Theater

Anatol van Arthur Schnitzler door 't Barre Land. Schnitzler geeft in zeven lichtvoetige eenakters een diagnose van de psychologie van intimiteit....

I Ts Internationaal Theaterschoolfestival onder leiding van Theu Boermans. Individueel werk en klassikale afstudeervoorstellingen van laatstejaarstudenten van verschillende theaterscholen. Met onder meer Shakespeare's Midzomernachtdroom, Ovidius'Metamorphosen, Gras van Esther Gerritsen de dansvoorstellingen Imyndunar een Ijslands gedicht zonder woorden, Sextet en Aleinados Cubaanse dans uit eigen huis en And she was..., filmische dans over een té hechte liefdesrelatie. Van 23 juni t/m 2 juli op diverse locaties in Amsterdam (www. itsfestival. nl).

20ste Internationaal Poppentheaterfestival beeldende kunst ontmoet het poppentheater met voorstellingen op voor volwassenen en kinderen. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag op verschillende locaties in Dordrecht.

De Parade De vijftiende aflevering van De Parade draait rond het circus en de kermis. Met voorstellingen van doorgewinterde en pas beginnende theatermakers. Met onder meer 15 jaar de levende Juke Box, muzikale hoogtepunten uit de rock & roll, pop, country en western, het levenslied en de opera met een komische insteek; The Bitch: in bed with MacBeth, Daphne de Bruin als Lady Macbeth; City Animals door Teatro. Real-life montagevoorstelling over de jungle van de grote stad; Blöd, door Via Rudolphi. Vijf actrices uit het koor van Euripides'Bacchanten fileren meedogenloos hun voormalige regisseur; De Geräuschmacher door Orkater. Frans en Gerard hebben nog één dag om hun nieuwe speelfilm van muziek en geluid te voorzien. De Geräuschmacher uit het telefoonboek voldoet niet helemaal aan de verwachtingen; Carwash door Dogtroep. Op het kruispunt van theater, cinema en kermis staat een wasstraat. In een busje rijden bezoekers de wasstraat binnen. Maar dan blijkt de hypermoderne computer die de wasstraat aanstuurt, besmet met een onbekend virus. T/m 26 juni in Rotterdam

(Museumpark), van 1 t/m 10 juli in Den Haag (Westerbroekpark), van 15 t/m 24 juli in Utrecht (Park Nieuweroord), van 29 juli t/m 14 augustus in Amsterdam (Martin Luther Kingpark) Informatie: www. deparade. nl.

Fanny & Marius door Theatergroep Suburbia in regie van Albert Lubbers. Liefdesgeschiedenis naar de Marseille-trilogie van Marcel Pagnol, die zich afspeelt in een café in de havenstad. Fanny krijgt een huwelijksaanzoek van de rijke Panisse maar trouwt liever met haar jeugdliefde Marius, de zoon van de caféhouder. Hij twijfelt omdat hij de zee op wil. Ook heeft het stel te kampen met bemoeizuchtige ouders en ironisch commentaar van cafégasten. Met driegangendiner tussen de aktes door, t/m 23 juli in Almere (Stadslandgoed de Kemphaan).

Feeling Blue door Drang, in regie van Lucienne van Amelsfort. De plek waar het gekraakte Haagse belastingkantoor de Blauwe Aanslag zich bevond, is momenteel veranderd in een bouwput. Drang speelt op deze locatie verhalen uit de grote stad en van haar uiteenlopende bewoners; een doorgedraaide docent, een demente bejaarde,

een illegale hoer, een hoogopgeleide allochtoon en een Benoordenhoutse kakdame. Vanavond, vrijdag en zaterdag (terrein De Blauwe Aanslag).

Black Moon door The Lunatics en Teater Payung Hitam, in regie van Rachman Sabur en Koos Hogeweg. Locatievoorstelling over de onmetelijke macht van de natuur en de innerlijke kracht van de mens. Op de heuvel wordt een enorme constructie gebouwd. In het dal leidt opa Kakek een rustig bestaan met twee zonen. Totdat een watersnoodramp een einde maakt aan de idylle. Kakek gaat op zoek naar zijn verdwenen kleinkinderen en naar de maan. Dan ontmoet hij de bouwers van boven. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag in Utrecht (Leidsche Rijn).

Frumsk door het Huis van Bourgondië, in regie van Mechtild Prins. Zangen danstheater gemaakt naar aanleiding van een documentaire waarin bewoners van Terschelling werden geïnterviewd over het onderwerp tolerantie. Van 29 juni t/m 1 juli in Maastricht (Huis van Bourgondië).

Incident in Vichy van Arthur Miller door Theater het Hof. Historisch drama over het menselijk gedrag in tijden van crisis. Acht mannen worden in 1942 opgepakt in Frankrijk. Terwijl ze hun verdere lot afwachten, discussiëren ze over hun houding tijdens de bezetting en het antisemitische milieu dat snel om zich heen grijpt in Europa. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag en 29 juni t/m 3 juli en 6 en 7 juli in Theater het Hof in Arnhem.

Thuisfront door Theatergroep Wederzijds in regie van Ad de Bont. Geschreven door Barry Hofstede, als militair ooit vrijwillig uitgezonden naar Bosnië. In het stuk probeert hij woorden te vinden voor traumatische ervaringen. Over schuld en verlies van onschuld. Vrijdag in Doorn (Veteraneninstituut).

Allen af door Toneelgroep Oostpool in regie van Erik Whien. Bewerking van de komedie Noises Off van de Brit Michael Frayn. Raamvertelling over een groep acteurs die een slaapkamerklucht repeteren. Het stuk dreigt inelkaar te storten als gevolg van financiële, artistieke en emotionele problemen; een te handige regisseur, een goedkoop decor en een net te intieme relatie. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag in Zwolle tijdens De Stad als Theater, 30 juni t/m 3 juli in Hengelo (Rabotheater).

De Passiespelen in regie van Pierre Driessen. De bijbelse overlevering en het lijdensverhaal van Jezus van de opwekking uit de dood door Lazarus, de intocht in Jeruzalem, het Laatste Avondmaal en de kruisiging. Multi-zintuigelijke voorstelling, vertelt vanuit de beleving van Lazarus. Tot en met september elke zondag en van 23 juli t/m 20 augustus ook elke zaterdag in Tegelen (Openluchttheater De Doolhof).

The Bitch. In bed with MacBeth door Growing up in public, in regie van en gespeeld door Daphne de Bruin.

Een vrouw, gedreven door een visioen van macht en rijkdom, stort zichzelf en haar man in een neerwaartse spiraal van verraad, moord en destructie. Van 1 juli t/m 3 juli in Amersfoort (Festival Etcetera).

Zonder Jurk door Theater te Water in regie van Just Vink. 'Zonder jurk, geen huwelijk', is het motto van weduwe Martha Willes, eigenares van een naaiatelier. Maar zal zij zelf nog ooit een jurk dragen? Of delft ze het onderspit tussen broderie en kantwerk? Over de duistere kant van het naai-atelier. Vanavond in Garnwerd (café Hammingh), zaterdag en zondag in Termunterzijl (haven), op 27, 29 en 30 juni in Appingedam (achter de kerk), op 2 en 3 juli in Nieuweschans (Westerwoldse Aa), op 5, 6 en 7 juli in Zuidbroek (Winschoterdiep o. z. bij brug), van 9 t/m 13 juli in Leekstermeer (vanaf Watersportcentrum Cnossen), van 15 t/m 17 juli in Briltil (bij de brug), 19 en 20 juli in Leeuwarden (achterzijde Harmonie), 26 t/m 31 juli Terschelling (haven West Terschelling).

rZpkt door Beeldenstorm. Met Farhane El Hamchaoui, Fouad Mourigh en Terence Scheurs. Twee jongeren dreigen het slechte pad op te gaan. Een ex-politieagent, gespeeld door Terence Scheurs, probeert hen tegen te houden. Op 30 juni in Amsterdam (Mozaïek).

Tr o u w door het Nationale Toneel. Tekst van Joanna Murray-Smith uit 1995 over eens schijnbaar gelukkig huwelijk dat plotseling instort. Over de gevolgen van een radicale verandering in een mensenleven. Regie: Gijs de Lange. Vanavond, vrijdag en tot slot op zaterdag in Den Haag (Schouwburg).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden