THEATER

Tournee..

Sailors on a bus is een montagevoorstelling van Het Oranjehotel, geschreven en geregisseerd door Jeroen van den Berg. Het thema is melancholie en het zoeken naar geluk. De voorstelling kwam tot stand met materiaal dat de zes acteurs, onder wie Trudi Klever en Ivar van Urk, zelf inbrachten. Vanavond (première), vrijdag in Groningen (Grand Theatre), 19 t/m 23 oktober in Amsterdam (Frascati), 27 t/m 30 oktober in Utrecht (Huis a/d Werf), 5, 6 en 9 november in Rotterdam (Lantaren/Venster), 16 t/m 18 november in Leeuwarden (De Harmonie).

Paul Binnerts bewerkte en regisseerde Black Box van Amos Oz. Het verhaal speelt in Israël in 1976, waar een vrouw contact zoekt met haar ex, wat gevolgen heeft voor de relatie met haar huidige echtgenoot. Met Gijs Scholten van Aschat, Nelleke Zitman, Sabri Saad El Hamus e.a. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag in Nijmegen (O42), zaterdag in Leiden (LAKtheater), 19 en 20 oktober in Alkmaar (De Vest).

Wim Bouwens en Reinout Bussemaker van Keesen & Co spelen De schijn bedriegt van Th. Bernhard. Vanavond in Apeldoorn (Podium Gigant), vrijdag in Tilburg (De Vorst), zaterdag in Den Bosch (Theater Bis), 20 oktober in Velp (Kunsthuis 13).

Edward Albee regisseerde zelf zijn eerste toneelstuk The Zoo Story in een productie van Gislebert Thierens. Twee mannen op een bank in het park voeren een 'wonderlijk en intens' gesprek, dat heftig eindigt. Na de pauze volgt Old Friends van Douglas Mitchell. Met Victor Löw en Leslie de Gruyter. Vanavond in Weert (Munttheater), vrijdag in Purmerend (Purmaryn), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), 20 oktober in Arnhem (Schouwburg).

Goetherdämmerung is een monoloog van Erik-Ward Geerlings over Charlotte von Stein, gespeeld door José Kuipers (Huis van Bourgondië). In een hotelkamer rekent ze definitief af met Goethe, voor wie ze een onvervulde liefde koesterde. Vanavond, vrijdag en zaterdag (om 19.30 uur én 21.30 uur) in Den Haag (Hotel Des Indes) - reserveren, tel. 070-3657285; 19 t/m 22 oktober in Venlo (Hotel De Bovenste Molen), reserveren tel. 077-3207207.

Hildegard von Bingen, de voorstelling die Theatergroep De Kern vorig seizoen een nominatie voor Toneel Publieksprijs opleverde, wordt nog tot eind december gespeeld. Vanavond in Deventer (De Leeuwenbrug), zaterdag in Papendrecht (De Willem), dinsdag in Amsterdam (Nieuwe de la Mar), woensdag in Roosendaal (De Kring).

Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de briljante geleerden Werner Heisenberg en Niels Bohr, die aan de wieg stonden van de atoombom. De één werkte voor de nazi's, de andere voor de geallieerden - zij spraken in '41 kort met elkaar. Wijzigde dit gesprek de wereldgeschiedenis? Door het Noord Nederlands Toneel, vanavond, vrijdag en zaterdag in Groningen (Machinefabriek), 20 t/m 24 oktober in Bellevue, Amsterdam.

De Tijd speelt Cocktail Party van T.S. Eliot. Over een huwelijkscrisis, driehoeksrelaties en keuzes in het leven. Vanavond in Leiden (Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur) en tot slot op 23 oktober in Dordrecht (Kunstmin).

Begeleid door vijf musici vertelt Joop Keesmaat de tragische liefdesgeschiedenis van Dido en Aeneas, vrijdag in Lochem (Schouwburg), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), dinsdag in Apeldoorn (Orpheus).

Het Zuidelijk Toneel met India Song, Ivo van Hove's interpretatie van het boek van Marguerite Duras met muziek van Harry de Wit. In de belangrijkste rollen Chris Nietvelt, Steven van Watermeulen en Bart Slegers. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), 15, 16, 26 en 27 oktober in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Rick Engelkes en Vera Mann in de komedie Twee op de wip. Vrijdag in Amsterdam (De Meervaart), zaterdag in Hoogeveen (De Tamboer), dinsdag in Amersfoort (De Flint).

Amsterdam

Nadine Lavern is gefascineerd door Marvine Gaye, 'de man met de engelenstem', een cocaïneverslaafde die werd vermoord door zijn vader. Ze schreef de (Engelstalige) solo Marv!, waarvoor Daniëlle Kwaaitaal videobeelden leverde. Jan Ritsema regisseerde. Van 14 t/m 27 oktober, om 21 uur in Frascati. Première op 16 oktober.

De Servische schrijfster Biljana Srbljanovic schreef Familiegeschiedenis Belgrado, dat Frans Strijards regisseert bij Art & Pro. Op een speelplaats spelen kinderen vader en moedertje, waarmee ze de chaotische wereld om hun heen imiteren. Vanavond t/m 30 oktober in het Rozentheater.

Een reprise ook van Desert door Bonheur (Annekee van Blokland, Ria Marks en Martin van Poppel). Een vrouw gaat op zoek naar haar verdwenen zus. Vanavond t/m zaterdag in Frascati.

Den Bosch

Vraaggesprekken met jonge kinderen vormen de basis van de gesprekken in de Hollandia-voorstelling Lena en Willem, gespeeld door Frieda Pittoors en Bert Luppes. Een regie van Floor Huygen. Tot en met 5 november, steeds woensdag t/m zaterdag in het gebouw van de voormalige IVO/MAVO (verzamelen bij Theater Bis).

Haarlem

Gebakken meeuw door Het Volk gaat over drie zwagers die na een dodelijk ongeluk in het hiernamaals terecht komen, waar ze zich met moeite staande weten te houden. Door Bert Bunschoten, Aike Dirkzwager, Joep & Wigbolt Kruijver. Vanavond t/m zaterdag (première) en 19 t/m 23 oktober in de Toneelschuur.

Rotterdam

Jack Wouterse speelt de solo Keefman, een tekst van Jan Arends waarin een psychiatrisch patiënt een lange monoloog houdt tegen zijn psychiater. Alize Zandwijk regisseerde deze RO Theater-productie. Vanavond, vrijdag en zaterdag (première) in het RO Theater.

Het Rotterdams Centrum voor Theater presenteert de voorstelling Les Boys, gebaseerd op het werk van Jean Genet. Drie mensen zoeken een manier om samen te zijn, weerloos als ze zijn tegen de wereld. Op 15, 16, 22, 23, 29 en 30 oktober in het eigen theater aan de Mathenesserdijk 293.

Jan Decorte schreef een eigen versie van het Oedipus-verhaal, Bêt Noir, die hij speelt met Sigrid Vinks en twee acteurs van De Onderneming (Waas Gramser en Kris van Trier). Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Van Nelle-fabriek. Reserveren tel. 010-4118110.

Utrecht

Vleis en Bluumkes is een Huis a/d Werftheaterproductie door Reinder, het gezelschap van Ine te Rietstap. Het is het eerste deel van een drieluik, 'Van Stal', en handelt over gevoelens, acteren en jezelf zijn. Vrijdag try-out, zaterdag première, daarna ook op 17, 19 en 20 oktober om 20.30 uur, 29 en 30 oktober om 22 uur in Huis a/d Werf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden