Theater

Anna, Hanna en Johanna door Theatergroep de Kern, een bewerking van de gelijknamige roman van Marianne Fredriksson over drie vrouwenlevens....

Hommage aan Guus Vleugel, zondag om 15 uur in Theater Bellevue in Amsterdam brengen o.a. Ton Vorstenbosch, Annemarie Oster en Marjan Berk een hommage aan tekstdichter Guus Vleugel, die vijf jaar geleden overleed. Met videobijdragen van Adèle Bloemendaal, Jasperina de Jong en Kitty Courbois.

Arabische nacht van Ronald Schimmelpfennig door Productiehuis Brabant/'t Bos Theaterprodukties. Vertaling Carel Alphenaar. Over vijf bewoners en hun gedachten in een doorsnee flat in een buitenwijk. Regie: Matthijs Rümke. Vanavond in De Vorst in Tilburg, zaterdag in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel, 14 t/m 18 oktober in Bellevue in Amsterdam (première woensdag).

Zootopia, een Toneelschuurproductie geschreven en geregisseerd door Emanuel Muris over drie mensen voor wie fictie en werkelijkheid niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Van 9 t/m 18 oktober in de Toneelschuur in Haarlem, première woensdag.

Lears oog van en door Hotel Modern. Een theatrale roadmovie met zeven acteurs, 33 maquettes en 10 gekleide poppetjes, gebaseerd op Shakespeares King Lear. Vrijdag en zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, 13 t/m 18 oktober in De Brakke Grond in Amsterdam.

Medea van Euripides door Generale Oost. Het klassieke verhaal van de bedrogen vrouw die om haar man te pijnigen, haar eigen kinderen doodt. Regie: Martine van As. Van 9 t/m 17 oktober in Theater a/d Rijn, première zaterdag.

Zeg 'ns AAA, theaterversie van de befaamde televisie-reeks van de VARA over een artsengezin en hun werkster. Vanavond in Schouwburg Cuijk, 10 t/m 12 oktober in de Flint in Amersfoort (première zondagmiddag), 14 en 15 oktober in De Nobelaer in Etten-Leur.

Puur/Ik lief door Theater Stap, vertrekpunt voor deze intieme collage was de directe, pure stijl die verstandelijk gehandicapten hanteerden voor liefdesgedichten, in de documentaire Ik lief van Lies Van Assche. Van 9 t/m 11 oktober in De Brakke Grond in Amsterdam.

Herenleed van Cherry Duyns & Armando door Josse de Pauw en Tom Jansen, die met het materiaal van de beroemde tv-sketches van Herenleed aan de slag gingen. Op 10 en 11 oktober in De Brakke Grond in Amsterdam.

Couleur Locale van Eric de Vroedt door Monk. Vier Nederlanders op vakantie in een Derde Wereldland. Reprise. Op 10 en 11 oktober in Theater Bis in Den Bosch.

J.C. Superman van Tom de Ket door Suver Nuver, een soul-opera over een familie, waar het behoorlijk uit de hand loopt. Regie: Moniek Merkx. Met gastspelers Joop van Brakel, Rogier Schippers, Joke Tjalsma en Kathenka Woudenberg. Vanavond in het Posthuis Theater in Heerenveen.

Het licht in de ogen van Ger Thijs door Hans Croiset en Annet Nieuwenhuijzen, die met deze voorstelling hun vijftig-jarig toneeljubileum vieren. Van 10 t/m 13 oktober in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, 14 oktober in Stadsschouwburg Utrecht.

Het Bewijs van David Auburn, Joop van den Ende-productie met o.a. Carice van Houten en Jules Hamel. Regie: Peter Oosthoek. Over een jonge vrouw die wordt opgescheept met de (geestelijke) erfenis van haar vader, een beroemd wiskundige. Tot en met 31 oktober in het Compagnietheater in Amsterdam; tournee.

Naar de vuurtoren, Toneelschuurproductie naar To the Lighthouse van Virginia Woolf. Met Stella Denier van der Gon en Maureen Teeuwen. regie: Nienke Rooijakkers. Zaterdag in De Vest in Alkmaar.

De Varkensfabriek van en door Karim el Guennouni & Mohammed Azaay. Tragiekomedie over de multiculturele samenleving. Regie: Leopold Witte. Zondag in het Ostade theater in Amsterdam.

Eden van Eugene O'Brien door het Groote Hoofd. Tragikomedie over twee mensen die elkaar ooit eeuwige trouw zworen. Met Xander Straat en Ariane Schluter. Regie: Anny van Hoof. Vanavond in Plaza Futura in Eindhoven, vrijdag in Het Kruithuis in Groningen, zaterdag in De Verbeelding in Purmerend, dinsdag in Orpheus in Apeldoorn, woensdag in de Toneelacademie in Maastricht.

Oud Papier van Stany Cretz door Het Vervolg. Het huwelijk van Raymond en Rachel is al jaren niks, het stel verlangt naar een ander bestaan. Regie: Léon van der Sanden. Tot en met 18 oktober in het Derlon Theater. Tel. 043-3507171 (www.hetvervolg.nl).

Kommer door Kassys, bewegingstheatervoorstelling gevolgd door een videofilm over de troosteloosheid van het bestaan. Vrijdag in Stadstheater Zoetermeer, dinsdag in het Grand Theatre in Groningen.

Koken met Elvis van Lee Hall door Het Vervolg. Over een gezin waarvan de vader denkt dat hij Elvis Presley is. Tot en met 11 oktober in De Harmonie in Leeuwarden, 14 t/m 18 oktober in het Rabotheater in Hengelo.

Vleesch door Annette Speelt, zwarte komedie naar de filmklassieker La Grande Bouffe uit 1973. Regie Theo van Gogh. Tot en met 11 oktober in het Rozentheater in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden