THEATER

Tournee..

Guy Cassiers regisseerde Kasimir en Karoline van Horvath. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Leiden (Schouwburg), 31 mei in Breda (Chassé Theater).

Sam Bogaerts regisseert Malpertuis-acteurs Bet André, Jurgen Delnaet, Han Kerckhoff en Maaike Cafmeyer in Wachten op Godot van Beckett. Vrijdag in Breda (Chassé Theater), 6 juni in Gouda (Schouwburg).

In Misery van Stephen King spelen Eric Schneider en Geert de Jong een zwaargewonde schrijver en zijn verzorgster. Laatste voorstellingen: vanavond in Oss (De Lievekamp), vrijdag in Heerlen (Stadsschouwburg), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 29 mei t/m 1 juni in Den Haag (Koninklijke Schouwburg).

De Wetten van Kepler speelt Everzwijn, een bewerking van 'Richard III' van Shakespeare door Hugo Claus. Vanavond en vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura) en tot slot 27 mei in Den Bosch (Theater Bis).

In Victoria goes Wilde van Theatergroep De Kern wordt koningin Victoria goede maatjes met Oscar Wilde, nadat de moorden door Jack de Ripper haar wanhopig hebben gemaakt. Vrijdag en zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater) en tot slot 28 mei in Eindhoven (Stadsscchouwburg).

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Regie van Edwin de Vries. Vanavond en vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Amsterdam (Meervaart), 30 en 31 mei in Hoofddorp (De Meerse), 2 juni in Den Helder (De Kampanje).

Amsterdam

Dikwijls is een voorstelling van Jan Langedijk en de Daders over handelen en denken, over bewegen en roerloosheid: over drie mannen en hun routine in de werkplaats. Vrijdag t/m 3 juni in De Brakke Grond.

De voorstelling Dead nor Alive van Audrey Helwes (concept, regie, dans) en Marlies Hamelynck (spel) is geïnspireerd op het schilderij 'Dood in de Ziekenkamer' van Edvard Munch. Een oude vrouw vertelt op haar sterfbed zonder gêne de waarheid aan een jonge vrouw, die niet weet waarom ze leeft. Vanavond t/m 28 mei in Het Veem Theater.

Kaalslag is een voorstelling over een 'posttotalitaire staat waar iedere beschaving is weggevallen en slechts een huiveringwekkende nachtmerrie rest die ''vlucht'' heet'. Door Tevengebroed, vanavond t/m 27 mei in De Balie.

In het Gasthuis vanavond t/m 27 mei het tweeluik God woont in Texas en Optimaal, punt en score! van respectievelijk Magne van den Berg en Maartje Vos de Wael.

De Sterrenmaker is een voorstelling van Courage en Speeltheater Holland, waarin gebruik wordt gemaakt van levensgrote poppen. Een regie van Margrith Vrenegoor. Vanavond t/m 27 mei in de Studiozaal van de Stadsschouwburg.

In de lunchvoorstelling Leven praten een oude en een jonge vrouw over de zin en onzin van het bestaan. Een tekst van Leonoor Pauw, gespeeld door Jara Lucieer en Coby Timp, vandaag t/m 28 mei om 12.30 uur in Theater Bellevue.

Bocht en bumpers, een komedie van Paul Haenen door Olga Zuiderhoek en Peter Faber. Over een autoverkoper en zijn vrouw die langs elkaar leven. Vanavond t/m 10 juni in het Nieuwe de la Mar Theater.

Den Haag

Toneelgroep Amsterdam presenteert zich vanavond t/m zaterdag in de Koninklijke Schouwburg met 'De Toneelfabriek op reis'. Vanavond De Cid, vrijdag Oom Wanja - steeds met nagesprekken - en zaterdag een Gerardjan Rijnders-dag, met voorstellingen, waaronder Over de mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept, en een marathongesprek met Rijnders (vanaf 14 uur).

Groningen

Laatste deel van de reeks 'MF2000' van het Noord Nederlands Toneel is een regie van Judith de Rijke. Zij bewerkte de roman 'Zout op mijn huid' van Benoîte Groult tot Zout, waarin Jack Vecht en Veerle van Overloop de visser en de Parisienne spelen die samen een grote passie beleven. Vanavond t/m 27 mei in de Machinefabriek.

Maastricht

Liefde is een project van theatermaker Piet Arfeuille en beeldend kunstenaar Erik Weeda bij Het Huis van Bourgondië. Het publiek wordt uitgenodigd door een huis te dwalen, waar een vrouw en een man de teloorgang van hun liefde uiteenzetten. Vanavond t/m 27 mei in het Huis van Bourgondië.

Sassenheim

Pens van Judith de Rijke (tekst/regie) gaat over een familie die eens in het bezit was van een bloeiend bollenbedrijf, maar gaandeweg haar bedrijf zag aftakelen. Met Jacques Commandeur, Annelies van der Bie en Gusta Geleijnse. Vanavond t/m zaterdag laatste voorstellingen in Bollenschuur aan de Teylingerlaan.

Rotterdam

Ragnhild Rikkelman regisseerde de werkplaatsproductie De Tweeling zwijgt, gebaseerd op het boek 'The Silent Twins' van Marjorie Wallace over de eeneiige tweeling June en Jennifer Gibbons die zich opsloten in hun eigen wereld. Vrijdag, zaterdag (première), 30 mei t/m 1 juni in Theater Lantaren/Venster.

Het Onafhankelijk Toneel speelt Het Ongeluk (Camus déjà vu) van Erik-Ward Geerlings. Over Camus en Sartre, de liefde en het leven. Tot en met 10 juni in het OT Theater.

In de Schouwburg vanavond t/m 27 mei Maatschappij Discordia met nieuw repertoire, waaronder Becketts 'Fin de Partie' en Botho Strauss' 'Die Zeit und das Zimmer'.

Utrecht

Voor het Time Festival in Gent, dat als thema 'gestoorde vorsten' had, maakte Suver Nuver de voorstelling Popla. Over 'de eetgewoonten, stofwisseling en stoelgang van de machtigen der aarde'. Door Peer van den Berg, Dette Glashouwer en Henk Zwart. Vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in het Akademietheater (Festival a/d Werf).

Nog tot en met zondag het Festival a/d Werf met onder meer Aat's Hamlet, The Lunatics met 'Mare', Cooking with Elvis, Alleen alleen is een en Burning Bombay door MGA. Op de Neude staat het Festivalpaviljoen, waar zaterdag U-Gene en Oh Jay optreden. Informatie en reserveren tel. 030-2315355.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden