Theater

Putlucht van en door Aluin. Hilarisch drama over de toenemende overbodigheid van mannen en hun strijd om hun positie te heroveren....

Bedrog van Harold Pinter door De Appel. Over bedrog in al zijn facetten. Vertaling, regie en spel: Hubert Fermin, Geert de Jong en Hugo Maerten. Vrijdag en zaterdag in het Appeltheater in Den Haag.

Ilias van Oscar van Woensel door Dood Paard. Gebaseerd op Homeros' relaas over de Trojaanse oorlog. Eerste grote zaal-productie. Vrijdag t/m 15 maart in Frascati in Amsterdam.

Baron, Boni en Jolicoeur van Suzanne van Lohuizen door De Nieuw Amsterdam. Over drie gevluchte slaven die de gevaren van het oerwoud trotseren. Zaterdag in het Steigertheater in Nijmegen, 11 t/m 15 maart in Theater Bellevue in Amsterdam.

Shorties door Rotterdams Lef bestaat uit twee stukken: Overbelast en Zoals ik ben gaan beide over vriendschap. Rotterdams Lef bestaat uit negen jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Vanavond en vrijdag (14 en 20.15u) in Hal 4 in Rotterdam (met after-party).

De kant van Swann, eerste deel van een vierluik van Guy Cassiers bij het RO Theater aan de hand van A la recherche du temps perdu van Marcel Proust, in een bewerking van Cassiers en Eric de Kuyper. Tot en met 15 maart in de Rotterdamse Schouwburg.

De dood en het meisje van Ariel Dorfman over de ontmoeting tusen een verzetsstrijdster en de arts die haar martelde. Porgy Franssen regisseert in deze productie van Hummelinck Stuurman o.a. Linda van Dyck, Victor Löw en Peter Tuinman. Vanavond in De Harmonie in Leeuwarden, zaterdag in De Speeldoos in Baarn, 11 maart in De Hanzehof in Zutphen, woensdag in de Stadsgehoorzaal in Kampen.

Koorts, indringende monoloog van Wallace Shawn door Sylvia Poorta, die na enkele jaren weer in reprise gaat. Een dame uit een gegoed milieu maakt een reis door haar geweten. Vanavond t/m 8 maart om 22 uur in het Compagnietheater, Amsterdam.

Elektra van Sofokles door Productiehuis Rotterdam in regie van Peter Sonneveld. Met Marike van Weelden in de titelrol; Martine Crefcoeur speelt Klytaimnestra. Vanavond t/m 22 maart in de Krijn Boon Studio van de Rotterdamse Schouwburg.

Alles ontstaat in bed, een mimevoorstelling van Olivier Provily over 'duistere poëtische emotie', en 'het dondert in het land, het dondert in bed'. Vanavond t/m 9 maart in Het Veem Theater in Amsterdam.

Frank Lloyd Wright was een goede architect van Ruud van Megen is een voorstelling over karakterloosheid, manipulatie, volgzaamheid, sampling. Met Hans Dagelet, Peter Kuit en Joop van Brakel. Regie: Lodewijk de Boer. Vanavond in de Roestbak in Almere, vrijdag in de Cirkel in Heemskerk, zaterdag in het Kruithuis in Groningen, dinsdag in Stadsschouwburg Eindhoven, woensdag in Ogterop in Meppel.

Voorjaarsontwaken van Wedekind door de Haagse jongerengroep AlbA theaterhuis. Vanavond t/m 22 maart in Korzo, Den Haag.

Rom & Rem van Ricardo Anemaet gaat over de innige vriendschap tussen twee broers die door de komst van een vrouw verstoord dreigt te raken. Regie: Karen Claes. Vanavond t/m 13 maart in Haarlem (Toneelschuur).

De Gelogen Gedachte van Sam Shepard door Theatergroep Oostpool. Jake slaat Beth het ziekenhuis in. Na haar herstel keren ze terug naar hun familie waar niemand elkaar verstaat. Regie: Rob Ligthert. Zaterdag in Schouwburg Tilburg, zondag in Stadsschouwburg Utrecht, dinsdag in de Harmonie in Leeuwarden, woensdag in Schouwburg Deventer.

Onder vrouwen, reprise van muzikale NNT-voorstelling door Wimie Wilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra. Drie vrouwen rekenen keihard af met 'de man'. Vanavond in Alkmaar (De Vest), 7 en 8 maart in Utrecht (Stadsschouwburg).

The Shape of Things van Neil LaBute, werkhuisvoorstelling van het Nationale Toneel, waarin Evelyn haar nieuwe liefde Adam zo weet te manipuleren dat hij zelf gaat geloven in zijn succes. Regie: Ivar van Urk. Vanavond t/m 8 maart in Amsterdam (Frascati), zondag in de Koninklijke Schouwburg (Het Paradijs) in Den Haag .

Othello van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Klassiek drama over jaloezie met Hans Kesting als Othello en Roelant Fernhout als de intrigant Jago. Regie: Ivo van Hove. Vertaling: Hafid Bouazza. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht,vrijdag in Theater a/d Schie in Schiedam, dinsdag in Schouwburg Leuven, woensdag in het Chassé Theater in Breda.

Schicklgruber alias Adolf Hitler van Neville Tranter door Stuffed Puppet Theatre. De laatste uren van Hitler en consorten, verbeeld door virtuoos poppenspel. Vanavond in Stadsschouwburg Utrecht, 7 maart in Wadway in Spanbroek, 11 maart in De Blauwe Kei in Veghel.

Vraagzucht van Jolente De Keersmaeker door Toneelspelersgezelschap Stan. Voorstelling gebaseerd op de dagboekaantekeningen van de Zwitserse schrijver Max Frisch (1911-1991). Vrijdag in Plaza Futura in Eindhoven.

Droom in de Herfst van Jon Fosse door Toneelgroep Oostpool. Een man ontmoet zijn oude geliefde op een kerkhof. Regie: Lidwien Roothaan. Tot en met 30 maart in Huis Oostpool in Arnhem.

Hedda Gabler van Ibsen door De Theatercompagnie. Regie: Theu Boermans. Hedda is ongelukkig in haar huwelijk en droomt van haar grote jeugdliefde. Met Tjitske Reidinga en Carice van Houten. Vrijdag in het Park in Hoorn, zaterdag in het Stadstheater in Zoetermeer, woensdag in de Metropole in Almere.

Gloed van Sándor Márai, in een bewerking van Ger Thijs. Ursul de Geer regisseert Eric Schneider, Dries Smits en Heleen Pimentel in dit stuk over vriendschap, liefde, wraak, trouw en schuld. Vanavond in Het Kruispunt in Barendrecht, zaterdag in de Rijswijkse Schouwburg, dinsdag in De Lampegiet in Veenendaal, woensdag in Schouwburg Amstelveen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden