THEATER

Edele sappen is de nieuwe voorstelling van Karina Holla, gebaseerd op het werk van de Amerikaanse beeldend kunstenares Louise Bourgeois....

Amsterdam

Tijdelijk Ensemble III brengt de première van De winkel van de juwelier van Karol Wojtyla, beter bekend als paus Johannes Paulus II. Voorstellingen tot en met 31 mei in de Sint Nicolaaskerk (t.o. CS), 23 mei première.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg de tragikomedie 'The MC of a Striptease Act Doesn't Give Up' van Bodo Kirchhof door Dialogue Productions. Een legendarische stripteasedanseres laat lang op zich wachten in een nachtclub. Vanavond t/m zondag 1 juni.

In het Veemtheater de mimevoorstelling Heidi van Space, een choreografie van Piet Rogie en gedichten van Rob de Graaf. Tot en met 25 mei.

Tot en met 31 mei in het Rozentheater extra voorstellingen van Kaspar door Art & Pro in de regie van Frans Strijards, met muziek van Boudewijn Tarenskeen. Trudy de Jong, die de titelrol speelt, is genomineerd voor de Theo d'Or.

Toneelgroep Stan brengt in de Brakke Grond op 28 mei Private Lives, een stuk uit 1949 van de Britse toneelschrijver Noël Coward in première. In twee aanpalende hotelkamers met balkons verblijven twee pas getrouwde koppels. Het lijkt prima voor elkaar. Helaas vormden de man van het eerste koppel en de vrouw van het tweede ooit ook een stel. Met Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Sara De Roo en Frank Vercruyssen. Van 28 tot en met 31 mei.

In Theater Cosmic t/m 31 mei Schuldeisers van Strindberg in de regie van Ad van Kempen en John Leerdam. Een interculturele interpretatie van een klassiek werk.

In het Nieuwe de la Mar vanavond Toneelgroep De Appel met Eindspel van Samuel Beckett, in de regie van Yoshi Oïda.

In Theater Frascati spelen De Akteurs t/m 31 mei de voorstelling Stil leven zeg. Over de winst van tijdverlies.

In zijn nieuwste stuk Een soort Hades laat de Zweedse toneelschrijver Lars Norèn mensen dwalen in een psychiatrische inrichting. Toneelgroep Amsterdam is het eerste gezelschap dat het in een theater opvoert. Geregisseerd door Gerardjan Rijnders is vrijwel het hele gezelschap te zien, aangevuld met gasten. In het Transformatorhuis, t/m 31 mei (19 uur). 'Het is alsof Rijnders in één vloeiende beweging volumeknop, lichtregelaar en afstandsbediening tegelijk hanteert. Op dit nogal beladen en overladen monument van Norèn heeft deze werkwijze een adembenemende uitwerking.' (Hein Janssen).

De Trust speelt in het eigen theater De probleemcomponist, waarmee boekhandelaarster en radiomaakster Maria Heiden debuteert als toneelschrijfster. Gastregie: Erik van Zuylen. Tot en met 31 mei.

Stichting Comedia speelt 'Koppen dicht', zoals Justus van Oel 'Noises off' van Michael Frayn vertaalde. Een komedie over toneelspelen en toneelspelers. Van 27 mei t/m 7 juni in het Nieuwe de la Mar.

Arnhem

InDependance presenteert als uitsmijter van dit theaterseizoen in de Schouwburg Nachtschaft, een programma waarin negen kunstenaars uit Arnhem een kijkje bieden in hun werkruimte. Met medewerking van beeldende kunstenaars, dansers, een componist, een kledingontwerper en een zangeres. Op 22, 23, 24, 29, 30 en 31 mei, om 19 uur. De 25 gulden entree is voor de maaltijd die wordt geserveerd.

't Is weer makrelentijd is 'een komedie op leven en dood', een bewerking van 'Play Strindberg' van Dürrenmatt door Theater Het Hof. Joop van der Linden regisseert Caroline Almekinders, Michiel Kerbosch en Joop van der Linden, op 22 en 23 mei try-outs, 24 mei première, daarna t/m 4 juni.

Den Haag

In het Appeltheater t/m 14 juni De Driestuiversopera van Bertolt Brecht, op muziek van Kurt Weil. De Appel wordt geregisseerd door Aus Greidanus.

Groningen

Ter gelegenheid van de officiële opening van het Academisch Ziekenhuis maakte Dogtroep de speciale theaterproductie Adder zonder gras. Voorstellingen tot en met 6 juni in de monumentale ontvangsthal.

Haarlem

Henry heet de solovoorstelling van en door Peter De Graef, die hij samen met Arne Lievens regisseerde. Vanavond in de Toneelschuur. 'In Vlaanderen is Henry een hit (...) Wie dit fenomeen wil zien, moet snel zijn. De manier waarop hij met taal omgaat en de intensiteit waarmee hij het publiek bestookt, is ongeëvenaard.'

(Marian Buijs)

Leiden

In de voormalige Universiteitsbibliotheek op het Rapenburg zaterdag de première van Kingcorn, van Hollandia-acteur Bert Luppes. Hij speelt een arbeider die een lege meelfabriek beheert en vertelt over vroeger en nu. Voorstellingen t/m 1 juni. In de raadszaal van het stadhuis presenteert Hollandia, Twee stemmen, twee monologen van Marguerite Duras en Pier Paolo Pasolini, gespeeld door Betty Schuurman en Jeroen Willems. Eveneens tot en met 1 juni.

Rotterdam

Het Nationale Toneel speelt Handke's Het uur waarop wij niets van elkaar wisten. Het hoofdpersonage is een plein, bevolkt door zestien acteurs die samen tweehonderd personages spelen. Een regie van Ger Thijs. Tot en met 24 mei in Hal 4. 'Ger Thijs koos in zijn regie voor humor en vitaliteit, niet voor de verheven esthetiek die bij Handke op de loer ligt.' (Marijn van de Jagt)

Utrecht

Vrijdag in de Paardenkathedraal (Veeartsenijstraat 155) de première van De wonderbaarlijke nacht van de Poolse toneelschrijver Slawomir Mrozek. Twee ambtenaren, Riny en Will, maken samen een dienstreis en zitten elkaar flink dwars, tot een 'geheimzinnig jongmens' hun wereld op zijn kop zet. Een regie van Dirk Tanghe. Vrijdag première, daarna t/m 7 juni (op 6 juni een extra nachtvoorstelling).

Tournee

Arie de Mol regisseert bij Fact De Naakte Stad, drie manieren om te overleven, een voorstelling waarin 'De Broodwinkel' van Brecht, 'De Rechtvaardigen' van Camus en een nieuwe tekst van Paul Feld zijn verwerkt. Over morele waarden en politieke keuzes tijdens een tocht door de 'naakte stad'. In de Rotterdamse Schouwburg op 22 (première), 23 en 24 mei; van 27 t/m 31 mei in Amsterdam (Frascati).

De Bisproduktie Gimmick! naar het boek van Joost Zwagerman is vanavond te zien in Nijmegen (O42), zaterdag in Alkmaar (Provadja), 27 mei in Leeuwarden (Theater Romein) en 29 mei in Groningen (Kruithuis).

De Wetten van Kepler brengt Macbeth van William Shakespeare, het sluitstuk van een drieluik over de mens in oorlog. Een regie van Wim Berings. Vanavond 22 mei en vrijdag 23 mei in Den Haag (Theater a/h Spui), zaterdag in Leiden (LAKtheater), 25 mei in Eindhoven (Virusfestival), 27 t/m 31 mei in Amsterdam (de Brakke Grond).

Leny Breederveld, René van 't Hof en Beppie Melissen vormen samen Theatergroep Carver en spelen Fred. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), 23 en 24 mei in Arnhem (Schouwburg), 28 en 29 mei in Utrecht (Blauwe Zaal), 30 en 31 mei in Eindhoven (Plaza Futura).

Het Nationale Toneel speelt Titus Andronicus van William Shakespeare, in een regie van Johan Doesburg. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg) en laatste voorstellingen op 23 en 24 mei in Groningen (Stadsschouwburg). 'Van Doesburg heeft een voorliefde voor het thema geweld, en voor theatraal geweld als uiting daarvan. Beide aspecten zijn in Titus Andronicus volop aanwezig, maar subliem gedoseerd dit keer. Het maakt deze productie tot een van de meest memorabele Shakespeare-opvoeringen van de laatste jaren.' (HJ)

Leonard Frank regisseerde het stuk De IJsman Kome bij Theater van het Oosten, een bewerking van Ger Apeldoorn en Harm Edens van Eugene O'Neills 'The Iceman Cometh' uit 1939. Vrijdag in Heerlen (Stadsschouwburg), op 29 mei in Groningen (Stadsschouwburg), 31 mei in Breda (Chassé Theater).

De Gebroeders Flint brengen de muziektheatervoorstelling 'Dief van Liefde', gebaseerd op het omvangrijke oeuvre van Hugo Claus. Het stuk wordt begeleid door pianist Paul Prenen en klarinettist Michel Marang. Vanavond in Leiden (Laktheater), vrijdag in Tilburg (Schouwburg), 27 mei in Arnhem (Schouwburg), 28 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg), 29 mei in IJmuiden (Witte Theater) en tot slot op 30, 31 mei en 1 juni in Groningen (Kruithuis).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden