Theater

ACT2002 - urban culture on stage, jongeren theater- en dansfestival dat van 1 t/m 9 november laat zien hoe theater van nu er uit ziet....

Andromak van Racine door Het Toneelhuis, in een bewerking van Luk en Peter Perceval. Het drama over wraak, plicht en moederliefde is in deze versie een gijzelingsdrama, een thriller met honger naar macht en onbeantwoorde liefdes als motor. Zaterdag in de Kunstmin in Dordrecht, 5 november in de Rotterdamse Schouwburg.

Zorro van en door Felix Strategier, geproduceerd door Theatergroep Flint. Regie: Marka Kok. Van 5 t/m 16 november in de Roode Bioscoop in Amsterdam.

Eindhoven de gekste van en door Jonghollandia. Keihard epos over een gezin in een neerwaartse sociale spiraal. Van 6 t/m 23 november in De Rechter (Stratumseind) in Eindhoven.

Vrouwen van Moermansk van Hans Lebouille en Nazmiye Oral door Lempicka. Drama over de vergane atoomonderzeeër Koersk. Van 31 oktober t/m 3 november in het Melkweg Theater in Amsterdam, première 3 november.

La dissection d'un Homme Armé van Stijn Devillé door Braakland/ZheBilding. Muzikaal theater over (politieke) moorden die België de afgelopen eeuw hebben beroerd. Op 1 en 2 november in de Brakke Grond in Amsterdam.

History of Comedy (Part One: Ventriloquism) van Ken Campbell, Engelstalige solo van deze meesterverteller. Vrijdag in De Balie in Amsterdam.

Het Jaar van het Paard van Ernest van der Kwast, Jorg Schellekens en Jules Terlingen door Würz. Vijf jongeren hebben een paard gekocht om hun jongensdroom - leven als een cowboy - in vervulling te zien gaan. Op 31 oktober en 1 november (première) in het Volksbuurtmuseum in Den Haag.

In een roes op de Nijl door Sabri Saad El Hamus, Bert Geurkink, Mohammed Azaay, Carly Wijs en Steve Hooi. Lisa de Rooy bewerkte de gelijknamige roman van Nagieb Hahfouz voor theater. Van 1 t/m 9 november in Frascati in Amsterdam.

Caveman van Rob Becker door Peter Faber. One man-comedy bewijst dat er sinds de prehistorie eigenlijk erg weinig is veranderd tussen man en vrouw. Regie: Yvonne van den Hurk. Vanavond in de Purmeryn in Purmerend, 2 november in de Meervaart in Amsterdam, 5 november in in Schouwburg Velsen in IJmuiden.

True West van Sam Shepard door Haute Coiffure. Twee broers passen op het huis van hun moeder, als een vreemdeling zich meldt. Bewerking: Adriaan Van den Hoof en Wouter Hendrikx. Vanavond in De Toneelschuur in Haarlem, vrijdag in Plaza Futura in Eindhoven.

Het vuil, de stad en de dood van Fassbinder door het Nationale Toneel. Na vijftien jaar dan toch op de planken, in de regie van Johan Doesburg. Drama over door het leven zwaar gehavende en extreem getekende mensen. Vrijdag in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn, 3 t/m 6 november in Stadsschouwburg Amsterdam.

De Metsiers van Hugo Claus door ZT Hollandia. Het stuk van deze Vlaamse grootmeester in de dorpse geschiedenissen stond al langer op de verlanglijst van het gezelschap. Regie: Johan Simons. Op 4 november in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, 6 november Leidse Schouwburg.

Wina zingt, eerste toneelstuk van Kees van Kooten. A-muzikale komedie over een actrice (Olga Zuiderhoek), die haar carrière bergafwaarts ziet gaan. Vanavond in Gooiland in Hilversum, vrijdag in de Kunstmin in Dordrecht, 3 november in de Rotterdamse Schouwburg, 5 t/m 7 november in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Het beloofde land van Karst Woudstra door het Nationale Toneel. Een joodse Nederlander overleeft de oorlog tegen een hoge prijs. Met o.a. Will van Kralingen, Gees Linnebank en Titus Boonstra. Vanavond in de Rijswijkse Schouwburg, dinsdag in de Goudse Schouwburg, 6 t/m 9 november in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Requiem voor een Zwaargewicht van Rod Sterling. Joop van den Ende-productie in het Compagnietheater in Amsterdam. Met Victor Löw als topbokser die in handen van foute managers valt. Verder met Susan Visser, Jappe Claes, Hugo Metsers en Johan Ooms. Tot en met 29 december.

Flatzooi, 59ste stuk van Alan Ayckbourn is een romantische thrillerkomedie met o.a. Lottie Hellingman en Olaf Malmberg. Regie: Andy Daal.Vanavond in de Agnietenhof in Tiel, vrijdag in Geert Teis in Stadskanaal, 5 november in Orpheus in Apeldoorn, 6 november in De Meerse in Hoofddorp.

Godfried Bomans - een opgewekt mens van Rob van Dalen wordt hernomen. Een voorstelling over de geestelijke vader van Pa Pinkelman. Vanavond in Cultura in Ede, 1 november in De Voorste Venne in Drunen, 2 november in de Theaterkerk in Wadway, 4 november in Stadsschouwburg Eindhoven, 6 november in de Goudse Schouwburg.

Ubu van Alfred Jarry door Firma Rieks Swarte. 'Graaf u in , zet u schrap en hamster!' Een ruw plaatje uit de wereldgeschiedenis. Regie: Rieks Swarte. Tot en met 3 november in Bellevue in Amsterdam, 6 en 7 november in de Toneelschuur in Haarlem.

Beneden de Rivieren van en door Ger Thijs en Hans Croiset bij Het Toneel Speelt. Over een vader die na zijn dood nog een goed gesprek met zijn familie heeft. Eindregie: Leonard Frank. Vanavond in het Zaantheater in Zaandam, vrijdag in Schouwburg Arnhem, zaterdag in De Storm in Winterswijk, 4 november in De Maaspoort in Venlo, 5 november in Schouwburg Tilburg, 6 november in het Chassé Theater in Breda.

De Koopman van Venetië van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam wordt weer hernomen. In de regie van Ola Mafaalani gaat het stuk over het grote spel van de moderne, dolgedraaide economie van nu. Tot en met 2 november in Stadsschouwburg Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden