Theater

Hunker, 'Crave', van Sarah Kane, in reprise bij Het Vervolg. Een 'hartstochtelijke levenskreet' en een 'hilarisch gevecht om aandacht' door Marie-Christine de Both, Mieneke Bakker e.a....

Leonce en Lena van George Büchner door De Roovers en muziektheatercollectief Walpurgis. Op 9 en 10 mei in Haarlem (Toneelschuur), 11 mei in Dordrecht (Kunstmin).

Allemaal indiaan van Alain Platel en Arne Sierens door Victoria en Les Ballets C. de la B. Een blik op het chaotische leven van twee gezinnen. Op 5 en 6 mei in de Rotterdamse Schouwburg.

Macbeth van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam

met Pierre Bokma en Marieke Heebink als Macbeth en zijn Lady. Regie: Gerardjan Rijnders. Van 5 t/m 8 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg), 10 mei in Leeuwarden (De Harmonie), 12 en 13 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

Tegenwoordig/Aanwezig, Vlaams festival in Amsterdam. Met onder meer 'Club Astrid' van Lies Pauwels door Victoria, 3 mei in de Brakke Grond; 3 en 4 mei in de Melkweg 'Tik', naar Tsjechovs 'Drie Zusters', door Gordijnen voor Konijnen, een Vlaams theatercollectief; op 4, 5 en 6 mei in het Gasthuis 'Nipper' van Artisjok/Nultwintig, geregissseerd door Liesbeth Gritter, Mette van der Sijs.

Duet door Yahya Gaier en Susan Gritzman (Cosmic) in regie van Loes van der Pligt. Een verliefd stel leert elkaar pas echt kennen als er een klein ongelukje gebeurt. Vanavond in Maastricht (Huis van Bourgondië), zaterdag in Tilburg (De Vorst), maandag in Amsterdam (Bellevue), 10 mei in Leeuwarden (Romein).

Rhodos/de trilogie/'In Holland staat een huis' door Monk. Een tekst van Eric de Vroedt i.s.m. Ton Kas. Vanavond t/m zaterdag in Fracati, Amsterdam, 10 mei in Arnhem (Schouwburg).

Berichten, in het kader van 'Cement 2001': presentaties op verschillende locaties tijdens een wandeling door de stad. Op 8, 9, 11 en 12 mei vanaf De Vorst in Tilburg (tel. 013-5433127).

Temple, Taylor & Garland, lunchvoorstelling van Bodil de la Parra over Shirley Temple, Elizabeth Taylor en Judy Garland op vergevorderde leeftijd. Regie: Matthijs Rümke. Vandaag t/m 20 mei om 12.30 uur in Theater Bellevue, Amsterdam.

Arabië van Koos Terpstra (tekst/regie) door Noord Nederlands Toneel. Een confrontatie tussen twee heren op leeftijd: Khalil Shawky uit Irak en zijn Nederlandse collega-acteur Jurg Molenaar. Met Faris Shawky als tolk. Vanavond t/m 12 mei in De Machinefabriek, Groningen.

Eau Rouge van Paul Pourveur, een Gasthuisproductie, geregisseerd door Alexandra Koch. Over het verlangen voluit te gaan. Vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster), vrijdag in Utrecht (Kikker), 8 mei in Den Haag (Theater a/h Spui), 10 mei in Goes ('t Beest).

Kleine Alice van Edward Albee door het Nationale Toneel in regie van Victor Löw. Nog t/m 5 mei in Theater a/h Spui, Den Haag.

Familie Tót van István Örkény, absurdistische voorstelling door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Op 8 en 9 mei in Groningen (Stadsschouwburg), 10 mei in Veenendaal (De Lampegiet).

Eva Bonheur van Herman Heijermans door Het Vervolg met Mieneke Bakker in de titelrol. Vanavond en vrijdag laatste voorstellingen in Derlon Theater, Maastricht.

Neanderdal van Rob de Graaf en Marien Jongewaard door Nieuw West. Vier jongemannen putten zich uit in agressief nihilisme. Op 3 en 4 mei in Den Haag (Korzo), 25 en 26 mei in Rotterdam (Schouwburg).

De straat en het struikgewas, een tekst van Armando over de dagelijke oorlogsrealiteit door de ogen van een jongen van 15 jaar. Door Wim van der Grijn (De Tijd), in regie van Lucas Vandervost. 3 en 4 mei in Haarlem (Toneelschuur), 5 mei in Leiden (Schouwburg) en tot slot op 8 mei in Zwolle (Odeon).

Waarom. . . Daarom, een tekst van Nathalie Sarraute over vriendschap, door Van Houts en De Ket. 19 mei in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot 22 t/m 25 mei in Amsterdam (De Brakke Grond).

De Trojaansen door het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Met Ria Eimers, Joke Tjalsma, José Kuijpers, Marlies Heuer e.a. Van 4 t/m 25 mei in Schiecentrale (Lloydstraat 5), Rotterdam.

Lulu van Wedekind door de Theater Compagnie in regie van Theu Boermans. Met Halina Reijn als de vrouw die al het vrouwelijke in zich verenigt. Vanavond t/m 26 mei in het Compagnietheater, Kloveniersburgwal in Amsterdam.

Hendrik en Wilhelmina van Ton Vorstenbosch met Jan Derksen en Vorstenbosch als het koninklijk paar, en Hidde Maas en Annemarie Oster als het echtpaar Van 't Sant. Op 5 mei in Heerhugowaard (De Schakel) en tot slot 8 mei in Kerkrade (Parkstad Theater).

Troost, 'een pijn-, liefde- en gelukshow' door Suver Nuver. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Den Bosch (Theater Bis), 8 mei in Zoetermeer (Stadstheater), 9 mei in Enschede (Concordia) en tot slot op 12 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Vita & Virginia van Eileen Atkins door Caroussel, in regie van Matin van Veldhuizen. Met Nettie Blanken en Trudy de Jong, van 8 t/m 16 mei in Theater Bellevue, Amsterdam en 18 mei tot slot in Alkmaar (De Vest).

Mijn Elektra van Koos Terpstra door Noord Nederlands Toneel. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 9 mei in Kerkrade (Parkstad Theater), 10 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

Het Leven van Galileï van Brecht door het Nationale Toneel. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in IJmuiden (Schouwburg Velsen), 11 mei in Breda (Chassé Theater).

Braak door Titus Tiel Groenestege, Maike Meijer en Han Römer. Over twee zoons die na de dood van hun moeder in één keer volwassen moeten worden. Vrijdag in Middelburg (Schouwburg), 5 en 6 mei in Utrecht (Stadsschouwburg), 8 mei in Roosendaal (De Kring) en 28 mei tot slot in Amsterdam (De Kleine Komedie).

Den Uyl of De vaandeldragers van Don Duyns en Jan Pieter Koch door Growing Up in Public. Op 9 en 10 mei tot slot in Utrecht (Blauwe Zaal).

Leunen door Loes Luca en Jim van der Woude. Een Orkater-voorstelling over afhankelijkheid en verzet, zorgzaamheid en misbruik. Vanavond, zaterdag en zondag in Bellevue, Amsterdam.

Het Huis van Bernarda Alba van Lorca door het Nationale Toneel. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, 7 en 8 mei in Haarlem (Stadsschouwburg), 9 mei in Zaandam (Zaantheater).

Blokhut, familiedrama door Alex d'Electrique met Sam Bogaerts, Aat Ceelen, René van 't Hof e.a. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), 9 t/m 12 mei in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Mexico The Paradise in Me door Mug met de Gouden Tand in regie van Michiel van Erp. Met Maureen Teeuwen en Malou Gorter. Vanavond in Leiden (LAKtheater), 4 mei in Alkmaar (Provadja), 8 t/m 19 mei in Amsterdam (De Brakke Grond).

Art, een komedie van Yasmina Reza door Paul de Leeuw, Edwin de Vries en Hans Kesting. Drie vrienden krijgen ruzie over een modern schilderij. Alleen in (oude) Luxor, Rotterdam, vanavond t/m 1 juni; extra voorstellingen op 6, 20 en 27 mei om 17 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden