Theater

Het gebroed onder de maan van Gildas Bourdet door het RO Theater. Alize Zandwijk regisseerde Rogier Philipoom en acht laatstejaars studenten van toneelscholen in Maastricht, Arnhem en Antwerpen....

Slangekop van Arnaud Jacobs door Wolf Unlimited i.s.m. De Kwekerij en Koning Carlos. 'Geen onverteerbare soep, maar pure Vlaamse rock'n'roll.' Vanavond (première) t/m zaterdag in Plaza Futura in Eindhoven, 26 t/m 30 maart in Festival Cement in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

De Feestwinkel 'het wilde westen' van Rogier in 't Hout door Het Noord Nederlands Toneel. Twee weken bezetten Rogier in 't Hout, Ludo Hoogmartens en Veerle van Overloop een feestartikelenwinkel in de Nieuwe Ebbingestraat 46 in Groningen. Een locatievoorstelling over de vercommercialering van geweld. Tot en met 29 maart.

Dracula 89/3 van Siegmar Zacharias, co-productie van Gasthuis & Sofiensäle Berlijn. Vertrekpunt voor deze voorstelling met videointerviews en (documentaire) verhalen door zes Roemeense performers zijn Ceausescu en Dracula. Tot en met 22 maart in het Gasthuis in Amsterdam, première vrijdag.

Lulu on the bridge V 1.0 door De Maan, naar het gelijknamige filmscript van de Amerikaanse schrijver Paul Auster. Drie reisgenoten van Izzy laten zien welke rol ze in haar leven hadden kunnen spelen, als het lot anders had gewild. Van 26 t/m 30 maart in Theater Kikker in Utrecht. Filmtheater 't Hoogt in Utrecht presenteert tegelijkertijd de film Lulu on the bridge.

Parasieten van Marius von Mayenburg door De Wetten van Kepler. Over vijf klaplopers die zich hebben teruggetrokken in een eigen wereld en daar een verstikkend web omheen spinnen. Regie: Tanya Hermsen. Tot en met 22 maart in Theater Bis in Den Bosch, première vanavond.

Bambie 8 van en door mimetheatergroep Bambi. Hoeveel emotie kan een mens hebben, dat onderzochten Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan in deze voorstelling, geïnspireerd op films die regisseur Werner Herzog met acteur Klaus Kinski maakte. Tot en met 29 maart in de Brakke Grond in Amsterdam, première vrijdag.

De Dochters van King Kong van Theresia Walser door het Nationale Toneel. Drie verpleegsters in een verzorgingstehuis tuigen 's nachts bejaarden op als Hollywoodsterren en sturen ze als een beroemdheid hun laatste reis in. Regie: Antoine Uitdehaag. Zaterdag in Stadsschouwburg Groningen, woensdag in Odeon in Zwolle.

Onbegonnen werk van en door Thea & tergroep Carver. Het leven zit vol raadsels en het is onbegonnen werk om er enige ordening in aan te brengen. Regie van Helmert Woudenberg. Tot en met 22 maart in de Toneelschuur in Haarlem.

Hoe komt het kalf bij zijn maat van Esther Gerritsen voor Keesen & Co. Hedendaagse komedie over vijf mensen die in een gezellig samenzijn converseren over ziekte en dood. Regie: Willibrord Keesen. Zaterdag in De Verbeelding in Purmerend, dinsdag en woensdag in de Toneelschuur in Haarlem.

Der Dames Verzet van Erik-Ward Geerlings door Theatergroep COM. & PLOT. Verhaal over drie vrouwen uit het Friese verzet. Tot en met 23 maart in De Harmonie in Leeuwarden, 25 t/m 29 maart in Frascati in Amsterdam.

Pikkepoezenwals van en door Annemarie Prins. Dance macabre op het slagveld van het leven door een oude vrouw, wier laatste uur geslagen heeft. Met composities van Martijn Padding en sonologe Krita Vincent. Tot en met 22 maart in Frascati in Amsterdam, 25 en 26 maart in de Rotterdamse Schouwburg.

DropDeadMoney van Oscar van Woensel door De Koe. Over de inhoud van dit stuk wil de schrijver nog niets kwijt. Vanavond en vrijdag in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Liefdeslounge, in deze lunchtheatervoorstelling wordt het publiek overstelpt met liefde. Tien jonge acteurs spelen tien korte liefdesscènes van tien schrijvers (o.a. Gerardjan Rijnders, Ocar van Woensel en Jeroen van den Berg). Tot en met 6 april in Bellevue in Amsterdam.

Van Gogh van Bas Heijne door Het Toneel Speelt/ZT Hollandia. Een voorstelling over de onmacht van de kunst en de macht van de liefde. Regie: Johan Simons en Leonard Frank. Vanavond in het Chassé Theater in Breda, zaterdag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, woensdag in Gooiland in Hilversum.

Moeders gaan dood van William Faulkner door De Tijd. Een begrafenistocht ontaardt in een zwerftocht vol obstakels en oponthoud. Vanavond in de Brakke Grond in Amsterdam.

Romeo 'n' Juliette, a caribean xperienz door Cosmic, theaterversie van de voorstelling die in 2000 in een parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost stond. Regie en bewerking: John Leerdam. Dinsdag in Schouwburg Tilburg.

Bedrog van Harold Pinter door De Appel. Over bedrog in al zijn facetten. Vertaling, regie en spel: Hubert Fermin, Geert de Jong en Hugo Maerten. Tot en met 29 maart in het Appeltheater in Den Haag.

Ilias van Oscar van Woensel door Dood Paard. Gebaseerd op Homeros' relaas over de Trojaanse oorlog. Vrijdag en zaterdag in het Grand Theatre in Groningen, 25 maart in de Rotterdamse Schouwburg.

De dood en het meisje van Ariel Dorfman over de ontmoeting tusen een verzetsstrijdster en de arts die haar martelde. Porgy Franssen regisseert in deze productie van Hummelinck Stuurman o.a. Linda van Dyck, Victor Löw en Peter Tuinman. Vanavond naar de Rijswijkse Schouwburg, 25 t/m 30 maart in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Onder vrouwen, NNT-voorstelling door Wimie Wilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra. Drie vrouwen rekenen keihard af met 'de man'. Vanavond en vrijdag in Schouwburg Arnhem, 26 en 27 maart in De Harmonie in Leeuwarden.

Othello van Shakespeare door Toneelgroep Amsterdam. Met Hans Kesting als Othello en Roelant Fernhout als de intrigant Jago. Regie: Ivo van Hove. Vertaling: Hafid Bouazza. Maandag en dinsdag in Stadsschouwburg Eindhoven.

Vraagzucht van Jolente De Keersmaeker door Toneelspelersgezelschap Stan. Voorstelling gebaseerd op de dagboekaantekeningen van de Zwitserse schrijver Max Frisch (1911-1991). Op 21 en 22 maart in de Toneelschuur in Haarlem.

Gloed van Sándor Márai, een bewerking van Ger Thijs. Ursul de Geer regisseert Eric Schneider, Dries Smits en Heleen Pimentel in dit stuk over vriendschap, liefde, wraak, trouw en schuld. Vanavond in Schouwburg Lochem, vrijdag in De Hamonie in Leeuwarden, zaterdag in Geert Teis in Stadskanaal, 25 maart in Theater a/d Parade in Den Bosch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden