ('Blauw of iets aan de muur'), Sequoia ('Jason'), een voorproefje van Marijke Boon's One Man Show. Nu het RO Theater Onder het melkwoud van Dylan Thomas in een multi-media versie op de planken zet, heeft Bonheur Carol Linssen gevraagd de solo-versie zoals hij die in 1975 speelde, te hernemen (voorstellingen op 14 en 15 juni).

In het RO Theater vanavond, vrijdag en zaterdag de laatste voorstellingen van Dylan Thomas' droomlandschap Under Milkwood. Guy Cassiers regisseerde de befaamde vertaling van Hugo Claus, Onder het Melkwoud; reprise vanaf half augustus.

'De concentratie van de acteurs maakt het kijken en luisteren tot een enerverend genoegen. Concentratie wordt er ook van het publiek verlangd. Maar wie bereid is in sprookjes te geloven, wordt beloond met een bijzondere ervaring, waarbij de schoonheid van de taal het hart van de voorstelling blijft.' (Marian Buijs)

Honderd jaar geleden werd aan het Museumpark de bouw van de Remonstrantse kerk voltooid. Reden voor bewegingstheater Bewth om een voorstelling ter plekke te maken. Première vanavond, voorstellingen t/m 5 juli, steeds om 17 en 19 uur. Reserveren (noodzakelijk) tussen 10 en 13 uur: tel. 020-6826650.

Tournee

Interviews met de eerste generatie Molukkers vormt het basismateriaal voor de voorstelling Riwayatku...toen, en wat nu? door Delta. Een tekst van Pieter Vrijman en een regie van Anis de Jong. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Wageningen (Hemeltje).

Overijssel op Straat, het straattheaterfestival dat vorig jaar de Cultuurprijs van de provincie Overijssel won, biedt de komende drie weekeinden straattheater in negen steden van deze oostelijke provincie. Premières van Avanti Display, The Primitives en Legs Only. Het festival begint vandaag in Enschede (t/m 15 juni), gaat daarna naar Zwolle (14 juni), vervolgens naar Hengevelde (15 juni), Hengelo (21 en 22 juni), Nijverdal (21 juni), Diepenheim (22 juni), Hardenberg (26 juni 's avonds en 28 juni), Almelo (26 juni 's avonds en 28 juni) en tot slot naar Deventer (27 juni 's avonds, 28 juni en 29 juni hele dag).

Banale kroegscènes, halfhartige oorlogsdiplomatie en eenzame bekentenissen wisselen elkaar in hoog tempo af in Shakespeare's Henry IV door 't Barre Land. Doorgaans wordt alleen het eerste deel van deze twee koningsdrama's opgevoerd. 't Barre Land koos ervoor beide op te voeren. Regies van Waas Gramser en Kris van Trier (van het Vlaamse gezelschap Maten). Nog vanavond in Frascati, Amsterdam. Van 17 t/m 21 juni in Huis a/d Werf, Utrecht.

'Een snelle montage van scènes, een decor van sinaasappelkistjes dat verrassend wordt gebruikt, en een scherpe timing van de grappen

verlenen de twee uur lange voorstelling de nodige snelheid.' (Marijn van der Jagt)

Sergio en Samira, a story of love and disaster is een danstheaterproductie met fotostills van Edsel Samson. Op 13, 14 en 15 juni in Frascati in Amsterdam, op 17, 18 en 19 juni in de Schouwburg in Arnhem, op 21 juni in de Uitstek in Zwijndrecht, op 25 en 26 juni in O42 in Nijmegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden