Theater

AfroVibes Festival

Van 14 t/m 17/11 in Amsterdam (MC Theater en Bijlmer Parktheater), Utrecht (Stadsschouwburg) en Rotterdam (Maaspodium).afrovibes.nl

Jaarlijks festival van hedendaags theater, dans, expo en muziek uit Zuidelijk Afrika. Met o.a. de Nederlandse première van Hatched, een dansvoorstelling van Mamela Nyamza. Wake Up van Florent Mahoukou en Gregory Maqoma combineert streetdance uit Brazzaville en urban dancing uit Johannesburg. Er is een uitgebreid artists in residence programma met Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars en natuurlijk veel muziek.

Nieuwspoort

Van 20 (première) t/m 23/11 in NT Gebouw Den Haag en van 3 t/m 7/12 in Compagnietheater Amsterdam.

nationaletoneel.nl

Regisseur Casper Vandeputte en zijn acteurs dompelden zich dertien weken lang onder in politiek Den Haag. Alle deuren van het Tweede Kamergebouw en sociëteit Nieuwspoort gingen open. Het resultaat is de voorstelling Nieuwspoort.

De Passievrucht

Hummelinck Stuurman. Tournee t/m 15/3. Première 16/11 in de Leidse Schouwburg.

hummelinckstuurman.nl

Ignace Cornelissen bewerkte de succesvolle roman De Passievrucht van Karel Glastra van Loon voor toneel. In De Passievrucht heeft Armin een dertienjarige zoon uit een relatie met een inmiddels overleden vriendin. Met zijn nieuwe liefde wil hij ook een kind, maar dat lukt niet. Hij blijkt onvruchtbaar te zijn, en dat is altijd al zo geweest. Wie is de vader van zijn kind? Met rollen voor Victor Reinier, Oda Spelbos, Sandra Mattie en Baue van Leyden.

Bingo!

NUT. Première 14/11 in Winkelcentrum Hoog Catharijne, Utrecht. Tournee t/m 29/12. nieuwutrechtstoneel.nl

Een gekraakt winkelpand is omgetoverd tot een bingopaleis. De toeschouwer zit aan lange tafels en doet mee aan een illegale bingo, georganiseerd door zes bijzondere personages die allen slachtoffer zijn geworden van de crisis. Regie: Greg Nottrot.

The little humpbacked horse

Marinsky Ballet. Op15/11 in Lucent Danstheater in Den Haag. ldt.nl

In het kader van het Nederland-Rusland jaar is het Mariinksy Ballet op uitnodiging van NDT te gast in Den Haag. Vrijdag dansen zij het sprookje The Little Humpbacked Horse, live begeleid door het Mariinsky Orkest, onder leiding van Valery Gergiev.

Wreed en teder

Toneelschuur Producties. Première 20/11 in Toneelschuur, Haarlem. toneelschuur.nl

Martin Crimp schreef met Wreed en teder een humoristisch commentaar op de oorlog tegen het terrorisme. Amelia is de vrouw van een generaal die een antiterrorismemissie leidt, ergens in Afrika. Op een dag staat Laela, een Afrikaans tienermeisje, op de stoep. De generaal zou haar gered hebben, maar Amelia komt er achter dat Laela zijn minnares is. En dat haar man een hele stad heeft platgebombardeerd om haar in handen te krijgen. Laela is zijn buit. Met o.a. Djamila Landbrug, Alejandra Theus en René van Zinnicq Bergmann. Regie: Michiel de Regt.

Spuitsneeuw

Alex Klaasen. Première 15/11 in De Veste in Delft. Tournee t/m 1/2. alexklaasen.nl

Winterse achtgangenrevue door Alex Klaasen, Tina de Bruin en Rop Verheijen voor iedereen die met kerst eigenlijk liever alleen wil zijn.

Van Jewelste

Sara Kroos. Première 14/11 in Oude Luxor, Rotterdam. Tournee t/m 15/5.

sarakroos.nl

In Van jewelste vertelt Sara Kroos met zelfspot en een scherpe blik over de onhandigheden die we allemaal kennen; in je gezin, met je ouders, in je liefdesleven en in alles wat het leven zo mooi, maar lastig maakt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden