Theater

Het regent van en door Keesen & Co, een posche, soms hilarische voorstelling over het verdwijnen van vanzelfsprekendheden in het leven....

Waar is thuis en hoe kom ik daar door Walpurgis/De Roovers, een drieluik van getuigenissen over het werk van Franz Kafka, J.M. Coetzee en Gy Kurt Regie: Peter van Kraaij. Op 16 en 17 maart in de Brakke Grond in Amsterdam.

Believer door United-C, een zoektocht naar de frictie tussen fantasie en werkelijkheid in een mix van theater en film. Op 16 en 17 maart in Frascati in Amsterdam.

Ik zal zoet zijn van Floris van Delft en vormgever Sjoerd Wagenaar door Het Noord Nederlands Toneel. Locatievoorstelling in de Suiker Unie in Groningen over het geheim van de suikerfabriek. Van 16 t/m 20 maart. Tel. 050-3113388.

vijf theatermonologen over Gerard Spong, Zekeriya G Ayaan Hirsi Ali, Dyab Abou Jajah en Regilio Tuur. Concept: Khaldoun Elmecky. Zondag van 15 tot 22.30 uur eenmalig een marathon van de vijf monologen in Cosmic in Amsterdam.

Yerma van Federico Garci`a Lorca door Tryater. Spaans temperament overspoelt de Friese dorpen en steden de komende weken met deze reisvoorstelling. Tot en met 13 maart in De Lawei in Drachten (premi vrijdag), 16 maart in de Treemter in Balk, 17 maart in It Harspit in Toppenhuizen, 18 maart in It Haske in Joure, 19 maart in De Twine in Grou, 20 maart in Posthuis Theater in Heerenveen.

Amoklauf, theaterdocumentaire van Feico Sobel over geweld op scholen, n.a.v. de gebeurtenissen op het Guutenberg Gymnasium in Erfurt in Duitsland. Tot en met 20 maart in Huis van Bourgondipremi vrijdag.

De Feeks van Shakespeare door Het Groote Hoofd. Met Saskia Temming als de feeks in een stuk 'over het heftige, bloedspannende en geile spel' tussen een man en een vrouw. Tot en met 27 maart in het Compagnietheater in Amsterdam.

Koning Lear van Shakespeare door De Wetten van Kepler. Familietragedie over vaders/dochters en vaders/zonen. Regie: Dominique Hoste. Vanavond in De Poorterij in Zaltbommel, 13 maart in CK Theater in Roermond, 18 maart in de Groene Engel in Oss, 23 maart in het Kruithuis in Groningen.

Kopstoot van Roddy Doyle door Aluin. In een buurtcafinden twee kenners elke maand de strijd aan in een pubquiz. Regie: Erik Snel. Vanavond in De Kom in Nieuwegein, 13 maart in de Lochemse Schouwburg, 16 maart in de Goudse Schouwburg, 17 maart in het Zaantheater in Zaandam, 18 maart in het Parktheater in Alphen a/d Rijn, 19 maart in Schouwburg Amstelveen, 20 maart in de Fransche School in Culemborg, 23 t/m 25 maart in Bellevue in Amsterdam.

Stad 1/Stad 2 door ZT Hollandia, tweeluik over de toekomst van de stad. Stad 1 gaat over 'de-idee-stad';

Stad 2, dat 'de-reality-stad' benadert, volgt in mei. Vanavond in het Gasthuis in Amsterdam, 19 en 20 maart in de Rotterdamse Schouwburg.

Generaal D. door Compagnie Dakar. Regisseur Guido Kleene baseerde zich in deze documentaire voorstelling op interviews met VN-militairen die in Rwanda waren. Vanavond in de Gigant in Apeldoorn, 12 en 13 maart in Kikker in Utrecht, 23 en 24 maart in Theater Romein in Leeuwarden, 27 maart in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Met grote blijdschap, toneelversie van de gelijknamige film van Lodewijk Crijns en Kim van Kooten. Regie: Porgy Franssen. Vanavond in de Tamboer in Hoogeveen, 12 maart in Geert Teis in Stadskanaal, 13 maart in de Kampanje in Den Helder, 16 maart in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, 17 maart in 't Speelhuis in Helmond, 18 maart in de Stoep in Spijkenisse, 19 maart in De Vest in Alkmaar.

School voor vrouwen van Moli door De Kern. Komedie over een jonge vrouw die weigert zich te laten uithuwelijken aan een veel oudere man. Regie: Wim Meuwissen. Op 12 maart in De Goote in Brielle, 13 maart in de Kloostertuin in Woerden, 17 t/m 19 maart in de Doelenzaal in Amsterdam, 23 t/m 27 maart in De Regentes in Den Haag.

Geslacht van Rob de Graaf door Dood Paard. Een bittere komedie over 'het menselijk tekort in een wereld vol overvloed'. Op 11 maart in Plaza Futura in Eindhoven, 12 maart in Lux in Nijmegen, 17 en 18 maart in de Toneelschuur in Haarlem, 20 maart in de Lieve Vrouw in Amersfoort, 24 en 25 maart in Theater Kikker in Utrecht, 26 en 27 maart in het Laktheater in Leiden.

Vrouwen van Picasso van Brian McAvera, monoloog door Will van Kralingen van het Nationale Toneel. Regie: Digna Sinke. Over de drie vrouwen uit het leven van de Spaanse schilder Picasso. Tot en met 10 april in Het Paradijs in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Droomsporen door Toneelgroep Amsterdam naar een filmscript van Andrew Bovell. Regie: Krysztof Warlikowski. Over een groep dertigers die hevig verlangt naar de liefde. Vanavond in Stadsschouwburg Groningen, 17 maart Theater a/h Vrijthof in Maastricht, 18 maart in het Chassheater in Breda, 19 maart in Schouwburg Tilburg, 20 maart in de Rotterdamse Schouwburg, 22 maart in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag; 13 t/m 17 april in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Blauw/Oranje van Joe Penhall door Het Nationale Toneel. Kamerdrama over een schizofreen, die na ontslag uit de kliniek dakloos dreigt te raken. Regie: Peter Tuinman. Tot en met 14 maart in Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam, 16 maart in Stadsschouwburg Groningen, 17 maart in De Kolk in Assen, 18 maart in de Speeldoos in Baarn, 19 maart in het Singer Theater in Laren, 20 maart in de Rijswijkse Schouwburg, 23 maart in Capelle a/d IJssel, 24 maart in De Lawei in Drachten, 25 maart in Schouwburg Arnhem, 26 maart in de Purmaryn in Purmerend, 28 maart in Theater 't Spant in Bussum.

Gaga door Alex d'Electrique, 'een schofterige komedie over de angst van de ene generatie voor de andere'. Als inspiratiebron diende Calderons Leven is een droom. Regie: Ko van den Bosch. Vrijdag in Schouwburg Amstelveen, 13 maart in Stadsschouwburg Utrecht, 17 t/m 20 maart in Theater a/h Spui in Den Haag, 24 maart in het Rabotheater in Hengelo, 25 maart in Cine Sneek in Sneek, 26 maart in de Kampanje in Den Helder.

De Twaalfde Nacht (8+) naar Shakespeare door Laika/RO Theater. Iedereen is verkikkerd op de verkeerde in deze uitbundige familievoorstelling. Regie: Jo Roets. Vrijdag in De Vest in Alkmaar, 14 maart in Schouwburg Tilburg, 16 maart in de Rotterdamse Schouwburg, 19 maart in de Flint in Amersfoort.

De Gesluierde Monologen van Adelheid Roosen, die vrouwen met een islamitische achtergrond interviewde.

Tot en met 14 maart in Frascati in Amsterdam.

De Revisor van Gogol door De Paardenkathedraal. Over een groepje kleinburgers in een slaperig stadje waar plotseling een inspecteur (revisor) op bezoek komt. Regie: Dirk Tanghe en Paula Bangels. Vanavond in de Lawei in Drachten, 20 maart in Stadsschouwburg Eindhoven, 22 en 23 maart in de Goudse Schouwburg, 24 maart in Schouwburg Odeon in Zwolle, 25 en 26 maart in Stadstheater Zoetermeer.

Vrouwen van Tsjechov van en door JosRuiter. Solo over twee vrouwen die zich allebei op hun manier verbonden voelen met Tsjechov. Op 16 maart in het Fulcotheater in IJsselstein, 18 maart in Schouwburg Tilburg, 21 maart matinee in Theater Bellevue in Amsterdam, 22 maart in De Maaspoort in Venlo, 23 maart in Theater Markant in Uden, 25 en 26 maart in het Bibliotheektheater in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden