Theater

Mensch, durf te leven! door theatergroep Het Vervolg in regie van Arie Mol. Tekst: Gerben Hellinga. Over de beginperiode van het cabaret en de perikelen van het beroemde cabaretgezelschap van Louis Pisuisse....

The Shooting Gallery door the Glasshouse in regie van Catherine Henegan.Gespeeld door Hein van der Heijden. Multimediaal theaterstuk en onderzoeknaar de relatie tussen fotograaf, media en consument; gebaseerd op degeschiedenis van The Bang Bang Club, een groep Zuid-Afrikaanseoorlogsfotografen. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Utrecht (Huis a/dWerf).

Zomernachtliefde door Dood Paard/Monk. Vierde Shakespeare-bewerking vanKuno Bakker en Manja Topper. Het romantische sprookje krijgt eenwreedaardig karakter in hun versie. Shakespeare's droom wordt eennachtmerrie, waarin er geen genade of ware liefde bestaat. Op 21 en 22september in Utrecht (Theater Kikker), 23 september in Breda (Chassé).

Artikel V.- een hypocriet politiek statement door De Warme Winkel. Opzoek naar de theatrale gaten en onverwachtse invalshoeken in de inMaastricht suf-besproken onderwerpen als belastingontduiking, gekozenburgemeesters, wietplantages en zwarte schapen. Vrijdag (première) enzaterdag en 20 t/m 24 september in Maastricht (Huis van Bourgondië).

Theater Adhoc #1 door Theater Adhoc. Eerste in reeks van theatraleverslagen van ontdekkingsreizen in de wondere wereld van genen en eiwitten,bits en bytes, nano's en neutrino's. Een combinatie van wetenschappelijkefeiten, cabareteske verhalen, anekdotes en vragen. Vrijdag, zaterdag enzondag in het voormalige zendstation Radio Kootwijk (nabij Apeldoorn).

De Buikspreekster (reprise) door Goldenpalace en de Toneelschuur inregie van Ingrid Kuijpers. Vader, moeder en zoon zijn in een raredriehoeksverhouding verwikkeld. De moeder, een ex-revue artieste, dwingthaar zoon al jaren in de rol van buikspreekpop. Vanavond, vrijdag enzaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 21 september in Spijkenisse (De Stoep),22 september in Heereveen (Posthuis), 24 in Culemborg (De Fransche School).

Noir door het Noord Nederlands Toneel in regie van Floris van Delft. Eenfatale ontmoeting tussen theater en de film noir. George probeert door eenprivé-detective in te huren, uit te vinden wie de geheime minnaar van zijnvrouw Ruth is. Op 20 september (première) t/m 25 september en 27 septembert/m 2 oktober in Groningen (Images).

Lucifer door Annette Speelt in regie van Christiaan Mooij. Nu de driewereldgodsdiensten recht tegenover elkaar lijken te staan, komen hunscheppingsverhalen volgens Annette Speelt opvallend overeen. De Lucifer uitVondels klassieker verandert in hun uitvoering in het archetype van defundamentalist. Over de val van de engelen en de val van het mensdom.Gespeeld door o.a. Marguerite de Brauw, Thijs Römer en Jorrit Ruijs.Vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui).

Groeikoorts door PeerGroup in regie van Sjoerd Wagenaar. Beeldendtheater over de macht van het voedsel, boeren, landbouw schaalvergrotingen economische belangen. Gespeeld in een strokasteel ontworpen doorkunstenaar Robbert van der Horst. T/m 1 oktober dagelijkse (behalve zo enma) in Veenhuizen (Norgerhaven).

Familiefeest door Esther, Carlo en Ricci Scheldwacht in regie vanAnnemarie Oster. Naar het gelijknamige boek van Theodor Holman. Als Theoop een dag door de buurvrouw van zijn ouders wordt gebeld is dat het beginvan een aaneenschakeling van onverwachte ergernissen, pijnlijkeconfrontaties en hilarische droefenis. Lunchvoorstelling, t/m 25 september(behalve za en ma) in Theater Bellevue in Amsterdam.

Alles moet weg!, locatietheater door Els Inc. in regie van Arie de Mol.Realityklucht over een verzorgingsstaat in de uitverkoop. Werklozen,drugsverslaafden en andere sociale paria's van de maatschappij trekkenvoorbij. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag, 21 t/m 25 september en 28september t/m 2 oktober op locatie in Schiedam.

Wachten op Godot (reprise) door het Nationale Toneel in regie van JosThie. In Samuel Becketts absurdistische toneelstuk wachten de zwerversVladimir en Estragon op een zekere meneer Godot. Maar de afspraak isallesbehalve zeker. Al pratend doden ze de tijd met scherpe dialogen. Meto.a. Karel de Rooij, Peter de Jong, Peter Tuinman. Vanavond, vrijdag enzaterdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), 21 t/m 23 september inArnhem (Schouwburg).

Kooiboys door Theatergroep Vis à Vis in regie van George Isherwood.

Twee boerenzonen zijn het zat. De dictatuur van hun vader die hethuishouden met harde hand regeert, loopt ten einde. De man ligt op zijnsterfbed. De zoons hebben op voorhand de koeien en de boerderij verkocht.De wereld willen ze in, reizen, avonturen tegemoet. Van 21 t/m 25 septemberin Drachten (De Lawei), 1 t/m 15 oktober in Amsterdam (Westergasfabriek).

Scandinavië+, een Noordse nazomer met verschillende voorstellingen vandans- en theatergroepen uit Scandinavië, lezingen, talkshows, films enexposities. Met onder meer Solo Evening in choreografie van Tero Saarinenop zaterdag en 23 september; Clup Act, urban arts van de koude grond metde Fins/Japanse B-Boy Antopio Dimaestre en de hiphopgroep Ceebrolistics,op 24 september; IBM 1401 - A User's Manual, multidisciplinair project overde relatie tussen mens en machine in choreografie van en gedanst door ErnaÓmarsdóttir, op 24 september. Festival t/m 30 september inLantaren/Venster in Rotterdam (www.europafestival.nl).

Oom Vanja door theatergroep Würz in bewerking en regie van JulesTerlingen. De klassieker van Anton Tsjechov over hoop, liefde, verlangen,gemiste kansen en de tekortkomingen van de mens, maar met een plek voorhumor en een lichte toon. Met Isabella Chapel, Hans van Hechten, AnnetteMaas. Van 21 september t/m 1 oktober in Den Haag in de tijdelijke villa opPlein 1813.

4.48 psychose door Nanette Edens van ZTHollandia. De Britsetoneelschrijfster Sarah Kane (1971-1999) schreef een stuk over een vrouwmet psychische problemen die zelfmoord als enige uitweg ziet. Het zouKane's laatste stuk zijn. Na het afronden van het stuk pleegde deschrijfster zelfmoord. Woensdag tijdens het Theaterfestival in De BrakkeGrond in Amsterdam; 23 en 24 september in Eindhoven (Plaza Futura).

Smoeder, vertelvoorstelling door Maria Goos en Marcel Musters over hun(Brabantse) moeders. Opnieuw als lunchvoorstelling (12.30u) vandaag inArnhem (Stadschouwburg), vrijdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Breda(Chassé), zondag in Den Bosch (Verkadefabriek). 21 oktober in Dordrecht(Kunstmin), 22 oktober in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Hamlet van Shakespeare door Theater Nomade in regie van Ab Gietelink.Vanavond, vrijdag en zaterdag in Leiden (De Burcht), 23 en 24 september inPoederoijen (Slot Loevestein), 27 september t/m 1 oktober in Nijmegen (SintStevenskerk).

Paradox of desire door Suzy Blok en de Theatercompagnie, in regie vanTheu Boermans en Suzy Blok. Vier dansers, twee acteurs en een live muzikantmaken de hoop en de wanhoop zichtbaar achter de paradox van het verlangen.Elke handeling heeft hierbij zowel een mentale als een fysieke kant.Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), 21 september in Haarlem(Toneelschuur), 22 september in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Dance Design door Introdans en Introdans Ensemble voor de Jeugd.Dansprogramma rondom het werk van Keso Dekker, sinds de jaren zeventigkostuum en decorontwerper voor o.a. Hans van Manen. Met Adante en VisionsFugitives van Hans van Manen en Purcell pieces van Nils Chirste. Op 17september (première) in de Arnhemse Schouwburg, 20 september in Amsterdam(Stadsschouwburg), 21 september in Utrecht (Stadsschouwburg).

Ballet & Broadway door het Nationale Ballet. Onderdeel van hettournee-programma waarin drie werken van de Russisch-Amerikaansechoreograaf George Balanchine worden uitgevoerd. Who Cares?, is eenAmericana-ballet waarin Balanchine in Broadwaymusicalstijl een liefdevoleerbetoon brengt aan zijn nieuwe vaderland. Met zestien songs van GeorgeGershwin; Apollon musagète is een combinatie van klassieke ballettaal enelementen uit andere bewegingstijlen en in Symphony in C, komen eenklassiek negentiende-eeuws balletdivertissement en de nieuwe Amerikaanseinvloeden die Balanchine oppikte samen. Zaterdag in Den Bosch (Theater a/dParade), 23 september in het Lucent Danstheater in Den Haag, 24 septemberin Maastricht (Theater het Vrijthof).

Key to the house of the monk door Rogie & company is een vervolg opde voorstelling Monk, waarin vijf dansers op zoek gaan naar de monnik inzichzelf. Op 20 september in Haarlem (Toneelschuur), 22 september in Breda(Chassé), 23 en 24 september in Utrecht (Theater Kikker), 27 september inIJmuiden (Witte Theater), 28 september in Groningen (Grand Theatre).

Theater

Dans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden