Theater

Klootloper, een tekst van Pietjan Dusee over een acteur die twijfelt tussen hoge kunst en alcoholisme, en op tournee gaat met Bernards De Theatermaker....

De Caracal van Judith Herzberg is een monoloog van een vrouw die wacht op een telefoontje en anderen gaat bellen om de tijd te doden. Door Olga Zuiderhoek, in regie van Michiel van Erp. Van 3 t/m 14 juni in Theater Bellevue, Amsterdam.

Drie kleuren wit, een bewerking van Art van Yasmina Reza door het Vlaamse gezelschap Olympique Dramatique. Een felle discussie tussen vrienden over kunst, en vriendschap. Op 3 en 4 juni in Amsterdam (De Brakke Grond), 5 en 6 juni in Utrecht (Stadsschouwburg).

Café Canetti: ter voorbereiding van Canetti's Bruiloft dat het RO Theater in oktober zal uitbrengen, een reeks bijeenkomsten over het werk van Elias Canetti. Maandag vanaf 20.30 uur in het RO Theater.

Voor de leeuwen, finale van de 'jongste talentenjacht voor theatermakers in spé', georganiseerd door CJP en De Parade. Zondag vanaf 15.30 uur in de Melkweg, Amsterdam; prijsuitreiking om 21 uur.

Slangekop, geschreven en geregisseerd door Arnaud Jacobs (tevens 'master of ceremony'), gaat over een schrijver die zijn eigen leed creeërt om literatuur te kunnen maken. Door Productiehuis Brabant en Wolf Unlimited, vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam.

Pasolini is een presentatie van een onderzoek naar de thema's uit het leven van de Italiaanse schrijver en cineast Pier Paolo Pasolini. Door Stefan Rokebrand en Joep van der Geest, geregisseerd door Marcus Azzini. Vanavond t/m 1 juni in het Gasthuis, Amsterdam.

Kening Lear, een spektakelvoorstelling van regisseur Jos Thie bij Tryater, gespeeld in het Fries Paarden Centrum in Drachten. Met boventiteling voor niet-Friestaligen. Tot en met 22 juni. Tel. 0512-513344 (www.keninglear.nl).

Caligula van Camus door het Onafhankelijk Toneel, met Dik van Duin, Harm van Geel, José Kuijpers en Ruurt De Maesschalck. Over een tiran die wacht tot hem het zwijgen wordt opgelegd. Tot en met 6 juni in Theater Bellevue, Amsterdam.

De kant van Albertine, deel 2 van de Proust-cyclus door het RO Theater, in een bewerking van Eric de Kuyper. Marcel verlieft zich in Albertine, die hij voor het eerst ziet op het strand van Balbec. Met Marlies Heuer, Paul R. Kooij, Eelco Smits en Fania Sorel. Tot en met 7 juni in het RO Theater in Rotterdam.

1 Stuk op 2 stoel & door Noordvolk, lunch-komedie over het man/vrouw zijn. Tot en met 31 mei in Theater a/h Spui in Den Haag.

De dood en het meisje van Ariel Dorfman. Een vrouw neemt het recht in eigen handen als ze haar beul weer ontmoet. Met Linda van Dyck, Victor Löw en Peter Tuinman. Vanavond in Kerkrade (Theater Kerkrade), donderdag in Bergen op Zoom (De Maagd), vrijdag in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), zaterdag in Valkenswaard (De Hofnar), op 4 juni in Middelburg (Schouwburg).

Bobbie van Helmert Woudenberg door Studio 5/Theater Up. Een absurde komedie door Aat Nederlof, over een jongen, die net als hijzelf, een handicap heeft. Tot en met 31 mei in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg in Amsterdam.

4 Mannen van Maike Meijer door De Paardenkathedraal. Vier mannen staan op het punt vader te worden. Regie: Paula Bangels. Muziek: Jasper Boeke. Extra voorstellingen vanavond t/m 31 mei in het eigen theater in Utrecht (Veeartsenijstraat 155). Tel. 030-2762559.

Zeeslag van Elvis Peeters door Productiehuis Brabant is een voorstelling in de vorm van een tentoonstelling. Over een moeder en haar 10-jarige zoontje dat zich afvraagt wanneer zijn vader terugkomt. Van 29 mei t/m 1 juni in Ruimte X (Telexstraat 4a) in Tilburg. Tel. 073-6125579.

Vernissage van Vaclac Havel door Elsje de Wijn, Rudolf Lucieer en Sieger Sloot. Dit stuk uit 1975 van Havel wilde de bureaucratische mechanismes van het toenmalige Tsjechoslowakije blootleggen. Tot en met 20 juni aan de 1ste Helmerstraat 99II (linkerdeur) in Amsterdam; reserveren tel. 06-28463660 (tussen 15-18 uur).

Een wonderbaarlijke nacht/Karel, twee eenakters van Slawomir Mrozek, gespeeld door Celia van de Boogerd, Bartho Braat en Wilbert Gieske. Reprise door de voormalige GTST-soapsterren Braat en Gieske. Tot en met 31 mei in Theater Het Hof (Boekhorstenstraat 58) in Arnhem.

Cannibali! van Jan Decorte door Het Toneelhuis naar De Storm van Shakespeare. Prospero wordt door zijn broer verdreven. De wind drijft hem naar een afgelegen eiland, waar hij op wraak zint. Op 29 mei in Stadsschouwburg Eindhoven.

Onze Jeugd! van Kenneth Lonegan. Vrije productie met Katja Schuurman, Johnny de Mol en Teun Kuilboer. Drie jonge mensen proberen hun leven zin te geven in een wereld van seks, drugs en rock 'n' roll. Regie: Peter de Baan. Tot en met 13 juni in het Oude Luxor Theater, Rotterdam.

Ora et labora door Els Inc, naar het gelijknamige boek van Herman Heijermans over de gêne om gevoelens te tonen, iets waar Nederlanders vaak last van hebben. Regie: Arie de Mol. Vanavond t/m 1 juni in het eigen theater in Schiedam (Singel 8). Tel. 010-4731543 (www.elsinc.nl).

Da Vinci en de drol van Roland Topor. Toneelschuurproductie met o.a. Kees Hulst, Joep Onderdelinden en Tjitske Reidinga. Absurde thriller over de stoelgang. Vertaling: Tom Kleijn. Regie: Jennifer Drabbe. Vanavond t/m 31 mei in Frascati, Amsterdam; 3 en 4 juni in Stadsschouwburg Utrecht.

Strange Interlude van Eugene O'Neill door het Nationale Toneel. Regie: Johan Doesburg. Nina Leeds verliest in de Eerste Wereldoorlog haar grote liefde, en komt daar nooit meer overheen. Met o.a. Ariane Schluter, Dries Vanhegen, Mark Rietman en Gees Linnebank. Donderdag, vrijdag en zaterdag laatste voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag (19-24u).

Vrijdag van Hugo Claus door ZTHollandia. Regie: Johan Simons. Vader heeft in de gevangenis gezeten vanwege te intiem gedrag met zijn dochter. Moeder probeert het leven aan elkaar te redderen. Met Elsie de Brauw, Bert Luppes, Fedja van Huêt en Yonina Spijker. Op 3 juni in Stadsschouwburg Groningen en tot slot van 5 t/m 7 juni in de Haarlemse Toneelschuur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden