theater

Opening Night door NTGent en Toneelgroep Amsterdam. Ivo van Hove bewerkte het filmscenario van John Cassavetes. Een actrice raakt verstrikt in haar angsten en depressies na het dodelijke ongeluk van een trouwe fan....

Opening Night door NTGent en Toneelgroep Amsterdam. Ivo van Hove bewerkte het filmscenario van John Cassavetes. Een actrice raakt verstrikt in haar angsten en depressies na het dodelijke ongeluk van een trouwe fan. Met Elsie de Brauw in de hoofdrol. Vanavond t/m 12 april in Stadsschouwburg, Amsterdam.

Het Licht is een roman van de Zweedse schrijver Torgny Lindgren, voor Noord Nederlands Toneel bewerkt door Koos Terpstra en Tom Blokdijk. Een besmettelijk ziek konijn roeit een heel dorp uit, op zeven personen na. Zij staan voor de klus een nieuwe ordening in te richten. Van 11 t/m 29 april in De Machinefabriek, Groningen.

Voor het leven door De Tijd is een project van Rosa Vandervorst en Jurgen Delnaet op basis van de roman To the Wedding van John Berger. Over een dodelijke ziekte, de liefde en de kracht van het individu. Op 12 april in Roosendaal (De Kring), 20 april in Eindhoven (Plaza Futura), 26 april in Haarlem (Toneelschuur).

Uitgeburgerd? is een tekst van Marc Linssen over een vrouw die nergens meer bij wil horen en wordt gezien door een krantenjongen. Door Sylvia Poorta en Eran Ben-Michaël. Regie: Netty Droog. Lunchpauzevoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam. Vandaag t/m 21 april om 12.30 uur.

Ado/Ajax van theatergroep Drang is een variatie op Ajax van Sofokles, geschreven door Ton Theo Smit. Zijn held heet Ado, die na een verloren wedstrijd finaal door het lint gaat. Vanavond t/m 29 april in de voormalige KPN Hallen in Den Haag; première vrijdag. Zie ook: www.drang.nl.

Gepamperd & gepeperd door Debbie Korper en Carla Mulder, in regie van Moniek Merkx. Met teksten van Ko van den Bosch en Toon Tellegen over de vriendschap tussen twee peuters. Vanavond t/m zaterdag (première) in de Toneelschuur, Haarlem.

In Exil door De Noordelingen en Hotel Modern gaat over jonge asielzoekers en hun uitzichtloze situatie. Reprise. Op 12 april en 6 mei in Groningen (Grand Theatre), 20 en 21 april in Assen (De Kolk).

Hof van Haile door Orkater gaat over een dictator van een imaginair Afrikaans land, die alles en iedereen - inclusief een Noorse journaliste - gebruikt om zijn macht te behouden. Vanavond t/m zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 11 t/m 22 april in Amsterdam (Bellevue).

De Storm van Shakespeare door De Appel, in regie van Aus Greidanus. Een schipbreuk is het begin van een aantal stormachtige ontwikkelingen. In het Appeltheater, Den Haag, t/m 20 mei.

Voor het pensioen van Thomas Bernhard door De Appel. Met Jules Terlingen als de mopperende, foute rechtbankpresident en Sacha Bulthuis en Geert de Jong als zijn twee ongetrouwde zussen. Vanavond t/m 13 mei in het Appeltheater, Den Haag.

Triptiek door het Nationale Toneel. Op basis van teksten van Nelly Arcan (Hoer) en Georges Bataille (Madame Edwarda) liet regisseur Franz Marijnen de acteurs Stefan de Walle en Anniek Pheifer improviseren. Thema is de eeuwige kloof tussen man en vrouw, en het verlangen. Vanavond t/m 15 april in het repetitielokaal Kniertje aan de Scheveningse Haven (Dr. Lelykade 160).

Mightysociety2+3, project van Eric de Vroedt, dat bestaat uit twee kleine voorstellingen: het portret van een terrorist, Ibrahim K. en dat van zijn slachtoffers, een groepje hyper-individualisten. Alles speelt zich vlak vóór een aanslag af, gelijktijdig, in een hotelkamer en in het theater. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Kikker), 12 en 13 april in Den Bosch (Verkadefabriek).

Door jou gaat over een schrijfster en een acteur die hun relatie op de proef stellen door een jongeman een gevaarlijk spel te laten spelen. Een tekst van Esther Gerritsen, door Keesen & Co, in regie van Willibrord Keesen. Vanavond in Kampen (Stadsgehoorzaal), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Deventer (Bouwkunde), 11 t/m 15 april in Amsterdam (de Brakke Grond).

Love door Nieuw West. Over het gevecht tussen een volksjongen, de avant-gardist, en de tycoon, die denkt dat alles te koop is. Met Marien Jongewaard en Dic van Duin. Laatste voorstellingen vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati).

Madame de Sade van Yukio Mishima door Toneelgroep Amsterdam. Met mannen in vrouwenrollen, en Barry Atsma in de titelrol. Regie: Krzysztof Warlikowski. Zondag in Nijmegen (Stadsschouwburg), maandag in Eindhoven (Stadsschouwburg), dinsdag in Tilburg (Schouwburg), 18 t/m 22 april tot slot in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Driekoningenavond van Shakespeare in een actuele versie van Theu Boermans, door de Theatercompagnie. Met Carice van Houten als het meisje Viola, dat zich uitgeeft voor een jongeman. Zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), zondag in Hoofddorp (De Meerse), 12 april in Drachten (De Lawei), 14 april in Leidse Schouwburg en 15 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Kruistochten van Alan Ayckbourn door Toneelgroep Amsterdam. Een hilarische komedie over vreemdgaan, ontrouw en bedrog met mooie wrange momenten. Met Hans Kesting als onnavolgbare gangmaker. Vanavond t/m zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg) en tot slot 13 t/m 16 april in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Juliana's Derde Weg, een tekst van Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen over het pacifisme van Juliana. Door theatergroep De Kern. Vanavond in Beverwijk (Kennemer-theater), vrijdag in Hoogezand ('t Kielzog), zaterdag in Delfzijl (De Molenberg), 11 april in Helmond (Het Speelhuis).

Dagboek van een gek van Gogol, een solo door Peter Faber, die van de wanhopige Russische ambtenaar een Nederlandse systeembeheerder maakte, Axel Loopbaan. Regie: Helmert Woudenberg. Vanavond in Austerlitz (Beauforthuis), 11 april in Hoorn (Het Park), 13 april in Baarn (De Speeldoos).dans

Magical Rhythms of Ireland is een vervolg op de gelijknamige dansshow die vier jaar geleden door Nederland toerde. Het verhaal gaat over een Amerikaans echtpaar dat op zoek gaat naar zijn roots in Ierland en op het feest van St. Patrick's Day belandt. Op 11 april in Hoogeveen (De Tamboer), 12 en 13 april in Kampen (Stadsgehoorzaal), 14 t/m 17 april in Stadskanaal.

Exile Within door Galili Dance, vanavond in Delfzijl (De Molenberg), 11 april in Steenwijk (De Meenthe), 12 april in Vught (De Speeldoos), 13 april in Nijmegen (Lux).

Hear me, tweede deel waarin Conny Janssen Danst de stad als thema gebruikt. Elf dansers dagen elkaar uit en duiken onder in de stad. Met medewerking van trompettist Eric Vloeimans en pianist Jeroen van Vliet. Vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 10 april in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden