THEATER

Pietjan Dusee bewerkte de roman 'In the heart of the country' van Coetzee tot Veldschmerz. Een jonge, vereenzaamde vrouw woont met haar stugge vader op een afgelegen boerderij in Zuid-Afrika....

Tournee

Jan Ritsema regisseerde De Doden van James Joyce bij Het Nationale Toneel. Over een familiefeest in Dublin tijdens de kerst en een geheim uit het verleden. Met Marjon Brandsma, Frieda Pittoors en Ger Thijs. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 21 t/m 26 april in Amsterdam (Bellevue), 28 april in Meppel (Ogterop).

Op Rijncruiseschip Prins Hendrik viert de familie Tocht het robijnen huwelijksfeest. Peer Wittenbols schreef voor De Federatie Ochtendkroniek. Een regie van Rob Ligthert. Maandag in Venlo (De Garage), 22 april in Roermond (CK Theater), 23 en 24 april in Maastricht (Toneelacademie).

In Faust twee gaat Goethe verder waar 'Faust I' eindigt: Faust gaat op zoek naar het absolute geluk en de ideale schoonheid. Guy Cassiers regisseert 't Barre Land. Vanavond t/m zaterdag in Frascati (Amsterdam), 23 april in Den Haag (Theater a/h Spui).

In De Kampioenenkweek van Growing up in Public en Independance speelt Daphne de Bruin een atlete die het slachtoffer wordt van ambities van een farmaceutische onderneming. Een regie van Paul Feld. Vanavond in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), vrijdag in Leeuwarden (Harmonie), zaterdag in Harderwijk (Catharinakapel).

Lodewijk de Boer bewerkte en regisseerde Ingmar Bergmans Scènes uit een huwelijk met Will van Kralingen en Edwin de Vries als het echtpaar dat elkaar niet kan loslaten. Vanavond in Hoofddorp (De Meerse), vrijdag in Tiel (Agnietenhof), zaterdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater), 22 april in Haarlem (Stadsschouwburg), 23 en 24 april in Rotterdam (Schouwburg) en tot slot op 27 en 28 april in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Dood Paard brengt een eigentijdse versie van de Medea-mythe. MedEia is een tekst van Oscar van Woensel, over 'liefde en de vele waarheden en leugens die daarmee gepaard gaan'. Dinsdag in Tilburg (de Vorst), 27 en 28 april in Utrecht (Kikker), 1 t/m 14 mei in Amsterdam (Gasthuis).

't Gelag door poppenspeler en acteur Fred Delfgaauw, vrijdag in Weert (De Munt), zaterdag in Roosendaal (De Kring), 22 april in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal).

Peter Tuinman speelt de titelrol in John Gabriel Borkman van Ibsen, een voorstelling van het RO Theater over drie oude mensen en hun verloren leven. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), dinsdag in Middelburg (Stadsschouwburg), woensdag in Deventer (de Leeuwenbrug).

Amsterdam

De schrijver De koning is een voorstelling met teksten van Karl Valentin, een coproductie van Maatschappij Discordia en Toneelgroep Stan. Van 22 t/m 25 april in De Brakke Grond.

Xaviera Hollander haalde de theatersolo The Museum of Contemporary Art naar Nederland, geschreven en gespeeld door Stephen Rappaport. Het relaas van een man die een wanhopige, laatste poging doet de vrouw van zijn dromen te ontmoeten. Zaterdag om 19 uur in het Bethaniën Klooster (Barndesteeg 6b) en zondag in Winston Hotel (Warmoesstraat 125).

Het programma van de Kikker-Theaterweek Drie x Brecht is vanavond t/m 19 april te zien in het Gasthuis. Met de voorstellingen Auf die Glücklichen! van René Jagers, Mama Courage van Ola Mafaalani en Helden van Daniëlle Wagenaar.

Cinemablanc is een filminstallatie van het Griftheater, waarin spelers objecten en projectoren manipuleren om de film als beeld door de ruimte te bewegen. Vanavond t/m 19 april in Wärtsilä NSD (v/h Stork), Czaar Peterstraat 213, om 19.45 én 21.30 uur.

Arnhem

Marian Boyer schreef Rauw voor de zussen Mirjam en Bernardien Sternheim. Mirjam is actrice, Bernardien is beeldend kunstenaar. 'Rauw' gaat over onverwerkt verdriet, over talent en hoe je daarmee om moet gaan. Een productie van InDependance, geregisseerd door Arie de Mol. Vanavond (première), vrijdag en zaterdag in de Oude Foyer van de Schouwburg.

Den Haag

Waterlanders is 'een denkbeeldige familiekroniek' door Het Nationale Toneel waarin dertien acteurs en actrices de geschiedenis van Nederland ná mei '45 vertellen. Een collage van herinneringen van de kinderen en kleinkinderen van de wederopbouw. Regie: Johan Doesburg. Met Esgo Heil, Fedja van Huet, Johan Ooms, Annemarie Prins e.a. Van 22 april t/m 30 mei in De Regentes (Weimarstraat 63).

Groningen

De Toneelfabriek van Toneelgroep Amsterdam is weer op reis en bivakkeert vandaag, vrijdag en zaterdag nog in Groningen. In de Stadsschouwburg, Kruithuis en Grand Theatre onder meer de TGA-voorstellingen 'Haar leven, haar doden', 'Mooi', 'Herakles', 'Wiplala'. Er zijn openbare interviews en kinderen kunnen zich laten schminken (zaterdagmiddag). Op 18 april is er een slotfeest met de TGA-huisband Mook'm.

Haarlem

Lemba, queen of asylum is de afstudeervoorstelling van Cees Krijnen, student tweede fase theateropleiding. Hij speelt een kunstenaar die in dienst van de overheid asielzoekers de normen van de Nederlandse hygiënecultuur moet bijbrengen. Vanavond (première), vrijdag, zaterdag en zondag(middag) in de Toneelschuur.

Hoofddorp

In samenwerking met studenten van Beeld en Geluid van het Conservatorium in Den Haag maakten leerlingen van het Solyvius College o.l.v. Paul Slangen (dramaturg bij Hollandia) de voorstelling Vlieg-Tuig. Op 22, 23 en 24 april in het Nederlands Luchtvaart College, Opaallaan 25. Reserveren tel. 075-6310231.

Rotterdam

Laatste voorstellingen Vrouwen van Ibsen door het Onafhankelijk Toneel. Met Joke Tjalsma, José Kuijpers, Ria Eimers, Pauline Kalker en Ruurt de Maesschalck als de vrouwenfiguren uit stukken van Ibsen. Alleen in het OT Theater aan de Müllerpier, St. Jobsweg 3, nog t/m 19 april. 'Alles aan deze voorstelling ademt liefde voor het theater, eigenzinnigheid, smaak en inzicht in het werk van Ibsen.' (Hein Janssen)

Het jubileumprogramma van de 10-jarige Schouwburg bestaat uit voorstellingen van Romeo and Juliet door de Royal Shakespeare Company (vanavond t/m zondag) en Showtime (vanavond) en Pleasure (vrijdag en zaterdag) door Forced Entertainment.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden