THEATER

Tournee..

Wilhelmina: je maintiendrai van Ton Vorstenbosch. Met een glansrol voor Anne-Wil Blankers als vorstin: 'Blankers zet haar sterke persoonlijkheid af tegen haar personage en dat levert adembenemend toneelspel op.' (Hein Janssen). Vanavond en vrijdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), op 12 en 13 september in Breda (Chassé Theater), op 16 september in Schiedam (Theater a/d Schie), op 17 september in Tiel (Agnietenhof).

In reprise bij De Paardenkathedraal: De wereldverbeteraar van Thomas Bernhard in een regie van Dirk Tanghe. 'Het was lang niet gebeurd, maar ineens kwam het weer, dat prikkelende gevoel achter de ogen, onmiddelijk gevolgd door een paar dikke tranen die over de wangen naar beneden sijpelden.' (Hein Janssen) Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), op 24, 25 en 26 september in Antwerpen (Bourla Schouwburg), op 27 september in Delft (De Veste).

Het Zuidelijk Toneel pakt de draad weer op van een reeks Romeo en Julia-voorstellingen. Een bewerking van Peter Verhelst, een regie van Ivo van Hove. Op 9 en 10 september in Eindhoven (Stadsschouwburg), op 11 en 12 september in Arnhem (Schouwburg), op 15 september in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), op 16 en 17 september in Utrecht (Stadsschouwburg). 'Van Hove heeft deze nogal morbide bewerking van het meest romantische stuk aller tijden in een ijzingwekende vorm gegoten.' (Hein Janssen)

Actrice Will van Kralingen en acteur Edwin de Vries spelen het echtpaar Marianne en Johan in Scènes uit een huwelijk van Ingmar Bergman. Tot en met 3 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui) van 6 t/m 17 oktober in Amsterdam (Nieuwe de la Mar).

Hollandia speelt De drie mannen van Ypsilanti. Regisseur Peter de Graef baseerde het stuk op de case van drie schizofrenen die ieder beweren Jezus te zijn, en elkaar voor gek verklaren. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Brakke Grond.

De gebroeders Flint hernemen ter gelegenheid van het Slauerhoffjaar Alleen in mijn gedichten kan ik wonen. Van 11 t/m 14 september in Amsterdam (het eigen theater De Roode Bioscoop, Brouwersgracht 280; maandag een speciale voorstelling t.g.v. geboortedag Slauerhoff), 16 september in Oosterhout (De Bussel), op 17 september op Schiermonnikoog (Hervormde Kerk), op 18 september in Vlieland (Hotel Bruin), op 19 september in Amersfoort (De Lieve Vrouw), op 20 september in Den Haag (Letterkundig Museum) op 22 september in Haarlem (Toneelschuur), op 23 september in Den Bosch (Azijnfabriek), op 24 september in Eindhoven (Studium Generale), van 29 september t/m 4 oktober in Amsterdam (Bellevue).

Drie mannen besluiten gezamelijk een eind aan hun leven te maken. Ze slikken tegelijkertijd een zelfmoordpil, waarna ze nog een uur te leven hebben. De Gladiolen wordt gespeeld door Luc van Esch, Hans Maas en Job Redelaar, geregisseerd door Moniek Merkx. Tot en met 13 september in het Veemtheater.

In Leem speelt Jobst Schnibbe een Duitser die in Nederland leeft. Een productie van Douk Douk, met een tekst van Hendrik Koebrugge. Tot en met 20 september in het Gasthuis.

Amsterdam

Het Theaterfestival dat nog t/m 13 september duurt biedt nog de volgende voorstellingen: Hamlet door De Trust, Faust Twee door 't Barre Land, en Ja ja maar nee nee door DitoDito. Op 12 september speelt Tom Lanoye een solovoorstelling op basis van zijn toneeltekst Ten Oorlog!. Diezelfde avond wordt in de Stadsschouwburg Amsterdam de Grote Theaterfestivalprijs uitgereikt.

In Frascati vanavond, vrijdag en zaterdag Frankula door Michael Laub. Met citaten uit beide griezelklassiekers.

STOMP, het ensemble dat van vuilnisbakken en bezemstelen spraakmakende percussieinstrumenten weet te maken, staat t/m zondag in Carré.

Het Oranjehotel speelt opnieuw De Nieuwe Tijd, een stuk van Jeroen van den Berg in een regie van Ivar van Urk. Van 15 t/m 18 september in De Brakke Grond.

Den Haag

In de theaterreis Wonderbaarlijk Den Haag voert een gids de bezoeker per bus langs twaalf verrassende plekken in twaalf theaters. Een idee van John Reinders en Paul Vermolen i.s.m. Theater aan het Spui, t/m zondag.

Vermoorde onschuld is een scherp en hier en daar hilarisch portret van een 14-jarig meisje dat zichzelf te pletter springt op een betonnen zwembadbodem. Carola Arons bewerkte de gelijknamige debuutroman van Karin Overmans voor theater. Voorstellingen t/m 3 oktober in Theater Branoul, première vanavond.

In 'Apollien, een toneelstuk' door Theater 90 & Jeugdtheaterschool Rabarber, geschreven door Hafid Bouazza, wordt een jonge Marokkaan achtervolgd door beelden uit zijn kindertijd. Dan ontmoet hij Apollien, zijn droomvrouw. Van 15 t/m 18 september in Theater a/h Spui.

Diever

De Drentse Toneelvereniging Diever speelt in het openluchttheater De getemde feeks van Shakespeare. Voorstellingen t/m 12 september. Informatie: VVV Diever 0521-591167.

Eindhoven

Twintig jongeren presenteren zich in Leonce & Lena van George Büchner, een co-productie van Theaterplan en Stadsschouwburg Eindhoven, 11 t/m 13 september in de Stadsschouwburg.

Groningen

Het Noord Nederlands Toneel speelt De Pelikaan van August Strindberg in de Machinefabriek. Een stuk over gebroken mensen in een gebroken gezin, in een regie van Peter Eversteyn en een vertaling van Karst Woudstra. Tot en met 26 september.

Heerlen

Cultura Nova 1998 biedt zaterdag en zondag nog 'Sterk water', beeldend danstheater van Telder.

Loevestein

Frances Sanders regisseert Hora Ruit, een theaterspektakel op Slot Loevestein over het leven van Hugo de Groot, t/m zondag. Kaarten via de VVV's en het Uitbureau.

Middelburg

Tot en met 27 september op de Zeeuwse eilanden het tiende Zeeland Nazomer Festival. De productie De Dijk door De Zee verhaalt over de overwinning van het land op het water. Met Petra Laseur, geregisseerd door Kees Scholten. Voorstellingen spelen zich af bij Kats, achter de Oosterscheldedijk op 10, 11 en 12 september. Informatie: tel. 0118-

659659.

Rotterdam

Rotterdam staat van 10 t/m 25 september in het teken van vele 'kunst en cultuursensaties' tijdens 'September in Rotterdam' waarmee de stad haar culturele seizoen opent. Een opsomming:

In Witte de With op 13, 15 en 16 september: Het Rotterdam Projekt: tijdens een Hollandiase maaltijd worden gesprekken opgedist die regisseur Johan Simons en Craigie Horsefield van Theatergroep Hollandia voerden met drie generaties aardappelverkopers, hun familie en hun buren uit het dorpje Strijen-Sas. Om 18 en 21 uur, reserveren tel. 010-4110144.

Regisseur Mechtild Prins, beeldend kunstenaar Herman Helle, de theatermakers Pauline Kalker, Arlène Hoornweg, Hein Verhees en geluidsmaker Ruud van der Pluym maakten de voorstelling Stad in de schuur waarin wordt geprobeerd grip te krijgen op de mythe van 'het platteland'. Van 14 t/m 20 september in de Rotterdamse Schouwburg, première dinsdag.

In de lege havenloods St.Job II speelt Fact t/m 20 september Westkaai van Bernard-Marie Koltès, in een regie van Ola Mafaalani. Over een kleine crimineel, omringd door verlopen familieleden, die niets anders rest dan 'regenwater uit de vuilnisbakken te drinken en natgezeken onder een rioolpijp te verrekken.'

Regisseur Jan Lauwers van Needcompany gaf met zijn voorstelling Caligula, No Beauty for me there where human life is rare (part one) een toneelmatig antwoord op de 'Documenta X' in Kassel. Op 18, 19 en 20 september is het stuk te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Tot slot in het 'September in Rotterdam'-programma Twenty four Seven: de Witte de Withstraat is van 18 t/m 20 september het decor van 48 uur non stop cultuur met veel interactief theater. Zo regisseert Roy Faudree Chuck, die twee dagen lang gestoord mag worden in zijn hotelkamer, en kan 48 uur lang gebeld worden naar Radio 24/7, het lokale radiostation van de Witte de Withstraat. Voor informatie en reserveringen van 'September in Rotterdam'-programma: tel. 010.2312193. of via de website www.rotterdamfestivals.nl.

Het Rotterdams Centrum voor Theater viert zijn 10-jarig bestaan met de voorstelling Faust deel een en twee van Von Goethe, een bewerking en regie van Paul Röttger die vijf uur in beslag zal nemen. Tot en met 27 september om 19 uur (inclusief maaltijd), in het Rotterdams Centrum voor Theater aan de Mathenesserdijk 293. Reserveren: tel. 010-4773891.

Utrecht

Utrecht houdt zaterdag haar Uitfeest, dat de opening van het culturele seizoen markeert. Het programma is tweeledig: tussen 12 en 17 uur houden zo'n honderd culturele instellingen waaronder Rasa, Huis a/d Werf en Vredenburg open huis; daarnaast op de Neude vanaf 16 uur een feestelijk programma met optredens van o.a. Ilse Delange & Band (19 uur), Bal Moderne (21 uur), Solex en Caesar (23.15 uur).

Het Groot Chinees Staatscircus staat t/m 20 september in een tent op het Jaarbeursplein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden