THEATER

In De Wachtkamer ontmoeten een Tibetaanse onderwijzer en zijn zwangere vrouw een Chinese fotograaf en twee muzikanten in een ziekenhuis....

Tournee

Willem de Ridder en Henk 'Törf' Scholte zijn twee rasvertellers die in het programma 't Land van molleboon en koek verhalen en balladen van 'het hoge noorden' brengen. Vanavond in Garmerwolde (Dorpshuis de Leeuw), vrijdag in Niehove (Café Eisseshof), zaterdag in Kantens (theaterwerkplaats) en zondagmiddag in Winsum (Café De Gouden Karper).

Johan Van Assche regisseerde o.a. Warre Borgmans, Elsie de Brauw en Jeroen Willems in Bérénice van Jean Racine door De Tijd. Op 2 en 3 oktober in Haarlem (Toneelschuur), 7 t/m 10 oktober in Amsterdam (de Brakke Grond). 'Zelden zag ik de fonkeling en de pijn van de liefde aangrijpender verbeeld, puur door de taal. (...) een zeldzame emotionerende belevenis, een voorstelling die je als een symfonie ondergaat.' (Marian Buijs)

Wilhelmina: je maintiendrai van Ton Vorstenbosch. Met een glansrol voor Anne-Wil Blankers als vorstin: 'Blankers zet haar sterke persoonlijkheid af tegen haar personage en dat levert adembenemend toneelspel op.' (Hein Janssen). Vanavond en vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), zaterdag in Uden (Markant), dinsdag in Hilversum (Gooiland), 8 oktober in Lochem (Schouwburg).

Hollandia herneemt De drie mannen van Ypsilanti. Over drie schizofrenen die beweren Jezus te zijn, en elkaar voor gek verklaren. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), dinsdag in Heerlen (Stadsschouwburg), woensdag in Arnhem (Schouwburg) en tot slot 15 oktober in Goes ('t Beest).

Ach Deken! Deken ach! mijn waarde Wolff! is een andere Hollandia-voorstelling die in reprise is genomen. Met Henriëtte Koch en Robijn Wendelaar als Betje Wolff en Aagje Deken. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag in Den Bosch (Theater Bis), zaterdag in Hoofddorp (Oude Raadhuis), 8 oktober in Maastricht (Toneelacademie).

Will van Kralingen en Edwin de Vries als het echtpaar Marianne en Johan in Scènes uit een huwelijk van Ingmar Bergman, nu als productie van het Nationale Toneel. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 6 t/m 10 en 15 t/m 17 oktober in Amsterdam (Nieuwe de la Mar).

Het Zuidelijk Toneel met Romeo en Julia in een bewerking van Peter Verhelst en een regie van Ivo van Hove. Vanavond in Nijmegen (Stadsschouwburg), 10 oktober in Eindhoven (Stadsschouwburg). 'Van Hove heeft deze nogal morbide bewerking van het meest romantische stuk aller tijden in een ijzingwekende vorm gegoten.' (Hein Janssen)

Ter gelegenheid van het Slauerhoffjaar hebben De Gebroeders Flint het programma Alleen in mijn gedichten kan ik wonen hernomen. Vanavond t/m 4 oktober in Amsterdam (Bellevue), 6 oktober in Kampen (Stadsgehoorzaal), 7 oktober in Zeist (Theater Figi), 8 oktober in Groningen (Kruithuis), 9 en 10 oktober in Leiden (Laktheater).

Fact met Global Life, een klein docudrama, dat eerder als voorstudie te zien was op het Theaterfestival. Een Nederlandse vrouw en haar Turkse echtgenoot over de dilemma's van een multicultureel bestaan. Een regie van Mechteld Prins. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Frascati), 6 en 7 oktober in Haarlem (Toneelschuur), 8 oktober in Hoofddorp (De Meerse), 9 en 10 oktober in Utrecht (Huis a/d Werf).

Amsterdam

Voor Carrousel bewerkte Matin van Veldhuizen het boek 'The turn of the screw' van Henry James In de Greep van het Kwaad. Twee kinderen, gespeeld door Ria Eimers en Jara Lucieer, raken in een oud landhuis in de ban van slechte, verdorven bedienden. Vanavond t/m 31 oktober in Theater Carrousel aan de Kloveniersburgwal.

Het Venster is een 'gedicht in beeld en muziek' door Théâtre Espace dat gebruikmaakt van schaduwspel, mime en een pop. Geënsceneerd en gespeeld door Judith Nab, met muziek van Foppe Jacobi. Van 1 t/m 11 oktober in het Machinegebouw van de Westergasfabriek.

In het Transformatorhuis van de Westergasfabriek vanavond t/m 10 oktober Mensch, durf te leven!, eigenzinnig volkstoneel door Kas & de Wolf, Marien Jongewaard en Sylvia Kristel.

Acteurs die net van de Arnhemse toneelschool zijn afgestudeerd, spelen Party Time van Pinter, 6 t/m 10 oktober in het Gasthuis.

Theaterwerkplaats Ode, dat theater maakt geïnspireerd door het christelijk geloof, presenteert Ik heb een dode David lief, naar de bijbelse verhalen over koning David. Op 1, 2 en 3 oktober in Theater Cosmic.

In het repriseprogramma 'Een hete herfst' van Toneelgroep Amsterdam in de Stadsschouwburg t/m 7 oktober Zinsbegoocheling en van 8 t/m 10 oktober Zes personages op zoek.

Kim van Kooten schreef een toneelstuk, Lens, dat als lunchpauzevoorstelling t/m 23 oktober te zien is in Bellevue. Over de verwachtingen rond een 40-jarig huwelijksfeest. Met Renée Fokker, Michel van Dousselaere en Hein van der Heijden.

Maastricht

Het Vervolg speelt Cocu Magnifique van Fernand Crommelynck. In zijn verlangen naar de absolute liefde vervalt een man tot een vernietigende jaloezie. Hans Trentelman regisseert o.a. Mieneke Bakker en Geert Jan Romeijn. Vanavond t/m 9 en van 20 t/m 24 oktober in het Vervolg Theater. (Op 12, 14 en 16 oktober in De Maaspoort in Venlo.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden