THEATER

Tournee..

Omhoog die stok! is een nieuwe zomerkomedie van Hetty Heyting over een majorettevereniging. Met Peer Mascini, Nelly Frijda, Elsje de Wijn, Carla Mulder, Joep Onderdelinden, Jérôme Reehuis e.a. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Roosendaal (De Kring), zaterdag in Hasselt (Cultureel Centrum), 23 t/m 28 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Guy Cassiers regisseerde Kasimir en Karoline van Horvath. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 20 en 21 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg), 24 mei in Groningen (Stadsschouwburg), 25 mei in Zoetermeer (Stadstheater).

In Alles wat het geval is overtreden drie vrouwelijke wetenschappers de wetten van de logica in een zoektocht naar onsterfelijkheid en de biochemie van de liefde. Door Maartje van den Brink, Irma Nijenhuis en Kaat van Zomeren. Vanavond in Rotterdam (Theater Lantaren/Venster), 19 en 20 mei in Den Haag (Korzo).

Sam Bogaerts regisseert Malpertuis-acteurs Bet André, Jurgen Delnaet, Han Kerckhoff en Maaike Cafmeyer in Wachten op Godot van Samuel Beckett. Vanavond in Helmond ('t Speelhuis), vrijdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 23 mei in Groningen (Stadsschouwburg), 24 mei in Haarlem (Toneelschuur).

De roman 'Kleuren van verschrikking' van Jordan Ivantsjev werd bewerkt tot Kaalslag, een voorstelling over een 'posttotalitaire staat waar iedere beschaving is weggevallen en slechts een huiveringwekkende nachtmerrie rest die ''vlucht'' heet'. Door Tevengebroed, in regie van Bart Klever. Vrijdag en zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 24 t/m 27 mei in Amsterdam (De Balie).

De Wetten van Kepler speelt Everzwijn, een bewerking van 'Richard III' van Shakespeare door Hugo Claus. Vanavond in Breda (Chassé Theater), 19 en 20 mei in Leiden (LAKtheater), 24 mei in Valkenswaard (De Hofnar), 25 en 26 mei in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot 27 mei in Den Bosch (Theater Bis).

De Tweeling naar het boek van Tessa de Loo met Yvonne van den Hurk, Els Ingeborg Smits, Trudy de Jong en Wivineke van Groningen. Zaterdag in Spijkenisse (De Stoep), 22 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg) en tot slot op 26 mei in Uden (Markant).

Victoria goes Wilde door Theatergroep De Kern, vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Groningen (De Oosterpoort), 23 mei in Nijmegen (Stadsschouwburg).

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Regie van Edwin de Vries. Vanavond in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), vrijdag in Waalwijk (De Leest), 24 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade), 25 en 26 mei in Arnhem (Schouwburg).

Amsterdam

De voorstelling Dead nor Alive van Audrey Helwes (concept, regie, dans) en Marlies Hamelynck (spel) is geïnspireerd op het schilderij 'Dood in de Ziekenkamer' van Edvard Munch. Een oude vrouw vertelt op haar sterfbed zonder gêne de waarheid aan een jonge vrouw, die niet weet waarom ze leeft. Vanavond t/m 28 mei in Het Veem Theater.

In het Gasthuis van 24 t/m 27 mei het tweeluik God woont in Texas en Optimaal, punt en score! van respectievelijk Magne van den Berg en Maartje Vos de Wael.

In de Melkweg van 24 t/m 27 mei Tergend langzaam wakker worden, een bewerking van de gelijknamige voorstelling van Adelheid Roosen en George Groot. Over een man en een vrouw die zich verschuilen achter woorden. Door Ellen Dikker en Danny Ribbink. Regie: Jurr Schreuder.

De Sterrenmaker is een voorstelling van Courage en Speeltheater Holland met levensgrote poppen. Het verhaal speelt in de jaren vijftig op Sicilië, waar een rondtrekkende filmregisseur duurbetaalde illusies verkoopt. Vanavond t/m 27 mei in de Studiozaal van de Stadsschouwburg.

Matin van Veldhuizen vertaalde en regisseerde Abigails Party van Mike Leigh voor theatergroep Carrousel. Een avondje 'huiskamervoyeurisme' dat de 'wrede menselijkheid' laat zien van de personages op Abigails feestje. Vanavond t/m 20 mei in Theater Bellevue.

De Trust speelt India in een regie van Peter de Graef. Een tragikomedie over twee eenzame mannen op leeftijd, die tot elkaar veroordeeld zijn in een lege wereld. Gebaseerd op het werk van Josef Hader & Alfred Dorfer, twee dertigers die in de jaren negentig Oostenrijks meest subversieve cabaretduo vormden. Met Jappe Claes, Harry van Rijthoven en Bert Geurkink. In het Trusttheater, vanavond t/m 20 mei.

Bocht en bumpers, een komedie van Paul Haenen door Olga Zuiderhoek en Peter Faber. Over een autoverkoper en zijn vrouw die langs elkaar leven. Tot en met 10 juni in het Nieuwe de la Mar Theater.

Arnhem

De Belgische auteur Eriek Verpale schreef Olivetti 82, een monoloog over een man die tijdens zijn huwelijk wordt geconfronteerd met een pijnlijke geschiedenis uit zijn verleden. Fred Goessens regisseert Thomas Oerlemans. Vanavond t/m zaterdag in De Oude Foyer van de Schouwburg.

Den Haag

In het Appeltheater De gang, De gal en Het maal, een theatraal drieluik, geregisseerd door respectievelijk Robert Prage, Carol Linssen en Hubert Fermin. Vanavond, vrijdag (première), zaterdag, zondagmiddag, 24 t/m 31 mei.

Toneelgroep Amsterdam presenteert zich van 23 t/m 27 mei in de Koninklijke Schouwburg met 'De Toneelfabriek op reis', waarin onder meer Kwartetten, De Cid, Oom Wanja en Mooi weer vandaag te zien zijn. Ook de kindervoorstellingen Over de mol die wil weten. . . en Jorrie en Snorrie. Voorts zijn er nagesprekken met acteurs en regisseurs - op 27 mei zelfs een marathongesprek met Gerardjan Rijnders.

Michael de Roo regisseerde een euritmie-versie van Het jachtgeweer van Yasushi Inoue met medewerking van het Nederlands Euritmie Ensemble. Drie vrouwen nemen afscheid van de jager Josuge Misugi: zijn vrouw, zijn minnares en diens dochter. Vanavond (première), vrijdag, zaterdag en zondag(middag) in De Regentes, Weimarstraat 63.

Groningen

Laatste deel van de reeks 'MF2000' van het Noord Nederlands Toneel is een regie van Judith de Rijke. Zij bewerkte de roman 'Zout op mijn huid' van Benoîte Groult tot Zout, waarin Jack Vecht en Veerle van Overloop de visser en de Parisienne spelen die samen een grote passie beleven. Vanavond t/m zaterdag, 23 t/m 27 mei in de Machinefabriek.

Haarlem

In de Toneelschuur Maatschappij Discordia met Becketts klassieker 'Fin de Partie', vanavond, vrijdag en zaterdag; zaterdag ook 'Je me souviens/I remember/Ik herinner me', een installatie over het geheugen.

Maastricht

Liefde is een project van theatermaker Piet Arfeuille en beeldend kunstenaar Erik Weeda bij het Het Huis van Bourgondië. Het publiek wordt uitgenodigd door een huis te dwalen, waar een vrouw en een man de teloorgang van hun liefde uiteenzetten. Vanavond (première), vrijdag, zaterdag, 24 t/m 27 mei in het Huis van Bourgondië.

Rotterdam

In de kleine zaal van de Schouwburg van 24 t/m 27 mei Maatschappij Discordia met nieuw repertoire, waaronder Becketts 'Fin de Partie' en Botho Strauss' 'Die Zeit und das Zimmer'.

Zundert

In het Brabantse Zundert is een replica van Shakespeare's Globe Theatre gebouwd als tijdelijk theater voor het Shakespearement (t/m 2 juli). Amateurs en professionals storten zich op Shakespeare's Macbeth, Hamlet, King Lear, De Getemde Feeks, er is dans, mime en film, ook zijn er kindervoorstellingen en concerten. Ter afsluiting zullen alle 152 liefdesgedichten van de Engelse bard worden voorgelezen. Informatie tel. 076-5971999.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden