THEATER

Tournee..

Space maakte een 'millennium multimedia mime muziektheatervoorstelling' op basis van het verhaal 'The Wizard of Oz'. In Yellow Brick Road (99-00-OZ) weigert het meisje Doro thy nog langer een kindsterretje te zijn en begint ze een gevaarlijke reis, die haar in aanraking brengt met 'sex, drugs and rock & roll'. Vanavond (première) t/m zaterdag om 22 uur in Amsterdam (De Brakke Grond), 22 en 23 december in Rotterdam (Lantaren/Venster).

In Schnitzlers Reigen maken mannen en vrouwen een rondedans om de liefde. In de voorstelling van De Paardenkathedraal spelen Peter de Graef en Marie-Louise Stheins alle rollen, in regie van Dirk Tanghe. Vanavond in Haarlem (Stadschouwburg), vrijdag in Veenendaal (De Lampegiet), dinsdag in Alkmaar (De Vest), woensdag in Hoorn (Het Park).

Er valt een traan op de tompoes is een komedie van Annie M.G. Schmidt over een zieke man die dood wil. Met Trudy Labij als de moeder en Jules Hamel als de vader. De regie is van Peter Pluymaekers. Vanavond in Doetinchem (Amphion), vrijdag in Spijkenisse (De Stoep), zaterdag in Almere (De Metropole), dinsdag in Leeuwarden (De Harmonie), 22 en 23 december in Rijswijk (Schouwburg).

Teksten van Unica Zürn vormen de inspiratie voor City Life, de nieuwe voorstelling van Karina Holla. Over de dynamiek van de grote stad en het zoeken naar innerlijke rust. Door Jakop Ahlbom, Natasha Lushetich en Oerm Matern. Vanavond in Tilburg (Schouwburg) en maandag in Apeldoorn (De Gigant).

In De onverwachte man van de Frans-Iraanse schrijfster Yasmina Reza ontmoet een vrouw haar favoriete schrijver in een treincoupé. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie, waar beiden geen raad mee weten. Gijs de Lange regisseert Linda van Dyck en Jules Croiset. Vanavond in Bergen op Zoom (De Maagd), vrijdag in Tilburg (Schouwburg), zaterdag in Wassenaar (Cultureel Centrum Warenar).

De Harries (v/h Kas & De Wolf) voeren simpele gesprekjes van huishoudelijke aard in Hygiëne. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 22 december in Enschede (Concordia).

Think Big, Minnie Mouse for President is een 'striptheatervoorstelling' over het Amerikaanse denken, en over de 'desastreuze verhouding tussen een nachtwaker en een schoonmaakster' naar het model van de Monica Lewinsky-affaire. Daphne de Bruin schreef de tekst voor Growing up in Public en InDependance Theaterproductiehuis. Paul Feld regisseerde. Vanavond in Den Haag (Korzo), zaterdag in Deventer (Bouwkunde).

Amsterdam

Het Vlaamse gezelschap Het Gevolg speelt Het aards paradijs van Tennesee Williams in regie van Ignace Cornelissen. Een 'thriller op leven en dood' waarin twee broers vechten om een erfenis. Vanavond t/m zaterdag in het Nieuwe de la Martheater.

De Dogtroep heeft bezit genomen van de nieuwe Passenger Terminal Amsterdam aan het IJ. In de ontvangsthal op de eerste verdieping speelt de groep de voorstelling Atom Tattoo, vanavond (première) t/m 23 januari (21 uur). Er gaat een boot vanaf Amsterdam CS.

Het Zuidelijk Toneel herneemt De kus van de spinvrouw van Manuel Puig. Over een linkse verzetsstrijder die ter dood is veroordeeld en een cel deelt met een homoseksueel. Met Johan van Assche en Steven van Watermeulen. Van 21 t/m 23 december in de Stadsschouwburg.

Big Boy van Carina Molier is gebaseerd op het leven en werk van Patti Smith en de New Yorkse performance-kunstenares Marina Rodriguez. Het is 'een event met hallucinerende geluiden en muziek, weirde beelden, fictie en werkelijkheid'. Een Engelstalige voorstelling door Lotte Proot en Marie Paz. Live video: Joost de Jager, live muziek: Henk Bakker. Vanavond t/m 23 december in De Brakke Grond.

In Kerstcircus Barend, een lunchvoorstelling in Theater Bellevue (t/m 31 december), dwingt moeder Barendi haar weinig talentvolle zoons tot gevaarlijke stunts. Een tekst van Elke Geurts. Bruun Kuijt regisseerde Joep Onderdelinden, Wil van der Meer, Marlies Hamelynck en Nienke Dijkstra.

Het Amsterdam Chamber Theatre speelt Kerstavond, een Nederlandstalige familievoorstelling over een kerstavond waarop alles mis gaat als de duivel de maan steelt. Vanavond t/m 26 december in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Den Haag

Stramrood en De erven Stramrood is een tweedelig toneelfeuilleton van de Haagse Toneelgroep Drang. Over een projectontwikkelaarsfamilie, geld, macht en aanzien. Het eerste deel is vanavond t/m 24 december te zien in Zwembad De Regentes (deel twee volgt in januari).

Haarlem

Hans Leendertse en Elsje de Wijn spelen in Om de macht een gevallen dictator en zijn vrouw die op het moment dat ze moeten vluchten herinneringen ophalen aan hun hoogtijdagen. Een tekst en regie van Niek Barendsen. Vanavond, vrijdag, zaterdag (première), dinsdag en woensdag in de Toneelschuur.

Maastricht

In de 'toneeldocumentaire' Wisselwaarde ontvangt Het Huis van Bourgondië iedere avond andere gasten, variërend van een europarlementariër en een burgemeester, tot een dominee en een hoogleraar sterrenkunde. Met de gasten wordt teruggeblikt op de afgelopen eeuw en vooruitgekeken naar de 21ste eeuw. Vanavond t/m zaterdag, 5 t/m 8 en 12 t/m 15 januari in het Huis van Bourgondië.

Utrecht

Elf vrouwen tussen de 60 en 86 jaar, geen actrices, spelen de voorstelling Eeuwgenoten, de speciale millenniumproductie van de Utrechtse Stadsschouwburg. De regisseurs Daria Mohr en Yolande Bertsch gebruikten hun brieven, herinneringen en verhalen, en lieten de vrouwen improviseren. Van 20 t/m 30 december, 5 en 6 januari in de Stadschouwburg. Première dinsdag 21 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden