Theater

Espr;t van Margaret Edson door De Theatercompagnie. Edson ontving voor dit stuk, dat gaat over een kankerpatiënte en haar ervaringen in het ziekenhuis, de prestieuze Pulitzerprijs....

Potasch en Perlemoer deel 2: op vakantie. Hans Boskamp en Michiel Kerbosch als de eeuwig kibbelende joodse compagnons. Van 7 t/m 9 december in de Meervaart in Amsterdam, première zaterdag.

Garmisch-Partenkirchen, een wintervertelling van Frank Houtappels als lunchvoorstelling in Bellevue in Amsterdam. Met Elsje de Wijn, Carla Mulder, Joep Onderdelinden en Yolanda Entius. Van 4 t/m 30 december, première zondag.

Geknaag is een culinaire show van schrijver Ronald Giphart en meesterkok Pierre Wind, die tussen de gangen door gesprekken voeren met uiteenlopende gasten. Verder zijn er productentests en wordt het diner ter plekke op het podium bereid. Op 9 december in Tivoli in Utrecht.

Antigone van Jean Anouilh door O.D.C.P. Spectacles/La Compagnie du Loup, Franstalige voorstelling van een klassiek drama in een existentialistisch kader. Op 10 december in Stadsschouwburg Amsterdam.

25 Jaar Toneelgroep Het Volk wordt gevierd met een tentoonstelling van decors, requisieten en parafernalia, en de presentatie van het jubileumboek 'Het Volk, Het Mannelijk Onvermogen in 8 toneelstukken'. Zondagmiddag in De Fietsznfabriek in Haarlem. Tel. 023-5362654 (www.fietsznfabriek.nl).

Antigone van Jean Anouilh door De Wetten van Kepler is hernomen. Een voorstelling over een meisje op de drempel van volwassenheid. Een regie van Dominique Hoste. 'Onthutsend en glashelder in haar eenvoud' schreef Marian Buijs in 1998 over deze voorstelling. Op 6 en 7 december in Theater Bis in Den Bosch, op 12 december in 't Klooster in Nuenen.

Driekoningenavond van Shakespeare door Toneelgroep De Appel. Aus Greidanus regisseert vrijwel het volledige Appel-ensemble met o.a. Sacha Bulthuis, Hubert Fermin, Geert de Jong en Mirjam Stolwijk. Alles en iedereen in dit poëtische muzikale stuk zindert van liefde en verlangen. Tot en met 30 maart In Appeltheater Den Haag.

Lumumba-bah van en door Nadine Lavern en Sam Bogaerts, gebaseerd op het leven van Patrice Lumumba, de eerste gekozen premier van Congo, die ruim dertig jaar geleden werd vermoord. Tot en met 8 december in De Brakke Grond in Amsterdam.

De tweeling van Tessa de Loo door 't Bos. Over de vroeg uit elkaar gehaalde tweeling Loote en Anna, die, zo blijkt later, ook figuurlijk uit elkaar zijn gegroeid. Tot en met 15 december in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Mind the Gap van Stefan Hertmans door Toneelgroep Amsterdam/Kaaitheater. Drie Griekse mythische vrouwen, Antigone, Klytaemnestra en Medea, klagen de Man aan. Een regie van Gerardjan Rijnders. Van 11 t/m 15 december in Stadsschouwburg Amsterdam.

Coriolanus van Shakespeare door Dood Paard in een nieuwe vertaling van Manja Topper en Kuno Bakker. Centraal staat generaal Coriolanus die in conflict komt met zijn eigen stad en zijn karakter. Op 13 december in het Grand Theatre in Groningen.

Orestes van Euripides door het Nationale Toneel. Een regie van Agaath Witteman, vertaling van Gerard Koolschijn. Over Orestes die zijn moeder vermoordt en de toorn van de wraakgodinnen op de hals haalt. Met Michel Sluysmans als Orestes. Tot en met 15 december in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Midsummernightsdream van Shakespeare door De Paardenkathedraal in een regie van Dirk Tanghe. Met elfen en hertogen, ezels en leeuwen, vurige geliefden en teleurgestelde zielen. Op 7 en 8 december in Theater a/d Parade in Den Bosch.

Eva Bonheur van Herman Heijermans door Het Vervolg. Een familie werkt zichzelf in de nesten door met geleend geld op de beurs te speculeren. 'Op en top Hollands drama' (Hein Janssen). Vanavond in Meppel (Ogterop), vrijdag in Emmen (Muzeval), zaterdag in Drachten (De Lawei), zondag in de Rotterdamse Schouwburg, dinsdag in Cuyk (Schouwburg), woensdag in Leiden (Schouwburg).

Doek van en door De Nieuw Amsterdam, een voorstelling over ouderdom. Regie Aram Adriaanse. Vrijdag in Theater a/h Spui in Den Haag, zondag in CC Holendrecht in Amsterdam.

Flus door De Daders/Jan Langedijk. In een hoorspelstudio zijn vier mensen in de weer met voorwerpen, meubelen en microfoons. Zaterdag in het Lux Theater in Nijmegen, van 20 t/m 22 december in Frascati in Amsterdam.

Varkens/Boeren door Zuidelijk Toneel Hollandia, twee stukken over de Brabantse varkensboeren: 'Nageslacht' van Kamiel Vanhole en Josse de Pauw gaat over een boerin en haar overgebleven varken. 'Truus en Connie' is een theatertekst gebaseerd op interviews van Lex Bohlmeijer met varkensboerinnen. Tot en met 16 december in de Verkadefabriek aan de Tramkade in Den Bosch.

John Gabriel Borkman van Henrik Ibsen door Toneelgroep Amsterdam. Ex-bankdirecteur slijt zijn dagen in eenzaamheid in een luxueuze villa. Regie: Mirjam Koen. Vrijdag in Almere (Metropole), zaterdag in Middelburg (Stadsschouwburg), dinsdag in Hoorn (Het Park), woensdag in Den Helder (De Kampanje).

Pi, Po, Pu, Pa & Pé door Carver. Voor het eerst brengt Carver een reeks voorstellingen in feuilletonvorm. Elke twee weken een nieuwe aflevering over het wel en wee van een muizenfamilie. Idee en spel van Beppie Melissen, Leny Breederveld en René van 't Hof. Van 11 t/m 22 december in Amsterdam (Bellevue).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden