THEATER

De Trust herneemt op 11 februari in een licht gewijzigde cast de succesvoorstelling Drie Zusters van Tsjechov, in een regie van Theu Boermans....

Amsterdam

Jetty Mathurin (voorheen Terborg) speelde in de Surinaamse musical 'Faja' en was Smorie in het tv-programma 'Vrouwenvleugel'. Op 6, 7 en 8 februari staat zij in het Nieuwe de la Mar met de voorstelling Taante komt.

Frans Strijards regisseert De Wilde Eend van Henrik Ibsen. Met onder anderen Porgy Franssen, Trudy de Jong en Nina Deuss. In het Rozentheater vanavond, vrijdag en zaterdag de laatste voorstellingen. 'Met dat gelaagde toneelbeeld, van zijn vaste ontwerpster Stans Lutz, brengt Strijards de verschillende niveaus bij elkaar waarop Ibsens drama zich afspeelt. En het mooie is, dat hij daarmee de contrasten tussen de acteurs waar hij mee werkte, betekenis geeft.' (Marijn van der Jagt)

De Balie en het Veem Theater presenteren de voorstelling Vier mannen, van de Vlaamse auteur Elvis Peeters, de theatermaker, zanger en schrijver, die onlangs in De Balie werd gelanceerd als 'kleine openbaring'. Michel van Dousselaere regisseert. Na de pauze Doe je hart de groeten, liefste, een tekst van Peeters, gebracht door Kirsten van Dissel. Vanavond, vrijdag en zaterdag in De Balie; van 12 t/m 15 februari in het Veem Theater.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg presenteert Theater van het Hoongelach de voorstelling Het bezoek van de oude dame, van 11 t/m 15 februari.

In het Amphitheater tot en met zaterdag de voorstelling Tasso van Goethe, in een regie van Kees Roorda. Over de ondergang van een jonge dichter, die zich door zijn omgeving tot waanzin laat verleiden.

In de Agnietenkapel van de Universiteit van Amsterdam de vijfde Kabinetsvoorstelling van Ab Gietelink. Een galerij van Amsterdamse wetenschappers trekt aan de bezoeker voorbij: Brouwer, Barleus, Dubois. Tot en met 15 februari.

In Theater Bellevue speelt tot en met zondag Ingepakte Dames, de nieuwe lunchvoorstelling van Leonoor Pauw. Marie wacht al vijftig jaar op een verloren liefde, haar zus Claire net zo lang op een verzetsspeld.

Theater van het Oosten speelt De Thuiskomst van Harold Pinter in een regie van Jeroen van den Berg. Tot en met 15 februari in De Brakke Grond.

In Theater Bellevue geeft Sylvia de Leur op 9 en 16 februari een try-out van haar programma Geluk? Wieso Glück?, over de ingewikkelde, moeizame relatie die de actrice met haar moeder had.

Arnhem

Het Zuidelijk Toneel speelt Flirt, zoals Willem Jan Otten 'Liebelei' van Arthur Schnitzler vertaalde. Over vier jonge mensen die hun houding ten opzichte van de liefde proberen te bepalen. Peter van Kraaij regisseert. Zaterdag in de Schouwburg.

Haarlem

Finale is een Toneelschuurproductie in de serie 'De Debutanten', in dit geval van de jonge regisseuse Jennifer Drabbe. 'Finale' is gebaseerd op 'The Loneliness of the Long-Distance Runner' van Alan Sillitoe en 'De vrouw die tegen de deur aanliep' van Roddy Doyle.

Hilversum

Bewegingstheater Bewth speelt t/m 23 februari (m.u.v. 22) in het pas gerenoveerde Raadhuis van Dudok.

Rotterdam

Het RO Theater presenteert de dans-theatervoorstelling Kermis in de hel (Als het regent en de zon schijnt) door drie actrices en een danser. Koen Augustijnen regisseert. Tot en met 9 februari.

Utrecht

De film 'Wings of Fame' van Herman Koch en Otokar Votocek uit 1990 inspireerde Erik Snel tot de voorstelling Mortal, over herinneringen en vluchtigheid. In Theatercafé De Bastaard (Jansveld 17), van 8 t/m 12 februari.

Tournee

Vrijdag gaat in de Arnhemse Schouwburg de voorstelling De Gekwetstheid is Minimaal ('Contusione è Minima') in première, een productie van Arnhemse Theaterinitiatieven. De Belgische taalvirtuoos Paul Pourveur schreef dit toneelstuk over mannenvriendschap, oorlog en seksueel geweld. Willibrord Keesen regisseert. Van 11 t/m 14 februari in Utrecht (Theater Kikker).

In einem Jahr is een voorstelling gebaseerd op de film 'In einem Jahr mit dreizehn Monden' van Fassbinder uit 1978. Rob de Graaf vertaalde het filmscript over de stervende rechter Erwin Weishaupt. Vanavond in Nijmegen (O'42), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Vanavond gaat in de Oude Foyer Schouwburg in Arnhem het nieuwe toneelstuk Pisstof van Rob de Graaf in première, een zwerftocht langs eilanden die namen dragen als Hoop, Droom of Verwachting. Rob de Graaf regisseert bij InDependance. Tot en met zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 11 t/m 15 februari in Amsterdam (Frascati).

In een coproductie van het Zuidelijk Toneel en Theatergroep Hollandia regisseert Johan Simons Trojaanse Vrouwen van Euripides. De cast bevat zo ongeveer de beste actrices van Nederland en Vlaanderen, onder wie Chris Nievelt, Frieda Pittoors en Elsie de Brauw. Zangeres Astrid Seriese neemt het Koor voor haar rekening. Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), zaterdag in Dordrecht (Theater a/d Parade), op 12 februari in Amersfoort (De Flint).

Hanebuurt heet het nieuwe toneelstuk van Bouke Oldenhof, die eerder naam maakte met het voetbalspektakel 'ABE'. In 'Hanebuurt' vinden twee mannen elkaar op een ziekenzaal in hun gemeenschappelijke verleden. Vanavond in Nieuwegein (De Kom), zaterdag in Drachten (De Lawei), op 12 februari in Arnhem (Schouwburg).

Theater De Korre brengt Wolven huilen van Erik Vlaminck, in een regie van Bob de Moor. Vanavond in Almere (De Roestbak), vrijdag en zaterdag in Haarlem (De Toneelschuur), op 11 en 12 februari in Den Haag (Theater a/h Spui).

Lidwien Roothaan regisseert de voorstelling van Het Groene Balkon, Het huis van Bernarda Alba, naar het verhaal van Federico Garcia Lorca. Vanavond in Utrecht (Schouwburg), 11 februari in Den Haag (Theater a/h Spui), 12 februari in Purmerend (De Purmaryn). 'Roothaan heeft een schitterende ploeg actrices bij elkaar gebracht (. . .) Vanzelfsprekend is het gemak waarmee Juul Vrijdag, die als dienstmeid alles weet en alles hoort, het toneel beheerst. Zij geeft Heuer weergaloos partij; de scènes tussen die twee zijn adembenemend.' (Marian Buijs)

Het Noord Nederlands Toneel speelt De Twaalf Gezworenen van Reginald Rose, over twaalf juryleden die uitspraak moeten doen in een moordzaak. Een regie van André van den Heuvel. Vanavond in Harderwijk (CC), vrijdag in Stadskanaal (Geert Teis), zaterdag in Zwolle (Odeon), op 10 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Ton Vorstenbosch bewerkte de roman De Stille Kracht van Louis Couperus tot een toneelstuk. Met Peter Tuiman, Margo Dames en Linda van Dyck. Op 7, 8 en 9 februari in Amstelveen (CC), 11 februari in Hengelo (Schouwburg), 12 februari in Delft (De Veste).

Antigone speelt De Kersentuin van Tsjechov in een regie van Ignace Cornelissen. Op 11 februari in Gouda (Goudse Schouwburg), 12 februari in Winschoten (De Klinker).

Ingeborg Elzevier schittert in de monoloog Amanda van Walter van den Broeck. Een Mexicaanse vrouw blikt terug op het leven met haar echtgenoot. Zaterdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), op 11 februari in Apeldoorn (Schouwburg), 12 februari in Middelburg (Schouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden