Theater

Hetze van Pieter Hilhorst door Theatergroep Toetssteen. Over de gevolgen van een aanslag op de fractievoorzitter van Weerbaar Nederland. Hilhorat schreef het stuk nog vóór de moord op Fortuyn....

Carlos naar de verhalen van de New Yorkse schrijver Paul Auster. Een man gaat op zoek naar zijn oude vriend en komt daarbij zichzelf tegen. Regie: Dave Schwab. Vanavond in het Klooster in Rotterdam, 26 (première) en 27 november in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Risk, laboratorium voor theater in de maak. Van 21 t/m 24 november in het Ostadetheater in Amsterdam. Met vanavond een eerste theaterversie van Kom maar bij het vrouwtje van Servaes Nelissen, vrijdag work-in-progress van Meer door De spullenmannen, zaterdag eerste try-out van Dow door Quade de Paiva, zondag een voorproeve van Schicklgruber door Stuffed Puppet Theatre en Kraaienmars, poppenspel voor volwassenen van Trinette Kuijpers.

Lavalounge van Oscar van den Boogaard door het Ro Theater. Een man probeert drie vrouwen gelukkig te maken. Zijn moeder, zijn zus en zijn vriendin. Guy Cassiers regisseert Marieke Heebink, Katalijne Damen en Annet Kouwenhoven. Zaterdag in Stadsschouwburg Groningen, maandag en dinsdag in Stadsschouwburg Eindhoven.

Snowbirds van en door Golden Palace. Over overwinterende bejaarden ('snowbirds'), die allemaal het onderste uit de kan willen halen. 'Geestig en fysiek muziektheater met een vleugje musical.' Regie: Ingrid Kuijpers. Vanavond in Plaza Futura in Eindhoven, vrijdag in Het Kruispunt in Barendrecht, zaterdag in Theater Bis in Den Bosch, dinsdag in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel, woensdag in De Blauwe Kei in Veghel.

Het Zouthuis van Peer Wittenbols door Theatergroep Oostpool. De dood van een kind is de aanleiding voor een familiebijeenkomst, waar rekeningen worden vereffend en oude vetes uitgevochten. Regie: Rob Ligthert. Tot en met 22 december in Huis Oostpool, Nieuwstraat 58-64 in Arhhem.

Chinindrest takeaway van en door Dood Paard is een verontwaardigd protest tegen de manier waarop de welvaart in de wereld is verdeeld. Vanavond en vrijdag in het Grand Theatre in Groningen.

Night and Day van Lars Noren door De Paardenkathedraal, Familiedrama in een strakke regie van Dirk Tanghe. Tot en met 4 januari in het eigen theater aan de Veeartsenijstraat 155 in Utrecht.

Bash, werkhuisvoorstelling van Neil Labute door Het Nationale Toneel. Trilogie van bekentenissen die elk de donkere zijde van de menselijke natuur onthullen. Regie: Maaike van Langen. Tot en met 1 december in het Paradijs van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Eindhoven de gekste van en door Jonghollandia. Keihard epos over een gezin in een neerwaartse sociale spiraal. Tot en met 23 november in De Rechter (Stratumseind) in Eindhoven.

Shakespeare is dead - get over it van Paul Pourveur. Over de wil tot verandering en het gevecht met de traditie. Regie: Willibrord Keesen. Vanavond in het Laktheater in Leiden, vrijdag in 't Kruithuis in Groningen, zaterdag in Plaza Futura in Eindhoven, woensdag in de Toneelschuur in Haarlem.

True West van Sam Shepard door Haute Coiffure. Twee broers passen op het huis van hun moeder, als een vreemdeling zich meldt. Bewerking: Adriaan Van den Hoof en Wouter Hendrikx. Op 26 en 27 november in de Brakke Grond in Amsterdam.

Het vuil, de stad en de dood van Fassbinder door het Nationale Toneel. Na vijftien jaar dan toch op de planken, in de regie van Johan Doesburg. Drama over door het leven zwaar gehavende en extreem getekende mensen. Vanavond in Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden, zaterdag en zondag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Cloaca van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Willem van de Sande Bakhuyzen regisseert Pierre Bokma, Gijs Scholten van Asschat, Jaap Spijkers, Peter Blok en Marleen Stolz. Over de vriendschap tussen vier studievrienden. Tot en met zaterdag in Stadsschouwburg Amsterdam, dinsdag in het Stadstheater in Zoetermeer, woensdag in De Lawei in Drachten.

De Val door Malpertuis naar de gelijknamige roman van August Willemsen, waarin hij zijn gang naar 'de hel van alcoholisme' beschrijft. Regie: Wim van der Grijn. Op 26 en 27 november in Bellevue in Amsterdam.

Romeo & Julia van Shakespeare door De Wetten van Kepler/Fontys Academie voor Drama. De oeroude legende wordt nieuw leven ingeblazen door de jonge acteurs van de academie. Regie: Wim Berings. Vanavond in Lux in Nijmegen, 22 en 23 november in Lantaren/Venster in Rotterdam, 27 november in De Harmonie in Leeuwarden.

Othello van William Shakespeare door het Noord Nederlands Toneel. Herneming. In de regie van Koos Terpstra wordt deze klassieker 'een hoogst vermakelijke avond', aldus Marian Buijs. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht, vrijdag in De Voorvegter in Hardenberg, zaterdag in Het Park in Hoorn, dinsdag in Theater a/d Schie in Schiedam, woensdag in De Tamboer in Hoogeveen.

Requiem voor een Zwaargewicht van Rod Sterling. Joop van den Ende-productie in het Compagnietheater in Amsterdam. Met Victor Löw als topbokser Mountain die in handen van foute managers valt. Verder met Susan Visser, Jappe Claes, Hugo Metsers en Johan Ooms. Tot en met 29 december.

Flatzooi, 59ste stuk van Alan Ayckbourn is een romantische thrillerkomedie met o.a. Lottie Hellingman en Olaf Malmberg. Regie: Andy Daal. Vanavond in Theater a/d Parade in Den Bosch, vrijdag in De Metropole in Almere, zaterdag in De Kampanje in Den Helder, dinsdag in Amphion in Doetinchem, woensdag in de Stadsgehoorzaal in Kampen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden