theater

Misery van Simon Moore is een bewerking van de gelijknamige Amerikaanse film over een vrouw die de door haar bewonderde schrijver gevangen houdt....

De Geruchten, bewerking van de roman van Hugo Claus door Olympique Dramatique, in regie van Guy Cassiers. Een dorp raakt in de ban van wilde geruchten na de terugkeer van een deserteur. Op 8 februari in Dordrecht (Kunstmin), 18 februari in Breda (Chassé Theater), 27 en 28 februari in Amsterdam (De Brakke Grond), 14 maart in Arnhem (Stadsschouwburg).

Volmaakt geluk gaat over een ‘bewust kinderloos’ echtpaar, Tim en Ellen, dat met de kinderwens van een vriendin Mara krijgt te maken. Mara vraagt Tim zaaddonor te zijn, en dan wordt Tim verliefd op haar. Een tekst van Charles den Tex. Regie: Peter de Baan. Door Rick Engelkes, Isa Hoes en Renée Soutendijk. Zondag en maandag (première) in Amstelveen (Schouwburg), woensdag in Zaandam (Zaantheater), 7 februari in Goudse Schouwburg.

Completely Hollywood (abridged) is de ‘ingekorte’ versie van alle grote Hollywoodfilms, zoals Casablanca, Gone with the wind, Rocky, Dirty Dancing et cetera. Door The Reduced Shakespeare Company, die al eerder een hilarische compilatie van de wereldliteratuur maakte. Vanavond en vrijdag (première) in Delft (de Veste), zaterdag in Almere (Schouwburg), dinsdag in Drachten (De Lawei), 6 t/m 9 februari in Amsterdam (De Kleine Komedie).

Schande is een tekst van Gert-Jan Stam over volwassen worden, los komen van je ouders. Een lunchvoorstelling door Reinier Bulder, Elsje de Wijn en Dionisio Matias. Regie: Rob de Kuiper. Van 5 t/m 17 februari in Theater Bellevue, Amsterdam.

Bezoek van een dame van Friedrich Dürrenmatt gaat over een dorp dat in opschudding raakt als een vrouw na jaren terugkomt en vergelding eist voor bepaalde gebeurtenissen. Door Els inc. in regie van Arie de Mol. Vanavond in Culemborg (De Fransche School), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 8 t/m 10 februari in Amsterdam (Bellevue).

De Wilde Eend van Ibsen door De Theatercompagnie. Familietragedie waarin eenzame zielen verlichting zoeken. Regie: Maaike van Langen. Vanavond t/m 9 februari in Amsterdam (Compagnietheater), 16 februari in Hoorn (Het Park).

Stock à Deux, vier duetten door Dood Paard, ‘t Barre Land en Maatschappij Discordia. Met Mannetje met de lange lul (geïnspireerd op de ideeën van filosoof De La Mettrie) en Theatersport, vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam. In Theater Kikker, Utrecht op 7 en 8 februari Bazel van Willem de Wolf en Mannetje met de lange lul.

Mightysociety5 van Eric de Vroedt gaat over de utopieën en dystopiën van de 21ste eeuw. Waar dromen jongeren nu van? Hoe groot is hun apathie? In een speciaal ontworpen installatie met verschillende ruimtes moet het publiek zijn eigen weg zoeken. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 6 t/m 9 februari in Rotterdamse Schouwburg.

Mijn naam is Rachel Corrie, monoloog van Laura van Dolron i.s.m. het Noord Nederlands Toneel. Over de Amerikaanse studente die in de Gazastrook door een Israëlische bulldozer werd doodgereden. Vandaag t/m 3 februari als lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam.

In duisternis van de Zweedse auteur Henning Mankell gaat over een man die met zijn dochter op de vlucht is. Tevergeefs wachten ze op papieren. Een voorstelling van Suburbia in regie van Albert Lubbers. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), vrijdag in Maassluis (Schuurkerk), 7 februari in Haarlem (Toneelschuur), 8 februari in Zwijndrecht (De Uitstek).

De Kaukasische Krijtkring van Brecht door Noord Nederlands Toneel, in regie van Victoria Meirik. Over goed en kwaad, rechtvaardigheid en ware moederschap. Met muziek van Paul Dessau. Reprise. Vanavond in Amersfoort (De Flint), vrijdag in Emmen (De Muzeval), zaterdag in Stadskanaal (Geert Teis), dinsdag in Drachten (De Lawei), 6 februari in Middelburg (Stadsschouwburg), 7 februari in Alkmaar (De Vest).

Hoofd van Jetse Batelaan. Observaties van levensecht gedrag in absurde situaties waarin onhandigheid en traagheid de kern vormen. Reprise. Met Hannah van Lunteren, Fania Sorel, Hans Leendertse e.a. Op 6 februari in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 8 februari in Alkmaar (De Vest), 9 en 10 februari in Rotterdam (RO Theater).

Leven met een onbekende door het Onafhankelijk Toneel is een solo-voorstelling van Ria Eimers, geschreven door Toon Tellegen uit bewondering voor Eimers. Het zijn poëtische bespiegelingen van een actrice die mijmert over een geliefde. Regie: Mirjam Koen. Vanavond t/m zondag in Rotterdam (OT Theater), 8 en 9 februari in Haarlem (Toneelschuur).

Winterverblijf van Het Toneelhuis. Eerste grote-zaalproductie van Lotte van den Berg, die zich liet inspireren door haar reis door Siberië en Mongolië. Met o.a. Dirk Roofthooft, Marlies Heuer en een boventoonzangeres. Vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg).

Laatste Nachtmerrie, derde deel in de reeks Stand Up Philosophy van Laura van Dolron. Over de machtswellust van de machthebbers, die niet terugschrikken voor een ‘leugentje om bestwil’. Vanavond, 1 en 2 februari in Utrecht (Theater Kikker), 7 februari in Apeldoorn (Orpheus), 8 februari in Eindhoven (Plaza Futura).

Eline Vere van Louis Couperus werd bewerkt voor toneel door Léon van der Sanden. Maria Kraakman speelt de titelrol in deze Nationale Toneelproductie. Vanavond in Leidse Schouwburg, 7 februari in Apeldoorn (Orpheus), 9 februari in Schiedam (Theater a/d Schie).

Odysseus, theatermarathon van Toneelgroep De Appel op basis van Homerus en andere teksten. In regie van Aus Greidanus. Tot en met 1 juni in het Appeltheater, Den Haag.

Vielfahlt door Jakop Ahlbom, waarin een man zijn zoekgeraakte geliefde probeert terug te vinden. Manipulatie of magie? Reprise. Vanavond in Zaandam (Zaantheater), 1 februari in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Capelle a/d IJssel (Isalatheater), 6 februari in Delft (de Veste), 7 februari in Vlissingen (Arsenaaltheater).

Faber speelt Fo met wonderlijke en uitbundige verhalen van de Italiaanse toneelschrijver Dario Fo, verteld door Peter Faber. Zaterdag in Hellevoetsluis (Twee Hondjes), 6 februari in Amstelveen (Schouwburg), 10 februari in Nijverdal (ZinIn Theater).

Lang en Gelukkig, familievoorstelling van het RO Theater. Met Arjan Ederveen als boze stiefmoeder en Gijs Naber en Alex Klaasen als haar nare dochters Paris en Hilton. Een hilarische sprookje. Vrijdag in Zaandam (Zaantheater), zaterdag in Deventer Schouwburg en tot slot 3 februari in Zoetermeer (Stadstheater).

Una Giornata Particolare naar de film van Ettore Scola, in regie van Peter de Baan. Met Linda van Dyck en Tom Jansen als verschoppelingen van het fascistische Italië, die troost bij elkaar vinden. Vanavond in Beverwijk (Kennemer Theater), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 5 februari in Hoorn (Het Park), 7 februari in Almere (Schouwburg).

Kijk mama, ik dans!, het levensverhaal van Vanessa van Durme, die in Gent als jongen werd geboren en in Casablanca een vrouw werd. Op 6 februari in Leidse Schouwburg.

dans
Poetic Disasters is een choreografie van Roni Have en Guy Weizman op muziek van Heiner Goebbels. Een vulkanische mix van solo's, trio's en intermezzi. Het thema is de chaostheorie. Door Club Guy & Roni, vrijdag (première) en zaterdag in Den Haag (Korzo), 6 en 7 februari in Rotterdam (Lantaren/Venster), 9 februari in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

dans
Façade door Duda Paiva Puppetry and Dance, een combinatie van poppenspel en dans i.s.m. het Poolse Bialystok Teatr Lalek. Over een pension dat een wereld van passie, verlangen en eenzaam verbergt. Op 6 en 7 februari in Korzo, Den Haag.

dans
Mythobarbital/ Val der Titanen door Abattoir Fermé, horror en humor, dinsdag en woensdag in Theater Kikker, Utrecht.

dans
Parels, jubileumvoorstelling van Conny Janssen Danst met fragmenten uit eerdere choreografieën, waaronder Oktober, Licht en Rebound. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin) en tot slot zaterdag in Enschede (Schouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden