THEATER

Tournee..

Popla van Suver Nuver gaat over 'de eetgewoonten, stofwisseling en stoelgang van de machtigen der aarde'. Door Peer van den Berg, Dette Glashouwer en Henk Zwart. Van 9 t/m 13 juni op De Parade in Rotterdam (Museumpark), van 17 t/m 23 juni op Terschelling (Oerol).

In Reünie spelen Annet Malherbe, Jacqueline Blom, Truus te Selle, Marlies Heuer en Ria Eimers de vrouwen van de voetballers Cruijff, Neeskens, Suurbier, Rijsbergen en Van de Kerkhof. Met zijn vijven kijken ze terug op de desastreuze WK-finale van 1974, waarvan het trauma na vijfentwintig jaar nog steeds voelbaar is. Leopold Witte herschreef zijn tekst uit 1990 deels en regisseerde deze voorstelling voor Kik Productions. Vanavond en vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg) en 11 t/m 29 juni in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater).

Omhoog die stok! van Hetty Heyting draait om een majorettevereniging, die ten prooi dreigt te vallen aan de machtswellustige voorzitter. Met Peer Mascini, Nelly Frijda, Elsje de Wijn, Carla Mulder, Joep Onderdelinden, Jérôme Reehuis e.a. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 13 en 14 juni in Rotterdam (Schouwburg).

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Regie van Edwin de Vries. Vanavond in Delft (De Veste), vrijdag in Zwolle (Odeon), 11 en 12 juni in Rotterdam (Schouwburg), 13 juni in Gouda (Schouwburg) en tot slot 15 juni in Leiden (Schouwburg).

Amersfoort

De Britse theatergroep Desperate Men speelt The Four Horsemen of the Apocalypse. Een 'nachtmerrie op klaarlichte dag', waarin vier 'paardenmensen' de personificaties zijn van oorlog, honger, pest en dood. Op 10 juni in manege Van Essen, Hoge steeg 5.

Amsterdam

Voor de Holland Festival-productie Stalker van Toneelgroep Amsterdam werkte Gerardjan Rijnders samen met componist Harry de Wit en de choreografen Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard. Over de ongrijpbaarheid van het creatieve proces: 'achter de wand' is de kunstenaar aan het werk, 'voor de wand' wordt het resultaat langzaam zichtbaar. Een stalker, die binnendringt, zorgt voor een explosie van beelden, geluid en taal. Dinsdag, woensdag (première), 15 en 16 juni in de Stadsschouwburg.

In Theater Bellevue vanavond, vrijdag en zaterdag de Holland Festival-productie Showy Lady Slipper van Richard Maxwell. Drie vrouwen babbelen onbekommerd over werk en relaties, als een man dit onderonsje bruut verstoort en de vrouwen tegen elkaar opzet.

In de Transformatorzolder van de Westergasfabriek vanavond de première van ROB (with a little help from my friends) door Dood Paard & Nieuw West, een tekst van Rob de Graaf en Oscar van Woensel. Over Rob, over een project, over vrienden - over Rob Scholte? Ook op 9, 10, 13 t/m 17 juni; aanvang om 21 uur.

In de Melkweg 13 t/m 15 juni Menu, Toen en Later, het theatertreffen tussen theatermaakster Christine van Stralen en rapper Def P.

In Een hele verdieping voorstelling presenteren zes tweedejaars studenten van de regieopleiding hun voorstellingen op de bovenste verdieping van Werkgebouw 't Veem. Vanavond t/m zaterdag om 19 uur.

Roots Festival: Ways of Dying is een Engelstalige voorstelling uit Zuid-Afrika, gebaseerd op de gelijknamige roman van Zakes Mda. Over het leven in de townships, en het verleden dat zich niet laat begraven. Van 9 t/m 11 juni in de Kleine Zaal van het Tropeninstituut Theater.

De vierdejaarstudenten van de Amsterdamse Toneelschool gebruikte de voorstelling die Toneelgroep Amsterdam maakte van Een soort Hades van Norén als uitgangspunt voor hun afstudeervoorstelling. Agaath Witteman regisseerde. Vanavond en vrijdag om 19.30 uur in de Theaterschool:

Stichting Studio 5 speelt Huib en Rosa, een relatiekomedie van Helmert Woudenberg, naar Ibsen. Vanavond t/m 17 juni in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Bocht en bumpers, een komedie van Paul Haenen door Olga Zuiderhoek en Peter Faber. Over een autoverkoper en zijn vrouw die langs elkaar leven. Vanavond t/m 10 juni in het Nieuwe de la Mar Theater.

Haarlem

In het Oliehuis van de Lichtfabriek aan de Minckelersweg, speelt theatergroep De Schiettent vanavond t/m 30 juni Medea, in regie van Maaike van Langen. Met levende muziek. Informatie tel. 023-5400345.

Krampen van een dyslecticus is geschreven en geregisseerd door Emanuel Muris, die vorig jaar afstudeerde met de productie 'Lenz'. Vanavond t/m 10 juni in de Toneelschuur.

Rotterdam

De roman De ballade van het trieste café van Carson McCullers is het uitgangspunt voor de laatste aflevering van Serendipity in theater Bonheur (Eendrachtsstraat 79/81). Een avondvullend programma over de liefde, door kunstenaars, muzikanten, koks en acteurs. Vanavond t/m 10 juni om 18.30 uur. Advies aan het publiek: 'eet niet te veel en neem uw verrekijker mee!'.

Utrecht

Walker door Tg De Maan is een voorstelling over 'harde kerels met zachte dromen', geïnspireerd op de film 'Point Blank' met Lee Marvin en Angie Dickinson, en gespeeld in De Brandweerkazerne (Ganzenmarkt), 'een plek waar sinds jaar en dag moed werd verzameld, ingescheept en weer afgelegd'. Vanavond t/m 18 juni.

De Paardenkathedraal speelt Hartstikke Tsjechov!, eenakters van Tsjechov, gecombineerd met flarden monoloog, korte verhalen en Russische liederen. Vanavond t/m 24 juni in het theater in de Veeartsenijstraat.

Zundert

In het Brabantse Zundert is een replica van Shakespeare's Globe Theatre gebouwd als tijdelijk theater voor het Shakespearement (t/m 2 juli). Amateurs en professionals storten zich op Shakespeare's Macbeth, Hamlet, King Lear, De Getemde Feeks, er is dans, mime en film, ook zijn er kindervoorstellingen en concerten. Ter afsluiting zullen alle 152 liefdesgedichten van de Engelse bard worden voorgelezen. Informatie tel. 076-5971999.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden