Theater

De Varkensfabriek van en door Mohammed Azaay en Karin el Guennouni, die zestien personages voor hun rekening nemen. Over een Varkensfabriek die wordt bevolkt door een multicultureel personeelsbestand van Turken, Marokkanen, Nederlanders en een Surinamer....

Henry van Peter de Graef door Theatergroep Karen's Way. Een komische vertelling over een ambtenaar Henry genaamd, die mensen in zijn omgeving koppijn bezorgt. Regie: Coen van Onselen. Tot en met 29 mei in Zwembad de Regentes, premi vrijdag.

Mijn bitterzoet Lombok door het Stut Theater, voorstelling over Lombok, in het kader van het 100-jarig bestaan van de Utrechtse wijk Lombok. Van 15 (premi) t/m 23 mei in West Side, Groeneweg 54-c in de wijk Lombok in Utrecht; tournee. Tel. 030-2311801.

Entertaining Mister Sloane van 'angry young man' Joe Orton door het Vlaamse Theater Antigone. Portret van een ontwricht gezin, waar iedereen erop uit is zijn eigen behoeften te bevredigen. Op 15 mei in de Kunstmin in Dordrecht, 19 mei in Plaza Futura in Eindhoven, 25 en 26 mei in de Brakke Grond in Amsterdam, 27 mei in Theater a/h Spui in Den Haag.

Lysistrata van Aristophanes door de Theatercompagnie. Griekse komedie in een eigentijdse bewerking van Gustav Ernst. Dit keer gaat de oorlog om de olie. Theu Boermans regisseert o.a. Sabri Saad El Hamus en Marisa van Eyle. Tot en met 5 juni in de Theatercompagnie in Amsterdam.

De Getemde Feeks van Shakespeare door Het Vervolg, in een bewerking van Erik-Ward Geerlings. Regie: Matthijs R Tot en met 5 juni in het Derlon Theater in Maastricht.

Bitter Lemon door Theater Het Hof, 'bitterzoete' komedie van Dimitri Frenkel Frank. De huwelijksproblemen van een academisch echtpaar komen in een stroomversnelling als de vrouw een ongeschoolde arbeider mee naar huis neemt. Regie: Joop van der Linden. Tot en met 12 juni in Theater Het Hof in Arnhem.

De Wet van Engel door Cie. De Koe. Het leven is als een bedrijf, een moordende concurrentiestrijd in de zoektocht naar succes, geld, macht en geluk. Op 12 mei in de Toneelschuur in Haarlem, 18 mei in de Toneelacademie in Maastricht, 22 mei in Lantaren/Venster in Rotterdam, 26 en 27 mei in de Brakke Grond in Amsterdam.

Bash van Neil Labute door het Nationale Toneel. Maaike de Lange regisseert in deze Werkhuis-voorstelling over een trilogie van bekentenissen die elk een donkere zijde van de menselijke natuur onthullen. Reprise. Tot en met 22 mei in Het Paradijs van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

4 Zusters door De Tijd naar het boek The Brown Sisters. Regie: Lucas Vandervost. Claire Swyzen schreef de tekst, deels gebaseerd op gesprekken met de actrices Antje De Boeck, Mieke De Groote, Els Dottermans en Chris Thys. Vanavond in de Leidse Schouwburg, 19 mei in de Utrechtse Schouwburg, 21 en 22 mei in de Toneelschuur in Haarlem, 25 mei in de Kring in Roosendaal.

Stad 2, het tweede deel van het tweeluik Stad door Jonghollandia. Het eerste deel is goed ontvangen en ging over de-idee-stad. Het tweede deel gaat over de reality-stad. Tot en met 15 mei op de 12de verdieping van de nieuwe Kennedytoren in het centrum van Eindhoven. Tel. 040-2946848 (www.jonghollandia.nl).

Het licht in de ogen van Ger Thijs door Het Toneel Speelt. Hans Croiset en Annet Nieuwenhuijzen als ouder toneelechtpaar dat thuis zit te wachten op werk, en vooral op aandacht. Croiset en Nieuwenhuijzen vieren hiermee het 50-jarig toneeljubileum. Regie: Gijs de Lange. Van 13 t/m 16 mei in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater).Richard III van Shakespeare door ZT Hollandia met Fedja van Huin de titelrol. Johan Simons regisseert verder o.a. Frieda Pittoors, Aus Greidanus junior en Frank Lammers. In Shakespeares oeuvre is Richard III hstuk over het ultieme kwaad. Zaterdag in Theater a/h Vrijthof in Maastricht, dinsdag in de Leidse Schouwburg, 20 t/m 22 mei in Stadsschouwburg Amsterdam, 27 mei in Chassheater in Breda.

Demonen van Lars Nordoor Het Nationale Toneel. Johan Doesburg regisseert Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter, Marie-Louise Stheins en Dries Vanhegen. Vier mensen houden elkaar gevangen in het web van het huwelijk. Vanavond in Stadsschouwburg in IJmuiden, vrijdag in Stadsschouwburg Nijmegen, 15 mei in het Rabotheater in Hengelo, 17 mei in Theater a/d Parade in Den Bosch, 18 mei in De Kring in Roosendaal, 19 mei in Het Kruispunt in Barendrecht, 21 mei in de Hofnar in Valkenswaard, 22 mei in het Fortis Theater a/d Schie, 24 en 25 mei in Stadsschouwburg Amsterdam.

Hoogtezon door ZT Hollandia, naar De Toverberg van Thomas Mann. Tot en met 29 mei in de vroegere eet-en feestzaal van het onlangs gerestaureerde sanatorium Zonnestraal in Hilversum.

Valse Wals - Bankstel - Zucht van en door Orkater, drieluik over de vervelingsterreur binnen het huwelijksleven. Met Ria Marks en Titus Tiel Groenestege. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), 14 en 15 mei in de Harmonie in Leeuwarden, 16 mei in de Flint in Amersfoort, 26 t/m 28 mei in het Laktheater in Leiden.

Naspel van Brian Friel naar Tsjechov door Het Nationale Toneel. Over Andrej en Sonja, die elkaar in een Moskous koffiehuis ontmoeten in 1922. Eric Vos regisseert Will van Kralingen en Eric Schneider. Tot en met 22 juni in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Kopstoot van Roddy Doyle door Aluin. In een buurtcafinden twee kenners elke maand de strijd aan in een pubquiz. Regie: Erik Snel. Vanavond in de Kampanje in Den Helder, vrijdag in de Rijswijkse Schouwburg, 15 mei in de Griffoen in Amstelveen, 18 mei in de Tamboer in Hoogeveen, 19 mei in het Chassheater in Breda, 21 mei in het Witte Theater in IJmuiden, 22 mei in de Schakel in Heerhugowaard, 25 mei in Stadsschouwburg Utrecht, 26 mei in Schouwburg Venray, 27 mei in de Leidse Schouwburg.

Met grote blijdschap, toneelversie van de gelijknamige film van Lodewijk Crijns en Kim van Kooten. Regie: Porgy Franssen. Vanavond in het Chassheater in Breda, vrijdag in het Park in Hoorn, zaterdag in 't Spant in Bussum, 18 mei in Schouwburg Tilburg, 19 mei in het Stadstheater in Zoetermeer, 21 mei in de Leest in Waalwijk, 22 mei in Stadsschouwburg Utrecht, 24 mei in Stadsschouwburg Eindhoven, 27 mei in het Kennemer Theater in Beverwijk, 28 mei in de Rijswijkse Schouwburg, 29 mei in Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden.

Gaga door Alex d'Electrique, 'een schofterige komedie over de angst van de ene generatie voor de andere'. Als inspiratiebron diende Calderons Leven is een droom. Regie: Ko van den Bosch. Vanavond in Arnhem (Schouwburg) en tot slot op 14 en 15 mei in Enschede (Concordia).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden