Theater

De Wilde Eend van Ibsen door Toneelgroep Amsterdam. Een meisje kan alleen de liefde van haar vader winnen door het liefste te doden wat ze heeft, een wilde eend....

Caligula van Camus door het Onafhankelijk Toneel. Een wrede dictator wacht op het moment dat iemand hem stopt. Regie: Mirjam Koen. Tot en met 13 april in de Schiecentrale (Lloydstraat 5) in Rotterdam.

De geschiedenis van mijn kaalheid door Theatergroep Toetssteen, bewerking van Elles Pleijter van de gelijknamige (debuut)roman van Marek van der Jagt. 'Schaamte is een goede remedie tegen doorgeschoten egocentrisme, emotiediarree en tangaslips.' Tot en met 5 april in in de Engelenbak in Amsterdam.

Island, multidisciplinaire voorstelling van Jaakko Toivonen, geïnspireerd op het gelijknamige boek van Aldous Huxley. Over een besloten, beschermde maatschappij waar alle problemen ogenschijnlijk zijn opgelost. Tot en met 5 april in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Zout van en door De Noorderlingen. Een regie van Cora Broekhuizen. Op 3 en 4 april in het Kruithuis in Groningen.

Vrijdag van Hugo Claus door ZT Hollandia. Regie: Johan Simons. Vader heeft in de gevangenis gezeten vanwege te intiem gedrag met zijn dochter. Moeder probeert het leven aan elkaar te redderen. Vrijdag en zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg.

Roberto Zucco van Bernard-Marie Koltès door tien jonge acteurs van verschillende toneelscholen. Geregisseerd door Erik Vos van Theatergroep De Appel. Tot en met 19 april in het Appeltheater in Den Haag.

De ideale ernst of het belang van een echtgenoot. 't Barre Land en De Onderneming bewerkten twee stukken van Oscar Wilde tot een theaterstuk: Een ideale echtgenoot, een oer-Engelse komedie vol politieke schandalen, en Het belang van Ernst, waarin de Britse elite zich terugtrekt in haar buitenhuizen. Tot en met 5 april in Frascati in Amsterdam, 9 en 10 april in de Rotterdamse Schouwburg.

Parasieten van Marius von Mayenburg door De Wetten van Kepler. Over vijf klaplopers die zich hebben teruggetrokken in een eigen wereld en daar een verstikkend web omheen spinnen. Regie: Tanya Hermsen. Vanavond in Theater Kikker in Utrecht, vrijdag in Schouwburg Amstelveen, 9 t/m 11 april in het Laktheater in Leiden.

Bambie 8 van en door mimetheatergroep Bambi. Hoeveel emotie kan een mens hebben, dat onderzochten Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan in deze voorstelling, geïnspireerd op films die regisseur Werner Herzog met acteur Klaus Kinski maakten. Op 9 april in Concordia in Enschede.

De Mensenhater van Molière in een bewerking van Dirk Tanghe bij de Paardenkathedraal. Even wrang als komisch stuk over de misantroop Alceste en de gluiperds om hem heen. Met o.a. Thomas de Bres, Maike Meijer, Harriët Stroet en Bas Keijzer. Vrijdag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, dinsdag in de Goudse Schouwburg, woensdag in De Flint in Amersfoort.

De Dochters van King Kong van Theresia Walser door het Nationale Toneel. Drie verpleegsters in een verzorgingshuis tuigen 's nachts bejaarden op als Hollywoodsterren en sturen ze als een beroemdheid hun laatste reis in. Antoine Uitdehaag regisseert o.a. Catherine ten Bruggencate, Marie-Louise Stheins en Antoinette Jelgersma. Zaterdag in Stadsschouwburg Utrecht.

Onbegonnen werk van en door Theatergroep Carver. Het leven zit vol raadsels en het is onbegonnen werk om er enige ordening in aan te brengen. Regie: Helmert Woudenberg. Met Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof, Jim van der Woude en Peer Mascini. Vanavond in Schouwburg Amstelveen, vrijdag en zaterdag in De Meervaart in Amsterdam, 8 april in De Vest in Alkmaar, 9 april in de Harmonie in Leeuwarden.

Hoe komt het kalf bij zijn maat, tweede stuk dat Esther Gerritsen speciaal schreef voor Keesen & Co. Komedie over vijf mensen die gezellig converseren over ziekte en dood. Met o.a. Monique Kuijpers, Marisa van Eyle en Wim Bouwens. Regie: Willibrord Keesen. Tot en met zaterdag in de Brakke Grond in Amsterdam, woensdag in Kunsthuis 13 in Velp.

Pikkepoezenwals van en door Annemarie Prins. Danse macabre op het slagveld van het leven door een oude vrouw, wier laatste uur geslagen heeft. Met composities van Martijn Padding en sonologe Krita Vincent. Op 4 april in Plaza Futura in Eindhoven, 5 april in het Vestzak Theater in Enschede.

Liefdeslounge, in deze lunchtheatervoorstelling wordt het publiek overstelpt met liefde. Tien jonge acteurs spelen tien korte liefdesscènes van tien schrijvers (o.a. Gerardjan Rijnders, Ocar van Woensel en Jeroen van den Berg). Tot en met 6 april in Bellevue in Amsterdam.

Van Gogh van Bas Heijne door Het Toneel Speelt/ZT Hollandia. Een voorstelling over de onmacht van de kunst en de macht van de liefde. Regie: Johan Simons en Leonard Frank. Vanavond in Theater a/d Parade in Den Bosch, vrijdag in Stadschouwburg Nijmegen, zaterdag in in de Flint in Amersfoort.

Ilias van Oscar van Woensel door Dood Paard. Gebaseerd op Homerus' relaas over de Trojaanse oorlog. Eerste grote zaal-productie. Vrijdag en zaterdag in de Toneelschuur in Haarlem.

De Gelogen Gedachte van Sam Shepard door Theatergroep Oostpool. Jake slaat Beth het ziekenhuis in. Na haar herstel keren ze terug naar hun familie waar niemand elkaar verstaat. Regie: Rob Ligthert. Op 4 april in Stadsschouwburg Groningen, 8 april in Odeon in Zwolle, 9 april in Amphion in Doetinchem.

Onder vrouwen, reprise van muzikale NNT-voorstelling door Wimie Wilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra. Drie vrouwen rekenen keihard af met 'de man'. Vrijdag in De Lawei in Drachten, zaterdag in de Kunstmin in Dordrecht, 8 t/m 12 april in Amsterdam Bellevue.

Een Hechte Samenzwering van Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen door Theatergroep De Kern. Over de zussen Virginia Woolf en Vanessa Bell. Vanavond in Theaters Tilburg, 8 en 9 april in in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Hedda Gabler van Ibsen door De Theatercompagnie. Regie: Theu Boermans. Hedda is ongelukkig in haar huwelijk en droomt van haar grote jeugdliefde. Met Tjitske Reidinga en Carice van Houten. Tot en met 5 april in Stadsschouwburg Amsterdam.

Gloed van Sándor Márai, in een bewerking van Ger Thijs. Ursul de Geer regisseert Eric Schneider, Dries Smits en Heleen Pimentel in dit stuk over vriendschap, liefde, wraak, trouw en schuld. Vanavond in Orpheus in Apeldoorn, vrijdag in 't Speelhuis in Helmond, dinsdag in 't Spant in Bussum, 9 april in De Nobelaer in Etten-

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden