THEATER

Tournee..

In de Koninklijke Schouwburg, Den Haag, zaterdag de première van Het Leven van Galileï van Brecht door het Nationale Toneel in regie van Ger Thijs. Thijs vervangt Gees Linnebank in de rol van de zestiende-eeuwse geleerde Galileo Galileï die in conflict komt met de kerk. Vanavond t/m zondag in Den Haag, 14 maart in Zwolle (Odeon), 15 maart in Apeldoorn (Orpheus).

Gerardjan Rijnders schreef Remember me!, een tekst over 'oude mensen, fysieke aftakeling en de vreemde schoonheid van het sterven'. Door Fact, in regie van Arie de Mol. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdamse Schouwburg, maandag in Maastricht (Toneelakademie), dinsdag in Den Haag (Theater a/h Spui).

Magne van den Berg schreef en regisseerde God woont in Texas, waarin twee vrouwen hun hart luchten over de saaiheid van de woestijn, de klappen van vader en de liefde voor een cowboy. Door Esther Snelder en Corinna Chardon, afgestudeerd aan de mime-opleiding in Amsterdam. Vanavond in Maastricht (Huis van Bourgondië), vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Nijmegen (Luxtheater), maandag in Utrecht (Blauwe Zaal).

Den Uyl of De vaandragers van Don Duyns en Jan Pieter Koch door Growing Up in Public. Vrijdag in Doetinchem (Gruitpoorttheater), zaterdag in Culemborg (De Fransche School), dinsdag in Drachten (De Lawei), 15 maart in Den Haag (Theater a/h Spui).

Bij afwezigheid van Dette Glashouwer maakten Peer van den Berg en Henk Zwart van Suver Nuver een voorstelling met twee studenten van de mimeschool, Cheryl Asruf en Reineke Jonker. Regie: Lidwien Roothaan. Troost, vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in IJmuiden (Witte Theater), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 13 maart in Gouda (Schouwburg), 14 en 15 maart in Utrecht (Huis a/d Werf).

In De Grote Oorlog door Hotel Modern wordt door middel van minicamera's op schaal de loopgravenoorlog van de Eerste Wereldoorlog getoond. Vrijdag en zaterdag in Utrecht (Huis a/d Werf), 12 t/m 24 maart in Amsterdam (Frascati).

Loes Luca en Jim van der Woude spelen Leunen, een Orkater-voorstelling over afhankelijkheid en verzet, zorgzaamheid en misbruik: hij is terminaal, zij verzorgt hem zo goed en kwaad als dat kan. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 13 t/m 17 maart in Groningen (Grand Theatre).

De Film is een productie van filmer Joost Rekveld, acteur Benjamin Verdonck en het muzieklaboratorium Veenstudio van Zuidelijk Toneel Hollandia. Een multidisciplinaire voorstelling over het mysterie van het leven. Vanavond en vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot op 10 maart in Den Bosch (Theater Bis).

In Bloedwoede onderzoekt Ton Lutgerink, artistiek leider van het Onafhankelijk Toneel, met acteur Hans Dagelet het fenomeen 'broederschap'. Op 9 en 10 maart in Leiden (LAKtheater), 14 t/m 17 maart tot slot in Amsterdam (De Brakke Grond).

Locked-In is een co-productie van Het Huis van Bourgondië en de Vlaamse theatergroep De Queeste op basis van een tekst van Paul Pourveur. Over een jongen en een meisje die ontwaken uit een onbeweeglijke toestand. Vanavond in Utrecht (Huis a/d Werf), zaterdag in Venlo (De Garage), 16 maart in Nijmegen (Het Poortgebouw).

Ira Judkovskaja regisseerde Fantasieën van Farjatjev van Alla Sokolova, een tragikomedie over obsessies, illusies en de liefde. Met o.a. Elsje de Wijn, Olaf Pieters en Lidewij Benus, vanavond in Haarlem (de Toneelschuur), vrijdag in Nijmegen (Lux), 13 maart in Groningen (Kruithuis), 14 en 15 maart in Leiden (LAKtheater), 16 en 17 maart in Utrecht (Blauwe Zaal).

Anne-Wil Blankers speelt de alles overheersende moeder in Het Huis van Bernarda Alba van Lorca bij het Nationale Toneel. Johan Doesburg regisseerde voorts o.a. Pleuni Touw, Christine Ewert en Thekla Reuten. Van 12 t/m 16 maart in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 20 maart in Sittard (Cultureel Centrum).

'Disco Pigs' van de Ierse schrijver Enda Walsh werd vertaald tot Diskoobigge. Arnoud Bos en Maria Kraakman of Jeroen Spitzenberger en Heike Wisse spelen de 17-jarige Beer en Big die onafscheidelijk en gewelddadig zijn. Een regie van Frans Strijards bij De Theater Compagnie. Op 9 en 10 maart in Haarlem (Toneelschuur).

Hans Croiset regisseerde bij Het Toneel Speelt Vondels Lucifer. Met Paul Hoes, Rudolf Lucieer, Marcel Ott en veel jonge acteurs. Vanavond in Doetinchem (Amphion), zaterdag in Lochem (Schouwburg), 11 en 12 maart in Utrecht (Stadsschouwburg), 14 maart in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 15 maart in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Regisseur Johan Simons laat de hoofdpersoon in Woyzeck ronddartelen in een groot waterbassin waar hij wordt bestudeerd door wetenschappers. Een voorstelling van Zuidelijk Toneel Hollandia met Bert Luppes, Chris Nietvelt, Carola Arons, Fedja van Huêt e.a. Vanavond in Nijmegen (Stadsschouwburg), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), dinsdag in Tilburg (Schouwburg), 14 maart in Middelburg (Stadsschouwburg).

Frank Houtappels bewerkte Theo van Goghs film Blind date tot een toneelstuk. Liz Snoijink en Peter Tuinman spelen de twee geliefden die elkaar zijn kwijt geraakt maar elkaar niet willen loslaten. Vanavond in Bergen op Zoom (De Maagd), vrijdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), zaterdag in Baarn (De Speeldoos), 13 maart in Hilversum (Gooiland), 15 maart in Breda (Chassé Theater).

In Zussenhelft spelen Bodil de la Parra en Wimie Wilhem twee zusjes die ziekelijk afhankelijk van elkaar zijn. Een tekst van Bodil de la Parra. Vanavond in Hoofddorp (Het Oude Raadhuis), 14 maart in Stadskanaal (Geert Teis), 15 en 16 maart in Leeuwarden (De Harmonie).

Blokhut is een familiedrama door Alex d'Electrique met Sam Bogaerts, Aat Ceelen, René van 't Hof e.a. Na de dood van hun moeder blijven de zoons en hun vader in verbijstering achter. Vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), 14 maart in Sneek (Amicitia), 15 maart in Hardenberg (De Voorveghter).

De familievoorstelling van het RO Theater, 5000 Vingers, kwam tot stand i.s.m. Vis à Vis. Een jongetje wordt in zijn droom ontvoerd door zijn griezelige pianoleraar. Vanavond in Alkmaar (De Vest), zaterdag en zondag in Breda (Chassé Theater), 14 maart in Leeuwarden (De Harmonie)

Rond Haye van der Heyden ontstond drie jaar geleden het gezelschap Mussen & Zwanen: Hans Breetveld, Frédérique Huyds, Hymke de Vries en Eric Corton. Christiaan Nortier regisseert Van der Heydens derde 'black comedy' Eten & Dansen. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), vrijdag in Cuijk (Schouwburg), zaterdag in Uden (Markant), 13 maart in Zwolle (Odeon), 14 maart in Zaandam (Zaantheater).

In Re: Frankenstein combineren Neville Tranter (concept/poppen) en Luk van Meerbeke (tekst/regie) van het Stuffed Puppet Theatre het verhaal van Mary Shelleys 'Frankenstein' met theaterteksten van Wolfgang Deichsel, de geschiedenis van Weimar en het concentratiekamp Buchenwald. Vanavond in Zaltbommel (Poorterij), zaterdag in Oosterhout (De Bussel), 13 maart in Velp (Kunsthuis 13), 15 maart in Heerenveen (Het Posthuis).

Helmert Woudenberg regisseerde Stemmen in de nacht, een tekst van Nasim Khaksar over asielzoekers in een zogenaamd AZC, waar ze wachten op een beslissing van Justitie. Vanavond in Zutphen (De Hanzehof), zaterdag in Heerenveen (Posthuis Theater), dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 14 maart in Enschede (Concordia), 15 maart in Rijswijk (Schouwburg).

Amsterdam

Titus Tiel Groenestege, Maike Meijer en Han Römer maakten Braak, een voorstelling over twee zoons die na de dood van hun moeder in één keer volwassen moeten worden. Vanavond t/m 14 maart in Theater Bellevue.

Heet is een 'extase-show' van regisseur Moniek Merkx en de groep Space. Over de sensaties van de eerste verliefdheid, de eerste zaadlozing, de val van de Muur en met een korte broek in een zandstorm staan. Met live-muziek van Luc van Loo. Vanavond (première) t/m zaterdag in Frascati.

In De Brakke Grond vanavond t/m zaterdag L & O Amsterdam met de theaterperformance Nieuw werk, met een geluidscompositie van Hans Petter Dahl en een tekst van Anneke Bonnema.

In de Stadsschouwburg zondag Het Toneelhuis met Amlett, een klassieke Shakespeare, 'in de taal van Jan Decorte'.

Moeders is een 'videovoorstelling' van en door Dik Boutkan, Martin van Poppel en Dik van Duin over de vermeende onmisbaarheid van moeders. Vanavond t/m 10 maart in Theater Frascati.

Onder mannen door het Noord Nederlands Toneel als lunchpauzevoorstelling in Theater Bellevue, vandaag t/m 11 maart om 12.30 uur; op 9 en 11 maart ook om 14.30 uur.

Den Haag

Lemba de Miranda speelt Idil, een meisje, naar het gelijknamige boek van de Somalische schrijfster Yasmine Allas. Vanavond t/m 31 maart elke donderdag, vrijdag en zaterdag in Theater Branoul.

Drachten

In De Lawei vrijdag de première van Medea door Tryater, in regie van Andy Daal.

Rotterdam

In Calypso 2001 (Mauritsweg 5) van 14 t/m 17 en 21 t/m 24 maart een culinaire theatervoorstelling, Coupe Royale. Met 'vreemde gerechten en dampende verhalen' door 'gekke koks en krankzinnige acteurs'. Een co-productie van de Vlaamse groep Blauw Vier, het TIME-Festival en Rotterdam 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden